BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Σταγόνα της βροχής οι αποζημιώσεις για τα ροδάκινα από το εμπάργκο

Μόλις 3.100 τόνους ροδάκινων και νεκταρινιών χώρεσε το «καλάθι» των κοινοτικών αποζηµιώσεων στους Έλληνες παραγωγούς που χτύπησε το εµπάργκο της Ρωσίας, δεδοµένου ότι στα µέσα Αυγούστου οι αδιάθετες ποσότητες στα ψυγεία υπολογίζονταν σε 20.000 τόνους.

Σταγόνα της βροχής οι αποζημιώσεις για τα ροδάκινα από το εμπάργκο

1
0
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασµάνη, µέχρι τις 12 Σεπτεµβρίου δόθηκαν 1.500 τόνοι οι ροδάκινα και νεκταρίνια για δωρεάν διανοµή και 1.600 τόνοι για χυµοποίηση. Κατά τον ίδιο η δωρεάν διανοµή βοήθησε αλλά δεν έλυσε το πρόβληµα ως προς τις τιµές αφού η διάθεση της παραγωγής είχε προηγηθεί σε ποσοστό άνω του 75% πριν τις Ρωσικές απαγορεύσεις και τα µέτρα που έλαβε η Επιτροπή. «Είµαστε η πρώτη χώρα που αναφέραµε στην Ε.Ε. ότι υπάρχει πρόβληµα στις εξαγωγές πριν το εµπάργκο. Είχαµε δηλαδή προαναγγείλει την καταιγίδα που πλησίαζε. ∆ιεκδικούµε αποζηµιώσεις και για την προ εµπάργκο περίοδο, για την απώλεια εισοδήµατος», ανέφερε σε άτυπη  συνάντηση µε τους δηµοσιογράφους στις αρχές της εβδοµάδας, λέγοντας ότι το θέµα θα τεθεί στο Άτυπο υπουργών στις 28-30 Σεπτεµβρίου στην Ιταλία, όπου θα ενταχθεί και η φράουλα στα προϊόντα προς αποζηµίωση.

Σε πτώση τα οπωροκηπευτικάΣτο µεταξύ, έως και 35% κάτω είναι σήµερα οι τιµές στα οπωροκηπευτικά σε σύγκριση µε εκείνες που ίσχυαν στην πρώτη ρύθµιση (125 εκατ.) για τη στήριξη από το εµπάργκο, ενώ λόγω καθυστέρησης του νέου πακέτου οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς σαφή τιµή αναφοράς.  Σύµφωνα µε τον ειδικό σύµβουλο του Incofruit, Γ. Πολυχρονάκη, µπορεί η ποσότητα των 48.000 τόνων που εγκρίθηκε για τη χώρα µας,  να είναι δίκαιη κατανοµή, ωστόσο όσο καθυστερεί η εφαρµογή των µέτρων και η µη προσθήκη και άλλων προϊόντων ίσως να µην επιτρέψει την πλήρη υλοποίησή τους.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία