BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Με ποσό από τα προγράμματα αποζημιώσεις λόγω καιρού

Λύση στο μείζον ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκότοπων, που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις τάξεις των κτηνοτρόφων, δημιουργώντας μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά και δικαιολογημένα παράπονα ως προς την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Με ποσό από τα προγράμματα αποζημιώσεις λόγω καιρού

2
0

Η σχετική δέσμευση δόθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, στη Ξάνθη, με τη συμμετοχή προέδρων επτά (7) αιγοπροβατοτροφικών συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Παρέμεινε, όμως, ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο υλοποίησης, καθώς ο κ. Σγουρίδης το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι πως υπάρχει εκπονημένο σχέδιο, για να αντιμετωπιστεί η ανωμαλία που έχει προκύψει με τους βοσκοτόπους, αλλά δεν φανέρωσε λεπτομέρειές του.

Το θέμα με την εκκρεμότητα και τα προβλήματα στις πληρωμές των κτηνοτρόφων, πάντως, τέθηκε μετ’ επιτάσεως από όλους τους παρισταμένους, ενώ έγινε και ειδική αναφορά στη βιολογική κτηνοτροφία, για την οποία οι οφειλές παραμένουν ανεξόφλητες από το 2012, με τον αρμόδιο υφυπουργό να αφήνει να εννοηθεί πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Στα βασικά αιτήματα των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων από τη Δράμα (σ. σ. από τρεις συλλόγους, Δράμας, Νευροκοπίου και Προσοτσάνης), την Καβάλα, τη Ξάνθη και τον Έβρο (σ. σ. από Διδυμότειχο και Φέρρε) περιλήφθηκε και η ανάγκη άμεσης επάνδρωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Μας καίει το πρόβλημα με τις ζωονόσους, καθώς πέρυσι χάθηκαν πάνω από 50.000 ζώα στην περιφέρειά μας από την ευλογιά και τον καταρροϊκό. Για αυτό πρέπει πάση θυσία να επανδρωθούν άμεσα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες», μας είπε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατό σε όλο τον Έβρο,  που έχει ένα μέτωπο 200 χλμ., και αποτελεί πύλη εισόδου για τις ασθένειες από τη γειτονική Τουρκία, να υπάρχουν μόνο 5 κτηνίατροι του δημοσίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο επίσης να επανδρωθεί με τουλάχιστον τέσσερις ειδικούς επιστήμονες και το διαβαλκανικό κέντρο νοσημάτων που βρίσκεται στη Θράκη, οι οποίοι θα ασχολούνται μόνο με την έρευνα πάνω σε δείγματα από Βουλγαρία και Τουρκία, διότι συνήθως από τις χώρες αυτές εισάγονται οι ασθένειες. «Δυστυχώς, χτυπά την πόρτα μας μια ακόμη επικίνδυνη ασθένεια, η ζωώδης δερματίτιδα η οποία προσβάλει τα βοοειδή και έχει αντίστοιχα συμπτώματα και επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο, με αυτά της ευλογιάς που σημαίνει πως αν βρεθεί ζώο να νοσεί, πρέπει αμέσως να σφαχθεί», επισήμανε ο κ. Λουκμακιάς και συμπλήρωσε πως κρούσμα της συγκεκριμένης ασθένειας εντοπίστηκε ήδη στη Χίο, ενώ στη γειτονική Τουρκία ετοιμάζεται να περάσει από την Κωνσταντινούπολη.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ρώτησαν, ακόμη, τον κ. Σγουρίδη για το τί πλάνο έχει η νέα κυβέρνηση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και ζήτησαν να δοθούν κίνητρα, όπως φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις επί της αγοράς του ζώου, ώστε σύντομα το υφιστάμενο ζωικό κεφάλαιο να αυξηθεί και να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας σε γάλα και κρέατα. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπαν, μπορεί δια της τεθλασμένης να ενισχυθεί και η γεωργία, αφού η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου θα φέρει και άνοδο στη ζήτηση για ζωοτροφές.

Ειδικά για το αρνίσιο και το πρόβειο κρέας επισημάνθηκε η προοπτική που ανοίγει στον κλάδο, το γεγονός ότι η Τουρκία, λόγω της θρησκείας της, δεν καταναλώνει χοιρινό κρέας. «Είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την αγορά των 80 εκατομμυρίων Τούρκων  και να αυξήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο διότι η ζήτηση που υπάρχει από τη γειτονική χώρα είναι μεγάλη. Μας παρακαλάνε και πληρώνουν και καλά», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ένα ακόμη αίτημα που ετέθη προς τον κ. Σγουρίδη ήταν να υπάρξει πρόβλεψη ώστε τώρα με τις διοικητικές κρίσεις, που επίκεινται, στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αξιοποιηθούν κι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού τομέα, κάτι που ο υφυπουργός αποδέχθηκε.

Εκτός του κ. Λουκμακιά από το σύλλογο Ξάνθης, στη συνάντηση μετείχαν και οι κ. κ. Παν. Λειβαδόπουλος από τη Δράμα, Σάκης Πελέχρας από τη Προσότσανη, Χρ. Τσέρνιας από το Νευροκόπι, Ν. Δημόπουλος από την Καβάλα, Κ. Δουνάκης από τις Φέρρε, Χρ. Παρασχούδης από Διδυμότειχο, ενώ είχε κληθεί κι ο πρόεδρος του συλλόγου Ροδόπης αλλά δεν παρέστη.

Το Δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Ο υφυπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σγουρίδης συγκάλεσε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου σύσκεψη στο γραφείο του με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημήτρη Μελά, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες   με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων, στις πληγείσες περιοχές του Έβρου, της Άρτας και άλλων Νομών της χώρας από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι «αποφασίστηκε, να επιδιωχθεί η εξασφάλιση χρημάτων από το ΠΑΑ, για τις ενισχύσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων  που επλήγησαν  με σκοπό να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας ζώντας αξιοπρεπώς και συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία