BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πάνω από 8 ευρώ γράφει το σκληρό, για 75 ευρώ πάει το βαμβάκι

Σύσκεψη στον Οργανισµό Πληρωµών µε την προσωρινή διοίκηση και περιοδεία στη Θεσσαλία είχε το πρόγραµµα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αυτές τις µέρες, την ώρα που οι αγρότες ετοιµάζονται να βγουν στους δρόµους και ενώ οι εκκρεµότητες σχετικά µε τις απογοητευτικές πληρωµές της περσινής χρονιάς παραµένουν βουνό.

6_pin_159

Ελένη Δούσκα

5439
8

Πάνω από 8 ευρώ γράφει το καρτελάκι του σκληρού για 75 ευρώ πάει το βαμβάκι

Οι πρώτες επαφές µε τους αρµόδιους των πληρωµών έφεραν µια «εντολή» για έλεγχο των 16.000 δεσµευµένων ΑΦΜ, από το 2014, προκειµένου να ακολουθήσουν ταχύτατα οι πληρωµές των παραγωγών που έχουν δικαιωθεί, αλλά και δέσµευση για αποζηµιώσεις σε καλλιέργειες που είχαν υποστεί ζηµιές το 2023 από τα ακραία καιρικά φαινόµενα του Σεπτεµβρίου και πριν από αυτά από τα τέλη του µήνα και στις αρχές του επόµενου. Μάλιστα, µε τη σχετική ανακοίνωση να τονίζει ότι «γίνονται δύο µήνες νωρίτερα». 

Εν τω µεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις για µια συµπληρωµατική πληρωµή, σχετικά µε όσα έµειναν απλήρωτα επί της ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς ώρας σαφής κατεύθυνση επί του θέµατος. 

Κατά τα λοιπά, δεν έχουν ανακοινωθεί επίσηµα ηµεροµηνίες για ενστάσεις στην εξισωτική αποζηµίωση, ούτε έχει ακόµα ανοίξει το σύστηµα για διοικητικές πράξεις, που σηµαίνει ότι οι όποιες διορθώσεις, που θα οδηγήσουν και σε συµπληρωµατικές πιστώσεις -µαζικές ή µεµονωµένες- µετατίθενται προς τα πίσω χρονικά.

Μεγάλη η αγωνία του αγροτικού κόσµου και για την πληρωµή των συνδεδεµένων, δεδοµένου ότι πέρυσι έφτασε τέλος Μαρτίου, πρώτη φορά µε καθυστέρηση δύο σχεδόν µηνών- που µπήκαν χρήµατα για το πριµ στο σκληρό σιτάρι και µάλιστα µαζί µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος. Με βάση δε και την πίστωση της βασικής του 2023, που αφενός άργησε και αφετέρου άφησε αρκετούς απλήρωτους, οι περισσότεροι αγρότες δεν είναι αισιόδοξοι ούτε για  την εξέλιξη της πληρωµής των συνδεδεµένων.

Να σηµειωθεί εν τω µεταξύ ότι ακόµα δεν έχουν καν «ακουστεί» τα επίσηµα στοιχεία σχετικά µε τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν και δηλώθηκαν για την περσινή χρονιά στα αροτραία. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, σχετικά µε το σκληρό σιτάρι κάνουν λόγο για εκτάσεις περί τα 1,8 µε 2 εκατ. στρέµµατα, γεγονός που δίνει µια ενίσχυση πάνω από 8 ευρώ το στρέµµα, δεδοµένου ότι ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι για το 2022 η συνδεδεµένη σκληρού καθορίστηκε στα 5,83 ευρώ το στρέµµα και πιστώθηκε το συνολικό ποσό των 11.174.721,00 ευρώ σε 31.800 παραγωγούς.

Όσον αφορά το βαµβάκι, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, για το 2023 καλλιεργήθηκαν περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, τα οποία µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ δίνουν ενίσχυση περί τα 75 ευρώ το στρέµµα, όταν η ενδεικτική τιµή ορίζεται στα 73,6 ευρώ το στρέµµα. Για το 2022 η ειδική ενίσχυση βάµβακος προσδιορίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα 72,5 ευρώ ανά στρέµµα µε καλλιεργηµένα 2,54 εκατ. στρέµµατα και πληρώθηκαν 40.496 παραγωγοί µε συνολικό ποσό 178,8 εκατ. ευρώ, αν και σε δύο δόσεις.

Βέβαια, ο δρόµος για την πληρωµή είναι ακόµα µακρύς, αφού πρέπει να προηγηθεί η σχετική απόφαση σύµφωνα µε την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιµότητας, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα και να γίνουν και οι προβλεπόµενοι έλεγχοι επαλήθευσης των σχετικών στοιχείων. Μάλιστα, αφού βγει και η εγκύκλιος του Οργανισµού Πληρωµών, µετά τον δειγµατοληπτικό διοικητικό έλεγχο, πρέπει να ακολουθήσει και το τσεκάρισµα των ποικιλιών που χρησιµοποιήθηκαν, καθώς και οι ποσότητες πιστοποιηµένου σπόρου, όπως αυτές αναγράφονται είτε στις ετικέτες είτε σε τιµολόγια αγοράς και δελτία αποστολής. 

Ολόκληρο το θέμα στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

13-01-2024 19:33Λιλα

Οι επιδοτήσεις χάνονται στο δρόμο γιατί έτσι είναι διαμορφωμένο το σύστημα. Οι αγρότες τα λίγα και οι καρεκλοκενταυροι της Αθήνας τα πολλά.

Απάντηση

13-01-2024 16:42nkos

για καποιες ποικιλιες σταρι που καλλιεργηθηκαν το 2023 θα δινανε 20-30 ευρω το στρεμμα , που πηγαν αυτα τα λεφτα ???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-01-2024 15:11ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Δηλαδή εγώ πλήρωσα 120 στρ χ 16 Kg =1920χ0.80=1500€ και θα πάρω 960€ πίσω ? Δε γαμιομαστε λέω εγώ ρε μαλακές εκεί στο υπουργείο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα