BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια εξισωτικής, αναζητούνται πόροι

Για άµεσο κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ενίσχυσης σε χιλιάδες αγρότες που λαµβάνουν την εξισωτικές αποζηµιώσεις εφόσον δεν εγκριθούν εθνικά κονδύλια για την κάλυψή τους, προειδοποιούσαν οι διαχειριστικές αρχές το περασµένο έτος, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει σήµερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας ως «µάχη» την εξασφαλίση πόρων για τις πληρωµές του 2019 και του 2020. Υπολογίζεται πως απαιτούνται 200-300 εκατ. ευρώ, γεγονός που όχι µόνο θέτει επ’ αµφιβόλω τις πληρωµές των δικαιούχων του 2019 (έχει κλείσει η προκήρυξη) αλλά µπορεί να φέρει και οριζόντιες µειώσεις στη στρεµµατική ενίσχυση στην πρόσκληση της ερχόµενης χρονιάς, αν τελικά δεν υπάρξει βοήθεια από τα εθνικά ταµεία.

exiswtiki-apozimeiwsi-pinakas-new

Γιώργος Κοντονής

18
0

 Στέγνωσαν τα κοινοτικά κονδύλια για ενισχύσεις 2019 και 2020

Το θέµα αυτό έθιξε στις προγραµµατικές της δηλώσεις στη Bουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραµπατζή, λέγοντας πως «η απελθούσα κυβέρνηση την κατασπατάλησε µε τη ρουσφετολογική, επιδοµατική πολιτική της και η σηµερινή κυβέρνηση δίνει µάχη για να την εξασφαλίσει από εθνικούς πόρους το 2019 και το 2020».

Οι διαχειριστικές αρχές στα µέσα του 2018 είχαν ζητήσει και είχαν λάβει έγκριση για να αυξηθεί ο προϋπολογισµό του Μέτρου κατά 314 εκατ. ευρώ, µε εθνική χρηµατοδότηση.

Προειδοποιούν οι διαχειριστικές

Ωστόσο, µία τέτοια δέσµευση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις της κας Αραµπατζή, µόνο εύκολο δεν είναι να περάσει στον εθνικό προϋπολογισµό. Αναλυτικότερα σε έγγραφο για το νέο χρηµατοδοτικό σχήµα της εξισωτικής το 2018 οι διαχειριστικές ανέφεραν:

«Για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των προκηρύξεων των ετών εφαρµογής 2018, 2019 και 2020, µε τα σηµερινά δεδοµένα (υφιστάµενοι βοσκότοποι, µειονεκτικές περιοχές πριν τη νέα οριοθέτηση) θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισµός του µέτρου κατά 314,5 εκατ. ευρώ, είτε µεταφέροντας πόρους από άλλα µέτρα του Προγράµµατος, είτε από πρόσθετη εθνική χρηµατοδότηση. Η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισµού του µέτρου από την ισχύουσα κατανοµή του ΕΓΤΑΑ στο ΠΑΑ 2014-2020, µεταφέροντας πόρους από άλλα µέτρα του Προγράµµατος, δεν κρίνεται λόγω του ότι τα µέχρι σήµερα ενεργοποιηµένα µέτρα/δράσεις του ΠΑΑ παρουσιάζουν αυξηµένη ζήτηση, η οποία υπερκαλύπτει κατά πολύ τους κατανεµηµένους πόρους σε αυτά. Συνεπώς µε την υφιστάµενη χρηµατοδοτική κατάσταση του µέτρου υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η παροχή ενίσχυσης σε χιλιάδες ενεργούς αγρότες που λαµβάνουν στήριξη και µε τον τρόπο αυτό να δηµιουργηθεί αντικίνητρο για εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας.

Για το λόγο έγινε αποδεκτή η δυνατότητα παροχής πρόσθετης εθνικής χρηµατοδότησης ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι θα καλύψουν τις πληρωµές του Μ13 έως το 2020. Η πρόσθετη αυτή εθνική χρηµατοδότηση προβλέπεται για να προχωρήσει ακώλυτα η εφαρµογή του Μέτρου, αναµένεται όµως από τις Εθνικές Αρχές η µέγιστη δυνατή µείωσή της σε επόµενη αναθεώρηση. [...]

«Λάστιχο» τα κονδύλια

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία των διαχειριστικών αρχών, µέχρι σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί πληρωµές ύψους 816 εκατ. ευρώ εξισωτικής εκ των οποίων τα 700 εκατ. προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια. Οι συνολικοί διαθέσιµοι πόροι της ΕΕ για το Μέτρο της εξισωτικής είναι 950 εκατ. ευρώ. Σηµειώνεται πως κάθε χρονιά απαιτούνται 240 εκατ. ευρώ για πληρωµές. Βέβαια εδώ παίζουν και άλλα ζητήµατα, καθώς υπάρχουν υπερδεσµεύσεις κονδυλίων (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση κ.λπ) πάνω από µισό δις και µοιάζει πιθανό να την «πλήρωσε» και η εξισωτική.

Αποκλείονται δανεικά από τη νέα περίοδο

Η πρόσθετη αυτή εθνική χρηµατοδότηση προβλέπεται στην παρούσα φάση προκειµένου να προχωρήσει ακώλυτα η εφαρµογή του Μέτρου. Αναµένεται όµως από τις Εθνικές Αρχές η µέγιστη δυνατή µείωσή της σε επόµενη αναθεώρηση, ανέφεραν οι διαχειριστικές, καθώς, µέχρι στιγµής, δεν έχει υπάρξει κάποιο νέο χρηµατοδοτικό σχήµα ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό. Ο σχεδιασµός ήταν η µελλοντική αυτή µείωση της πρόσθετης εθνικής χρηµατοδότησης να προέλθει από την αύξηση στο Μέτρο της κοινοτικής συνεισφοράς µε µεταφορά κοινοτικών πόρων από άλλα µέτρα του Προγράµµατος.

Επισηµαίνεται ότι στις 31/12/2020 τελειώνει η προγραµµατική περίοδος, ενώ µέχρι 31/12/2023 υπάρχει επιλεξιµότητα δαπανών εφόσον καταβληθεί µέχρι τότε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν µέχρι 31/12/2020 δεν υπάρχει νέο εγκεκριµένο ΠΑΑ δύναται, εφόσον το προβλέψει το ενωσιακό θεσµικό πλαίσιο, η ενίσχυση των περιοχών αυτών να συνεχίσει να δίνεται από το χρηµατοδοτικό σχήµα του ΠΑΑ 2014-2020, εφόσον υπάρχουν διαθέσιµοι πόροι.

Ωστόσο όπως έχει γίνει πολλάκις σαφές από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ πριν το 2021. Επιπλέον, στη νέα περίοδο µέτρα όπως η εξισωτική, που από το 85-100% που απολάµβανε η χώρα µας, τώρα το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 65%, σύµφωνα µε τους πρώτους υπολογισµούς, θα χρειαστούν 340 εκατ. ευρώ εθνικά κονδύλια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία