BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αίτημα της Συκικής για αποζημίωσης των συκοπαραγωγών λόγω ακαρπίας

Την αποζημίωση των συκοπαραγωγών των οποίων η παραγωγή επλήγησε από την ακαρπία ζητά ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου από τον ΕΛΓΑ.

Κάπως υποτιμημένη η καλλιέργεια σύκων

2
0

Με σχετικό έγγραφό του υπογραμμίζει ότι ο βασικός λόγος της καρπόπτωσης που σημειώθηκε σε μεγάλη κλίμακα ήταν η ατελής γονιμοποίηση- ερινεασμός των σύκων με βασικό αίτιο τις μικρής διάρκειας αλλά έντονες βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους που επικράτησαν σε κάποια στάδια του ερινεασμού- κουνουπίσματος, εμποδίζοντας τον ψήνα να ολοκληρώσει το έργο του.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τη φετινή παραγωγική διαδικασία, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου ενώ τα απεντομωτήρια άνοιξαν στις 20 του μήνα σταδιακά και η συγκέντρωση του σύκου θα γίνεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Από τις 28 Αυγούστου τα προϊόν μπήκαν και στα τυποποιητήρια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα φύγουν τα πρώτα φορτία για Καναδά και Αμερική, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου.  

Να σημειωθεί ότι η τιμή παραγωγού φέτος για την α΄ ποιότητα είναι στα 1,63 ευρώ το κιλό (1,60 ευρώ/κιλό πέρσι), τη β΄ ποιότητα 1,42 ευρώ το κιλό (1,40 ευρώ/κιλό πέρσι), τη γ΄ ποιότητα 1 ευρώ (ίδια τιμή με πέρσι) και την δ΄ ποιότητας 84 λεπτά το κιλό (80 λεπτά το κιλό πέρσι).

Αναλυτικά το σχετικό έγγραφο αναφέρει τα εξής:

«Καταρχήν να σημειώσουμε πως η φετινή σοδειά προμηνυόταν πολύ καλή και αυτό δεν ήταν απλά μια εκτίμηση εμπειρική στηριζόμενη στη γνώμη των συκοπαραγωγών αλλά και επιστημονική εκτίμηση της γεωτεχνικής υπηρεσίας της Συκικής, η οποία ξεκίνησε την εφαρμογή μοντέλου εκτίμησης παραγωγής λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους παράγοντες εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές αποδόσεις των δένδρων, όπως για παράδειγμα την επάρκεια ή όχι των χειμερινών και κυρίως των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων, την εξέλιξη της βλάστησης των δένδρων, την ύπαρξη ή όχι ασθενειών και διαφόρων παθογόνων, τον αριθμό καρπών ανά καρποφόρο κλάδο, κ.λπ.

Όλες οι ενδείξεις παρουσίαζαν μια αύξηση στη φετινή συνολική παραγωγή της τάξεως περίπου του 15%. Στις αρχές Ιουλίου έκαναν την εμφάνισή τους φαινόμενα καρπόπτωσης τα οποία ήταν σε μικρή κλίμακα και αφορούσαν προσβολή από τη μαύρη μύγα των σύκων ή λογχαία. Το βασικό όμως πρόβλημα προέκυψε αργότερα  με τη μαζική , σε πολλές  περιοχές, πτώση των σύκων για λόγους ατελούς γονιμοποίησης.

Η γεωτεχνική υπηρεσία της Συκικής επισκέφτηκε μεγάλο αριθμό συκεώνων σε όλο το πλάτος και μήκος της συκοπαραγωγικής ζώνης και παρατήρησε σημαντικό ποσοστό ζημιάς της προδιαγραφόμενης παραγωγής, σε άλλες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Βασικός λόγος της καρπόπτωσης ήταν όπως προείπαμε η ατελής γονιμοποίηση- ερινεασμός των σύκων με βασικό αίτιο τις μικρής διάρκειας αλλά έντονες βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους που επικράτησαν σε κάποια στάδια του ερινεασμού- κουνουπίσματος, εμποδίζοντας τον ψήνα να ολοκληρώσει το έργο του.

Εμείς συστήνουμε στους  παραγωγούς μας να μην απομακρύνουν τους πεσμένους καρπούς από τα αγροτεμάχιά τους ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ  να παρατηρήσουν το πρόβλημα που σε ορισμένα αγροτεμάχια μπορεί να ξεπερνά το 70-80% της αναμενόμενης παραγωγής. Θα θέλαμε στα πλαίσια της εξαιρετικής μας συνεργασίας να ζητήσουμε τη βοήθειά σας στο πρόβλημα αυτό μιας και θεωρούμε πως η καρπόπτωση λόγω μη επαρκούς γονιμοποίησης είναι φαινόμενο ακαρπίας, ώστε οι  συκοπαραγωγοί να αιτηθούν αποζημίωσης στα πλαίσια της ασφαλιστικής τους εισφοράς προς τον οργανισμό σας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία