Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις ροδάκινων ζητούν οι αγρότες της Σκύδρας

Σύγχυση στους αγρότες των νομών Πέλλας και Ημαθίας έχουν προκαλέσει, καθώς φαίνεται, οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις αποζημιώσεις στα ροδάκινα.

O ΕΛΓΑ ζημιές, ο Αποστόλου απώλειες εισοδήματος

2
0

Αγρότες της Σκύδρας, με επιστολή που απέστειλαν στον αρμόδιο υπουργό, ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με τις δηλώσεις αυτές.

Αναλυτικά η επιστολή των παραγωγών της Σκύδρας έχει ως εξής:

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου

Σε σύγχυση και αναστάτωση οι αγρότες των νομών Πέλλας-Ημαθίας, μετά από την συνέντευξη που έδωσε  ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Οι δηλώσεις κυκλοφόρησαν μέσα σε λίγες ώρες από τα μπλογκ των δυο νομών και ήταν το κύριο θέμα στα καφενεία, όπου βρίσκονταν λόγω βροχής οι αγρότες. 

Η ασάφεια των δηλώσεων δημιούργησε  δυσάρεστο προβληματισμό και έντονη ανησυχία, αφού πλέον νιώθουν την κοροϊδία από τον υπουργό και τούς τοπικούς βουλευτές όλο και πιο έντονη.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά για την αναζήτηση της αλήθειας ή, της σωστής ενημέρωσης ,και η παραπληροφόρηση έπιασε κόκκινο.

Τα ερωτήματα ήταν τα εξής. 

-πως θα αποζημιωθούμε  χωρίς να έχουμε κάνει δηλώσεις;

-θα αποζημιωθεί μόνο η Ημαθία και όχι η Πέλλα;

-αφού δεν βγήκε αναγγελία, πως θα δηλώσουμε;

-πως έρχονται τα πορίσματα χωρίς να  έχουν έρθει οι  γεωπόνοι στα κτήματα; 

-ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος ,δεν ξέρει τι του γίνεται;

-ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν? 

-πώς θα πληρωθούμε τώρα τις ζημίες του 2017, αφού δεν πληρώθηκαν οι ζημίες (2014-2015-2016)  από τα προηγούμενα χρόνια ?

-και άλλα πολλά  με διάφορα κοσμητικά επίθετα τα οποία δεν μπορούμε να τα γράψουμε δημόσια.

Σχετικά με την ραδιοφωνική συνέντευξη τύπου , ΣΤΟΝ 104.9FM /Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, 10:58:20  / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και πιο συγκεκριμένα στις δηλώσεις που αφορούν τις ζημίες από τις βροχοπτώσεις  

(κείμενο δήλωσης)

<<  Σε ό, τι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών της Ημαθίας, η παραγωγή των οποίων καταστράφηκε στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι οι πληρωμές αποζημιώσεων θα ξεκινήσουν επίσης στο τέλος του μήνα. «Υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση, μία διχογνωμία από τον ΕΛΓΑ σε σχέση με το αν καλύπτεται από τον ασφαλιστέο κίνδυνο η συγκεκριμένη ζημιά. Από την πλευρά του υπουργείου έγινε μία προσπάθεια και συστήθηκε μία επιτροπή επιστημόνων τεχνοκρατών, η οποία επιλήφθηκε του συγκεκριμένου ζητήματος και κατέληξε σε ένα πόρισμα, που λέει ότι, ναι, θα αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Άρχισαν οι διαδικασίες της εκτίμησης και βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε ένα σημείο, όπου τα πορίσματα, το ένα μετά το άλλο, ολοκληρώνονται και θα ξεκινήσουν τέλος του Γενάρη να γίνονται πληρωμές>>

για όλα τα παραπάνω ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1-Τα πορίσματα που λέτε ότι ολοκληρώνονται

Μήπως α σε αυτά που έγιναν δηλώσεις το καλοκαίρι;

Δηλαδή, που πέρασαν  οι γεωπόνοι από τα χωράφια και ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ είχε βγάλει δελτίο Τύπου;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ. 

Η καρπόπτωση που παρατηρήθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών δεν είναι άμεσες ζημιές και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

<<Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μην υποβληθούν άσκοπες δηλώσεις ζημιάς, οι οποίες θα δυσχεράνουν την ήδη βεβαρημένη, λόγω αυξημένου όγκου εργασιών, θέση του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας.>>

2-τα πορίσματα που λέτε ότι ολοκληρώνονται αφορούν την αποζημίωση της βροχόπτωσης που τεκμηρίωσε η επιστημονική επιτροπή τεχνοκρατών???.

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια  είναι ότι ,

από το καλοκαίρι οι βουλευτές ,και μετέπειτα ο υπουργός σε επισκέψεις στα χωράφια, είχαν δεσμευτεί για την δίκαιη αποζημίωση της έντονης βροχόπτωσης .Οι αγρότες είχαμε αποθέσει τις ελπίδες μας σε μια ελάφρυνση των χρεών από την οικονομική ζημία που είχαμε  υποστεί λόγω ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ και τέλος ,λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων,δηλαδή  έντονες βροχοπτώσεις.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι  έδιναν βεβαιώσεις  στους καταχρεωμένους  αγρότες ότι ξεκινούν οι δηλώσεις για την βροχόπτωση και αμέσως μετά ακολουθούν οι δηλώσεις για το ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ. Ο χειμώνας ήρθε και ξεκινάει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος με τρακτέρ χωρίς πετρέλαιο ,με απλήρωτο ΕΦΚΑ και γενικά ΧΡΕΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ. 

Η οικονομική καταστροφή των αγροτών  είναι προ των πυλών ,και φυσικά η ευθύνη βαραίνει και ,την υπάρχουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ .

Γι’ αυτό τον λόγω πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας ,εσείς που είστε υπέρ της ανάπτυξης, στηρίζοντας δίκαια ένα καθαρά συναλλαγματικό  προϊόν (ροδάκινα-νεκταρίνια),και να αποδείξετε ότι δεν μας έχετε σε εκτεταμένη εξόντωση για τους παραπάνω λόγους  πρέπει να  προχωρήσετε άμεσα σε ,

 

-έκδοση ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση, λόγω χρημάτων )

-κανονισμό αποζημίωσης 

-δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ

-αναγγελία ζημίας 

-δηλώσεις αγροτών

-άμεση εκτίμηση 

-πληρωμή  

Και άμεσα να αρχίσει  διαδικασία αποζημίωσης  με τον ίδιο τρόπο λόγω ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ .

Ακολουθεί όλο το κείμενο της συνέντευξης. 

ΣΤΟΝ 104.9FM /Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, 10:58:20 / Τελευταία Ενημέρωση: 13:58 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει στην πληρωμή 4,5 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης ενίσχυσης προς τους τευτλοπαραγωγούς, γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Επιταχύναμε τις διαδικασίες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης και αυτό που φαίνεται -με τα στοιχεία που έχουμε- είναι ότι μέχρι τέλους του μήνα ένα ποσό περί τα 4,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί ως συνδεδεμένη ενίσχυση, ποσό το οποίο είναι κατά περίπου 700.000-800.000 ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που δόθηκε πέρυσι. Την τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που ήταν 51 ευρώ το στέμμα, μέσα από μία τεκμηρίωση την οποία κάνουμε και γίνεται αποδεκτή από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα την αυξήσουμε κατά 40% και θα πάμε γύρω στα 72 ευρώ το στρέμμα», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας, η παραγωγή των οποίων καταστράφηκε στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι οι πληρωμές αποζημιώσεων θα ξεκινήσουν επίσης στο τέλος του μήνα. «Υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση, μία διχογνωμία από τον ΕΛΓΑ σε σχέση με το αν καλύπτεται από τον ασφαλιστέο κίνδυνο η συγκεκριμένη ζημιά. Από την πλευρά του υπουργείου έγινε μία προσπάθεια και συστήθηκε μία επιτροπή επιστημόνων τεχνοκρατών, η οποία επιλήφθηκε του συγκεκριμένου ζητήματος και κατέληξε σε ένα πόρισμα, που λέει ότι, ναι, θα αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Άρχισαν οι διαδικασίες της εκτίμησης και βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε ένα σημείο, όπου τα πορίσματα, το ένα μετά το άλλο, ολοκληρώνονται και θα ξεκινήσουν τέλος του Γενάρη να γίνονται πληρωμές», διευκρίνισε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Όταν το 2017 είχαμε ζημιές που ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο της προηγούμενης οκταετίας πήγαμε και πληρώσαμε, όχι μόνο αυτά που προβλέπονται με βάση τα έσοδα του ΕΛΓΑ, αλλά αυξάνοντας κατά 20% τις πληρωμές, φτάσαμε στα 144 εκατ.».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΚΥΔΡΑΣ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ 

τηλ.6974583059

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία