BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Μόλις 48.000 τόνους βγάζει το δεύτερο πακέτο για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά

Κατανοµή 48.000 τόνων για την Ελλάδα βγάζει το νέο πακέτο της Κοµισιόν για τα οπωροκηπευτικά (πλην ροδάκινων-νεκταρινιών) που πλήττονται από το εµπάργκο της Ρωσίας, µε βάσει τις µεσοσταθµικές εξαγωγές προς την εν λόγω αγορά το οποίο σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της εβδοµάδας.

Παίζει στα χαμηλά η υπαίθρια ντομάτα

0
0

Σύµφωνα µε τα νέα µέτρα στήριξης, που επεκτείνουν, το προηγούµενο πακέτο των 125 εκατ. ευρώ, δεν καθορίζεται τώρα συνολικό κονδύλι, ωστόσο δίνεται στις πληγείσες χώρες ανώτατο όριο ποσοτήτων αποζηµίωσης στους 400.000 τόνους, µε τη χώρα µας να βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης, µετά από Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο.

Το νέο πρόγραµµα στήριξης για φρούτα και λαχανικά επεκτείνει το προηγούµενο των 125 εκατ. ευρώ που είχε ανασταλεί καθώς αµφισβητήθηκαν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από ορισµένες χώρες και παρέχει µεγαλύτερο έλεγχο, συµπεριλαµβανοµένων των αυστηρότερων κριτηρίων προκειµένου να αποτραπεί η κατάχρηση στις αποζηµιώσεις.

«Τα νέα µέτρα θα ανακοινωθούν επισήµως στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας και θα τεθούν σε εφαρµογή αµέσως» δήλωσε την περασµένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν Ρότζερ Γουάιτ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει κάποιο στοιχείο για το ύψος των νέων αποζηµιώσεων. «Οι εγκριθείσες ποσότητες νωπών φρούτων και λαχανικών στη χώρα µας στα νέα έκτακτα µέτρα διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε λόγω του ρωσικού εµπάργκο που εκτιµάται ότι θα ισχύσουν από 23/9 έως 31/12/2014 των 48.000 τόνων σε ένα σύνολο της τάξεως των 400.000 τόνων χρειάζονται εµπλουτισµό και µε άλλα προϊόντα εκτός των εγκριθέντων. ∆υστυχώς αφήνουν ακάλυπτες ποσότητες µεταξύ 4/9 - 23/9 για όλες τις Χώρες και για τη χώρα µας από 18/8», αποκαλύπτει ο ειδικός σύµβουλος του Συνδέσµου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής ∆ιακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυµών (Incofruit – Hellas) Γιώργος Πολυχρονάκης.

Κατά τον ίδιο η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και τη µη συγκοµιδή κατά προϊόν και κατά κράτος-µέλος  θα πρέπει να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους µε βάσει τον µεσοσταθµικό µέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς τη Ρωσία και όχι µε την αρχή του «πρώτου αιτούντος «µέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το νέο πρόγραµµα παρέχει µεγαλύτερο έλεγχο, συµπεριλαµβανοµένων των αυστηρότερων κριτηρίων και ορίζει επίσης συγκεκριµένες ποσότητες για κάθε κράτος µέλος της Ευρώπης, βάσει των εξαγωγών προς τη Ρωσία για όλα τα προϊόντα που περιλαµβάνονταν στη λίστα του σχετικού Κανονισµού, προκειµένου να αποτραπεί η κατάχρηση» σηµειώνει ο κ.Πολυχρονάκης.

 

Σφιχτά οι Οµάδες

Μέρος του επιχειρησιακού ταµείου των Οµάδων Παραγωγών αποτελούν οι δαπάνες που πραγµατοποιούνται στα πλαίσια της έκτακτης προσωρινής στήριξης για το ροδάκινο λόγω του εµπάργκο, ενώ οι οργανώσεις δεν χρειάζεται να τροποποιήσουν τα υπάρχοντα επιχειρησιακά τους σχέδια για να τα «κουµπώσουν» στα µέτρα. Αυτό επισηµαίνει η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις ∆ιευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής του γενικού γραµµατέα του ΥπΑΑΤ Μόσχου Κορασίδη, κατόπιν οδηγιών που δόθηκαν από την Κοµισιόν. Σηµειώνεται ότι τα µέλη των ΟΠ που δεν υλοποιούν ΕΠ θεωρούνται ως παραγωγοί µη µέλη ΟΠ και συνεπώς ακολουθούνται οι αντίστοιχες διαδικασίες και έλεγχοι.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία