BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πάνω από 100.000 δηλώσεις ζημιάς προς εκτίμηση ΕΛΓΑ

Σε εκκρεμότητα πάνω από 100.000 δηλώσεις ζημιάς, πολλές εκ των οποίων χωρίς εκτιμητικό αντικείμενο.

Στο 6,95% τριπλάσια εισφορά υγείας για αγρότες ως το 2019

3
0

Άμεση λύση προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς ζητά η βουλευτής ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή από τον αρμόδιο υπουργό, τονίζοντας ότι από τα τέλη Απριλίου –οπότε και σταμάτησε η εκτιμητική διαδικασία λόγω της απεργίας των γεωπόνων- έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 100.000 δηλώσεις ζημιάς για περισσότερα από 10 εκατ. στρέμματα, πολλές από τις οποίες πλέον δεν έχουν εκτιμητικό αντικείμενο.

Μάλιστα, η βουλευτής σημειώνει και το γεγονός ότι για το έτος 2015, ο ΕΛΓΑ οφείλει ακόμη την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 35 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Ειδικότερα, στην επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αναγκαστική αναστολή των εκτιμήσεων των ζημιών στις εκμεταλλεύσεις των παραγωγών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Αιτία, όπως λέει, η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός έδρας και η οποία δυσχεραίνει καίρια το εκτιμητικό έργο και προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.

Η Σερραία Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εκτιμήσεις καθώς και να ρυθμιστεί αμέσως και με δίκαιο τρόπο το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις εν λόγω αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, συνέπεια του «παγώματος» των εκτιμήσεων από τα τέλη Απριλίου του 2016 μέχρι και σήμερα, είναι ένας μεγάλος όγκος από τις 100.000 και πλέον δηλώσεις ζημίας, που έχουν υποβληθεί, να έχουν καταστεί πλέον άνευ εκτιμητικού αντικειμένου λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος. Ορθώνονται έτσι ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά εμπόδια στους παραγωγούς σε μία ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά συγκυρία, την ίδια ώρα, που ο ΕΛΓΑ οφείλει ακόμη την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 35 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς για το έτος 2015!

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Θέμα: «Στον αέρα» οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ

Κύριε Υπουργέ,

Τεράστια προβλήματα προκαλεί στο σύνολο του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας το «πάγωμα» του συνόλου των εκτιμήσεων των ζημιών στις εκμεταλλεύσεις του και κατ’ επέκταση των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί, εξ αιτίας της αναγκαστικής αναστολή των εκτιμήσεων από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ από το εκτιμητικό έργο. Αιτία, η κατάργηση από την Κυβέρνηση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός έδρας, για εκτέλεση ή παροχή υπηρεσίας, αφού η Κυβέρνηση στο παρά 5’ απέσυρε σχετική διάταξη στο σχέδιο Νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στις 24 Απριλίου 2016, με την οποία εξαιρείτο η εκτέλεση των μετακινήσεων των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από τις διατάξεις του νόμου 4336 (Τρίτο Μνημόνιο) αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Όπως ήδη υπολογίζεται, από τα τέλη Απριλίου του 2016 όπου και προέκυψε η αναγκαστική αναστολή των εκτιμήσεων, μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί στο σύνολο της χώρας πλέον των 100.000 δηλώσεις ζημιάς, που αφορούν περισσότερα από 10 εκατ. στρέμματα, πολλές εκ των οποίων έχουν καταστεί πλέον άνευ εκτιμητικού αντικειμένου λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος.

Ορθώνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά εμπόδια στους παραγωγούς σε μία πρωτοφανή δυσμενή οικονομικά περίοδο και την ώρα, που για το έτος 2015, ο ΕΛΓΑ οφείλει ακόμη την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 35 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ αλλά και τις εκκλήσεις πλειάδας αγροτικών συλλόγων και φορέων, προκειμένου η Κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, που πλήττει ανεπανόρθωτα τη βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου η Κυβέρνηση το μόνο που έκανε, είναι να προχωρήσει σε μία νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, η οποία τελικά όχι μόνο δεν ανατρέπει την αδιέξοδη κατάσταση – όπως διαβεβαίωνε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - αλλά αντιθέτως δημιουργεί επιπλέον κενά και ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει το εκτιμητικό έργο.

Οδηγεί έτσι σε διάλυση το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας και σε απόγνωση τους χιλιάδες Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Απόδειξη ότι ακόμα και μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σας, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε υπουργέ:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς και τι πρόκειται να συμβεί με τις ζημίες που δεν μπορούν πλέον να εκτιμηθούν λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος εκτίμησης;

2. Με ποιον τρόπο θα ρυθμίσετε κατά τρόπο άμεσο και δίκαιο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός έδρας;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία