Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αίτημα για αποζημιώσεις λόγω καρπόπτωσης στα αμύγδαλα

«Αν θα προχωρήσει γρήγορα η διερεύνηση των αιτιών της καρπόπτωσης στις αμυγδαλοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Συκουρίου, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων», ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταυρό Αραχωβίτη.

xarakopoulos98078

600
0

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνία των παραγωγών, στην ερώτησή του σημειώνει τα εξής: 

«Ενδείξεις ότι επίκειται σημαντική μείωση στην παραγωγή της φετινής χρονιάς στα αμύγδαλα, λόγω σοβαρής καρπόπτωσης, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των αμυγδαλοπαραγωγών στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου του Δήμου Τεμπών. 

Από την περίοδο της ανθοφορίας – καρπόδεσης δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή και μια φυσιολογική καρπόπτωση στο στάδιο του καρπιδίου ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές από αγρότες της εν λόγω περιοχής ότι τα νεοσχηματισθέντα καρπίδια πέφτουν πέραν του φυσιολογικού και τα δένδρα τους αδειάζουν, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής τους. Για την εξήγηση αυτού του φαινομένου δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προφανείς απαντήσεις, πάρα μόνο απογοήτευση και έκδηλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς στο παρελθόν ζημιές στην παραγωγή των αμυγδαλεώνων τελικά δεν αποζημιώθηκαν. Ως εκ τούτου, οι αγρότες, αναμένουν από την πολιτική ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα, ώστε, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ να επιληφθεί της κατάστασης, να διερευνήσει τα αίτια, να επισημάνει τις ζημιές και να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Η εν λόγω περιοχή αποτελεί παραδοσιακά κέντρο της αμυγδαλοκαλλιέργειας στο νομό και το σημαντικότερο κομμάτι του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από αυτή. Σοβαρή, λοιπόν, μείωση της παραγωγής, χωρίς αποζημιώσεις, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής που πασχίζει να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές του υποχρεώσεις».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία