BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ένα στα 20 δένδρα «μάρτυρα» ζητά ο ΕΛΓΑ για ζημιές

Οι παραγωγοί που έχουν κάνει δήλωση ζηµιάς από τις τελευταίες βροχές του Μαΐου θα πρέπει να αφήσουν «µάρτυρες» των ζηµιωµένων καλλιεργειών τους, λόγω αδυναµίας του ΕΛΓΑ για έγκαιρες εκτιµήσεις, εξαιτίας της αποχής των γεωπόνων εκτιµητών του, διαµηνύουν οι ανταποκριτές του οργανισµού, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Ένα στα 20 δένδρα «μάρτυρα» ζητά ο ΕΛΓΑ για ζημιές

3
1

Πιο συγκεκριµένα, πρέπει να µείνουν ως µάρτυρες, ένα δέντρο για κάθε 20 ή 1 πρέµνο στα 30 για τους αµπελώνες ή µια λωρίδα 1 µέτρου κατά µήκος µιας διάστασης του χωραφιού στη µέση και µία σε κάθε άκρη για τις αροτραίες καλλιέργειες. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, βάσει του άρθρου 17 του κανονισµού Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, αν η εκτίµηση δεν πραγµατοποιηθεί µέχρι το χρόνο που συνήθως συγκοµίζεται η παραγωγή ή κρίνεται αναγκαία η επανασπορά ή η επαναφύτευση ή η εφαρµογή καλλιεργητικών φροντίδων, οι οποίες δυνατόν να αλλοιώσουν τη µορφή της ζηµιάς, ο ασφαλισµένος οφείλει να συγκοµίσει το προϊόν που µπορεί να χρησιµοποιηθεί ή να προβεί στην επανασπορά, επαναφύτευση ή στις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, είναι όµως υποχρεωµένος να αφήσει «µάρτυρες», δηλαδή άθικτα (ακαλλιέργητα ή ασυγκόµιστα) τµήµατα της καλλιέργειάς του και συγκεκριµένα:

α. Για αροτραίες καλλιέργειες, από ένα τµήµα (λωρίδα) που να έχει πλάτος ένα (1) µέτρο και το µήκος µιας διάστασης του αγροτεµαχίου στο κέντρο και στα δύο άκρα του αγροτεµαχίου.

β. Για πρεµνοειδείς καλλιέργειες, διάσπαρτα, σ’ όλη την έκταση του αγροτεµαχίου, τόσα περίπου ασυγκόµιστα πρέµνα όση και η αναλογία ένα (1) πρέµνο στα τριάντα (30) του συνολικού αριθµού των πρεµνών κάθε αγροτεµαχίου.

γ. Για δενδρώδεις καλλιέργειες, διάσπαρτα, σ’ όλη την έκταση του αγροτεµαχίου, τόσα  περίπου ασυγκόµιστα δένδρα όση είναι η αναλογία ένα (1) δένδρο για κάθε είκοσι (20) δένδρα.

Υπερβολικό το όριο για τα ροδάκινα, λένε οι παραγωγοί

Ιδιαίτερα αυστηρό χαρακτηρίζουν το όριο του ενός δέντρου ανά είκοσι που ζητά ο ΕΛΓΑ ως µάρτυρα, από την πλευρά τους µιλώντας στην Agrenda, ροδακινοπαραγωγοί, που έχουν υποστεί ζηµιές στα χωράφια τους.

Παράλληλα, τονίζουν, ότι δεδοµένης της καθυστέρησης των ελέγχων υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν και τα υπόλοιπα δέντρα, εξαιτίας του µύκητα που θα διαχειµάσει στο χωράφι όλο το καλοκαίρι, κάτι που όπως προσθέτουν, έγινε παλιότερα στην Ηµαθία. 

Σοκ σε καρπίδια και άνθη ελιάς από τις πρώιµες ζέστες

Χρονιά µε ρεκόρ παραγωγής λόγω καλής ανθοφορίας περίµεναν οι ελαιοπαραγωγοί στο νοµό Αργολίδας, χωρίς εισόδηµα όπως φαίνεται θα µείνουν και φέτος. Αιτία, η παρατεταµένη ξηρασία στην περίοδο καρπόδεσης τους προηγούµενους δυο µήνες, αλλά και η µετέπειτα ζεστή περίοδος του Μαΐου και του Ιουνίου µε θερµοκρασίες πλησίον των 35 βαθµών Κελσίου, που προκάλεσαν σοκ στα δέντρα και έριξαν στο έδαφος τα καρπίδια. Αγρότες από την Επίδαυρο δηλώνουν αγανακτισµένοι µιλώντας στην Agrenda, αφού δεν είχαν καν δυνατότητα να ποτίσουν. Σε ορισµένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που εκτός της σοδειάς κινδυνεύουν να ξεραθούν εντελώς ολόκληρα τα δέντρα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-07-2016 22:41grigoris

os pou na erthoun oute ta dentra den tha broun oxi ta rodakina

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία