BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Θετικός σε αποζημιώσεις ροδάκινων, μήλων Β. Ελλάδας ο Βεσυρόπουλος

Το πράσινο φως φαίνεται να ανάβει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καλλιεργητών πυρηνόκαρπων και γιγαρτόκαρπων, για την καταβολή αποζημιώσεων αντιστάθμισης, έναντι απωλειών που είχαν στα εισοδήματά τους την παραγωγική και εμπορική σεζόν 2022.

323785957_1783107245380041_4705482887930533510_n__1_

Λεωνίδας Λιάμης

7158
14

Πράσινο φως Βεσυρόπουλου για αποζημιώσεις σε μήλα, πυρηνόκαρπα στη Β. Ελλάδα

Σε προτεραιότητα μπαίνουν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Ημαθία και άλλες από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού, η απόδοση και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει τα 72 ευρώ ανά στρέμμα από τα λεγόμενα «ουκρανομέτρα», αλλά και των 300 ευρώ ανά στρέμμα, από το deminimis προς τους μηλοπαραγωγούς, πέραν εκείνων της Λάρισας.

Σχετικές αναφορές για τις επερχόμενες πληρωμές, φέρεται να έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και το Επιμελητήριο της Ημαθίας, το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Βέροια.

Παρουσία εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων κι επιχειρήσεων του κλάδου της αγροδιατροφής, ο κ. Βεσυρόπουλος, όπως αναφέρθηκε στην Agrenda, εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και εκτός σοβαρού απροόπτου θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση στο επόμενο δεκαήμερο, με σκοπό οι δικαιούχοι να λάβουν ό,τι τους αντιστοιχεί προς το τέλος του μήνα ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν από μετέχοντες στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως έχει αποφασιστεί να δοθεί αποζημίωση στους παραγωγούς όλων των νομών που έχασαν μέρος της παραγωγής των δενδρωδών καλλιεργειών τους από τις 3 βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού κι ότι το ποσό θα προσδιοριστεί με βάση τις καταγραφές που έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, ανά ποικιλία.

Όπως μας τονίστηκε από πηγή μας, οι καταστροφές είναι σημαντικές σε ποικιλίες όπως για παράδειγμα οι Α39, Α37, Andros, Evert και άλλες, για τα συμπύρηνα, αλλά κι αρκετές της ίδιας περιόδου από τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και πλέον μένει να φανεί ποιο θα είναι το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Κάποιες εκτιμήσεις που διατυπώνονται πάντως, από παραγωγούς της περιοχής ανεβάζουν το ποσό στα 140-150 ευρώ το στρέμμα.

Όσον αφορά στις απώλειες εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βεσυρόπουλος φέρεται να ανέφερε ότι τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκαν σε ομάδες παραγωγών οι οποίες «τρέχουν» επιχειρησιακά προγράμματα θα δοθεί και στους υπόλοιπους -και τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή- για όλα τα στρέμματα που δηλώνουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Αντίστοιχα, επισήμανε πως δρομολογείται επίσης και η απόδοση των 300 ευρώ ανά στρέμμα, για τους μηλοκαλλιεργητές και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, πέραν της Λάρισας, που έχουν καταρτίσει και καταθέσει σχετικό φάκελο, όπως έγινε με την Καστοριά, την Κοζάνη και πλέον και την Πέλλα και την Ημαθία. Συνολικά, κατά τον υφυπουργό, το 300άρι ευρώ ανά στρέμμα θα το λάβουν περί τα 69.000 στρέμματα με καλλιέργειες μήλων σε όλη την επικράτεια.

«Από τη στιγμή που άνοιξαν το πουγκί για τη Λάρισα, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους εκτός», επισήμανε στην Agrenda επικεφαλής οργάνωσης που μετείχε στην εκδήλωση, αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κατά τη δίωρη και πλέον συνάντηση, έγινε ενημέρωση, επίσης και για την επιτυχή ολοκλήρωση της στήριξης περίπου 100 επιχειρήσεων και συνεταιρισμών από τις Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα, Φλώρινα, Καστοριά, Λαμία και αλλού, με ποσά έως και 200 χιλ. ευρώ, για τις απώλειες εισοδήματος που κατέγραψαν εξαιτίας του παγετού του 2021, όταν η παραγωγή σημείωσε κατακόρυφη μείωση και δεν είχαν προϊόν.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2023 01:19Διχασμος

Ξεχωρισατε τους αγρότες και σε άλλους δώσετε 72 ευρώ στους υπόλοιπους δεν δώσατε Να σας ψηφίσουν αυτοί που τα πήραν Θα καταφέρετε να ανάστησετε το σύριζα έτσι όπως πατε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

09-01-2023 21:52Χρήστος Παπαδημητρίου

Το Κιλκίς τα κάστανα τα ξέχασαν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-01-2023 21:47Foteini

Και στο νόμο Σερρών περιμένουμε ακόμη την εκκαθάριση στο βαμβάκι για το χαλαζι του 2022 και την αποζημίωση για σιτηρά και ηλιοσπορα. Κοινοποιησαν μάλιστα από την κυβέρνηση ότι έχουν κάνει εκκαθάριση για '20 '21 '22 πού ακριβώς έγινε η εκκαθάριση;;

Απάντηση

09-01-2023 21:21Φανης

Είμαστε και εμείς παραγωγοί με απώλεια εισοδήματος που είμαστε από Λαμία σε παραγωγή αχλαδιού και έμας δεν μας βλέπουν καν φαίνεται κρίμα γιατί έρχονται και εκλογές.....

Απάντηση

09-01-2023 20:44Anto

Ακόμα και στη Κρήτη δεν έχουμε πάρει τίποτα από τις καταγραφές έλγα...από το χαλάζι του Μαϊου...όλοι που έχουν μήλα και άλλα μεγαλοκαρπα και έχουν κατά γράφει από έλγα να αποζημιώθουν με τα 300 ευρώ το στρέμμα...σε όλη την Ελλάδα!Ακούω για μεμονωμένους νόμους...τι είναι αυτά...επειδή έχουν βουλευτές της κυβερνήσεως και σπρώχνουν την κατάσταση θα πάρουν?Μάλλον έτσι είναι...εμείς εδώ στα Χανιά έχουμε όλους τους άχρηστους...με πρώτο τον πρωθυπουργό και την αδερφούλα του!Αλλά δεν πειράζει...η κάλπη φτάνει....και η ΝΔ του Μητσοτάκη μόνη της να κατέβει...Δεύτερη θα βγει.....

Απάντηση

09-01-2023 19:08Αγανάκτηση

Στο νομό Φλώρινας είχαμε και πολύ σφοδρή χαλαζόπτωση..η μισή παραγωγή κάτω!!και η άλλη μισή σάπισε από τις βροχές.αλλα η Φλώρινα δεν είναι Ελλάδα.ντροπη και αισχος το λιγότερο

Απάντηση

09-01-2023 16:06Γιώργος

Για κεράσια δαμάσκηνα ούτε λόγος, μόνο τα μήλα δεν πήγαν καλά;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-01-2023 15:35Ημαθία

Για το χαλάζι που μας χτύπησε δύο φορές στην Ημαθία την άνοιξη του 2022 ακόμη περιμένουμε τα πορίσματα. Πόσο δε μάλλον τις αποζημιώσεις. Μόνο υποσχέσεις χορτάσαμε από το Σεπτέμβριο. Η καλλιεργειτική σεζόν ξεκινάει και εμείς ήμαστε αφραγκοι. Έτσι αφραγκοι θα πάμε να ψηφίσουμε στις εκλογές Βεσυρόπουλε. Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας.

Απάντηση

09-01-2023 15:12Xoriatis

Το παραμύθι έχει κουράσει από τον καλοκαίρι υποσχέσεις. Τα τρακερ βγαίνουν στους δρόμους οι καλπες έρχονται Κουραστικε ο κόσμος απο τις υποσχεσεις

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία