BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αραμπατζή: Να θωρακιστεί ο πρωτογενής τομέας από την κλιματική αλλαγή

Την ανάγκη να συστρατευθεί δυναμικά η Ελλάδα στη μεγάλη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θωρακίζοντας την αγροτική της παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, υπογράμμισε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Πρωτογενής Τομέας, Προκλήσεις και Προβληματισμοί», που διοργάνωσε η Γραμματεία Αγροτικών Θεμάτων της Ν.Δ. την περασμένη Πέμπτη.

Αραμπατζή: Να θωρακιστεί ο πρωτογενής τομέας από την κλιματική αλλαγή

3
0

Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η εκτεταμένη ξηρασία, «χτυπούν ήδη την πόρτα» των Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στο ιχθυαπόθεμα, όσο και στην απώλεια γόνιμης γεωργικής γης και υδάτινων πόρων.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα αντιμετωπίζει δυστυχώς με αφέλεια και προκλητική αδιαφορία τόσο όσον αφορά στα μέτρα πρόληψης όσο και αντιμετώπισης των συνεπειών τους.

Ειδικότερα για την απουσία μακροχρόνιας στρατηγικής και μέτρων πρόληψης του φαινομένου από την παρούσα Κυβέρνηση, η κ. Αραμπατζή επισήμανε την επιδεικτική κυβερνητική αδιαφορία για την αξιοποίηση των Μέτρων 17 και 5 του ΠΑΑ 2014 – 2020, για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της ξηρασίας και της λειψυδρίας, την ώρα που τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που υφίστανται παρόμοια φαινόμενα, έχουν ενεργοποιήσει, τα σχετικά μέτρα του νέου ΠΑΑ, με σημαντικές ήδη απορροφήσεις.

Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη της ορθολογικής και αειφορικής  διαχείρισης των υδάτινων πόρων τονίζοντας το κυβερνητικό έλλειμμα στη σύνταξη των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της χώρας, απαραίτητων για την προστασία των υδάτινων και περιβαλλοντικών πόρων και την αναπτυξιακή τους συμβολή στην εθνική οικονομία.

Αναφερόμενη στις αποζημιώσεις των παραγωγών από τις ήδη συντελούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει επιτέλους το ψηφισμένο από τη ΝΔ άρθρο 71 του Ν. 4235/2014, περί ακαρπίας, φαινόμενο, που ταλανίζει τις δενδρώδεις καλλιέργειες όλης της χώρας, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας δε για την εκτεταμένη ξηρασία, είπε χαρακτηριστικά:

«Την ίδια στιγμή, που η χώρα μας στέκει άπραγη μπροστά στις εξελίξεις, άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, σχεδιάζουν να πάνε συντεταγμένα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Λουξεμβούργου του τρέχοντος μηνός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τη συγκεκριμένη κρίση. Και η Ελλάδα, ενώ επιβάλλεται να ενώσει τη φωνή της, σε ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, προσέρχεται δυστυχώς ανέτοιμη».

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη τόσο της έγκαιρης διεκδίκησης στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, δράσεων για την κατασκευή βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης και αντιβρόχινης και αντιχαλαζικής προστασίας όσο και αυτή της επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού  πλαισίου του ΕΛΓΑ.

Όσον δε αφορά στις πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των παραγωγών σε καινοτόμα συστήματα καλλιέργειας και σε τεχνικές παραγωγής και διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων φιλικότερες στο περιβάλλον, ποιοτικότερες για τα προϊόντα μας και ασφαλέστερες για την υγεία των καταναλωτών.

Στην εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, μίλησαν ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Σταύρος Δήμας καθώς και αναγνωρισμένου κύρους καθηγήτριες και καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία