BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Οριζόντια ενίσχυση 70 ευρώ/στρέμμα ροδάκινων, έως 80 για ζημιές βροχής

Αίτημα δέσμευσης ποσού για ενισχύσεις σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια με 70 ευρώ το στρέμμα απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις ίδιες καλλιέργειες προβλέπεται αποζημίωση 80 ευρώ το στρέμμα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα, για καλλιέργειες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω του 30% για ζημιές από βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Basket-of-Peaches-August-Laux-oil-painting__1_

8560
36

Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, ποσού 70 ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα.

Επίσης στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται δέσμευση ποσού για αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω  βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

Συγκεκριμένα το μέτρο αυτό αφορά τις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάμει του από 7/9/2022 πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80€ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65€ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).

Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150€ (70€+80€) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Προωθήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών αίτημα δέσμευσης ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω DE MINIMIS σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70€ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα.

Επίσης στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται δέσμευση ποσού για αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω  βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

Συγκεκριμένα το μέτρο αυτό αφορά τις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάμει του από 7/9/2022 πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80€ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65€ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).

Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150€ (70€+80€) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

Η επιλογή του μέτρου της αποζημίωσης μέσω DE MINIMIS κρίθηκε αναγκαία για την αμεσότερη αποζημίωση των πληγέντων. Σημειώνεται ότι σε όλα τα παραπάνω μέτρα αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

 Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη των παραγωγών μας τόσο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και της ενεργειακής κρίσης για να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα».

Εκτός ενίσχυσης τα βερύκοκα στο νομό Κορινθίας

Ένας από τους μεγαλύτερους νομούς παραγωγής βερίκοκου, η Π.Ε. Κορινθίας, μένει εκτός ενίσχυσης  De Minimis για τα πυρηνόκαρπα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΑΣ Πασίου-Κλημεντίου, που υπογράφει ο πρόεδρός του Τσιόγκας Βασίλης.

Αναλυτικότερα το δελτίο τύπου έχει ως εξής: 

«Με δελτίο τύπου του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης σήμερα 06-03-2023, μας ενημερώνει ότι έφυγε το αίτημα προς το υπουργείο οικονομικών για δέσμευση ποσού για την χορήγηση αποζημίωσης ήσσονος σημασίας-De minimis για τις καλλιέργειες νεκταρίνια - ροδάκινα και ΒΕΡΥΚΟΚΑ , αλλά η περιφερειακή ενότητα της ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ είναι ΕΚΤΟΣ .

Εκτός ενίσχυσης για τα βερίκοκα η Κορινθία...

Ο νομός Κορινθίας , ένας από τους μεγαλύτερους νομούς (ίσως ο μεγαλύτερος) σε παραγωγή βερίκοκου μένει εκτός της ενίσχυσης.

Αλήθεια είναι ακατανόητο πως πάρθηκε αυτή η απόφαση μετά κιόλας από τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του υπουργού κου Γεωργαντά είτε σε επίκαιρες ερωτήσεις είτε σε ομιλίες του και συνεντεύξεις ότι θα ενταχθεί και η Κορινθία.

Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά οι παραγωγοί της Κορινθίας μένουν εκτός .

Πέρα από όλα αυτά , για τα μήλα και τα σταφύλια του Νομού μας δεν έχουμε καμία ενημέρωση τι θα γίνει εν τέλει με την αποζημίωση (de minimis) , σίγουρα δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εξαγγελίες του υπουργού ότι θα ενταχθεί και η Κορινθία, είδαμε τα αποτελέσματα από τα βερίκοκα».

Τύπου Agropass οι ενισχύσεις στα ροδάκινα για τις ζημιές από βροχές λένε στην Ημαθία

Χαρακτήρα επιδόματος αποδίδουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων στη Βόρεια Ελλάδα στην de minimis ενίσχυση που εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις  καταστροφικές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, σημειώνοντας πως και αυτή την φορά οι ιθύνοντες δεν δημοσίευσαν επίσημη λίστα ποικιλιών που τυγχάνουν ενίσχυσης καθώς ούτε και χρονοδιάγραμμα πληρωμής. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας η ενίσχυση των 65-80 ευρώ το στρέμμα χαρακτηρίζεται ως… Agropass, αφού όπως σημειώνεται, αν οι καλλιέργειες αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί θα έπρεπε να λάβουν ποσά από 250 έως και 800 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο ΑΣ Ημαθίας εντοπίζει επιπλέον σφάλματα και αδικίες στη νέα ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί επιχειρηματολογούν πως το υπουργείο θα μπορούσε να διεκδικήσει άλλα κονδύλια (200% αποθεματικό κρίσης) ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου, οι οποίες αφορούσαν 135-150 ευρώ στρεμματική ενίσχυση για ζημιές από βροχοπτώσεις και όχι να έκοβαν τα ποσά για να βγουν τα νούμερα.

Επίσης, εκτός ενίσχυσης φαίνεται πως μένουν προϊόντα που υπέστησαν εξίσου σημαντικές απώλειες από καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι λωτοί και τα ακτινίδια.

Η σχετική ανακοίνωση του ΑΣ Ημαθίας έχει ως εξής:

«Συνέχεια αντιαγροτικής πολιτικής, εμπαιγμού και αδιαφορίας , μαρτυρά η περιβόητη και πολυαναμενόμενη ανακοίνωση αποζημιώσεων De minimis από το ΥΠΑΑΤ, που και αυτή τη φορά δεν αναφέρει συνολικό ποσό και ποικιλίες (επίσημη λίστα) αλλά και χρονοδιάγραμμα πληρωμής, για να γνωρίζουν οι παραγωγοί, τι ποσά τους αναλογούν και πότε θα τα λάβουν.

Περίσσιο θράσος και απόλυτη κοροϊδία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μοιράσει Agropass ενισχύσεις των 65 και 80 ευρώ / στρέμμα για τις καταστροφικές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) τις οποίες το μέγεθος εκτιμάται από 250 έως και 800 ευρώ (αν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ ως έπρεπε).

Έντονος προβληματισμός για την κατάφωρη αδικία εις βάρος των παραγωγών ροδάκινων , νεκταρινιών, βερίκοκων αλλά και των λοιπών οπωροκηπευτικών και άλλων φρούτων, καθώς εκτός των βροχοπτώσεων ανακοινώθηκαν και 70 ευρώ / στρέμμα στους παραγωγούς που δεν είχαν λάβει τον Οκτώβριο τα 72,7 ευρώ /στρέμμα από το αποθεματικό της κρίσης, αλλά αφορούν μόνο τα προαναφερθέντα προϊόντα και όχι το σύνολο των οπωροκηπευτικών (δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτοί κ.α.) αν θέλαμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και μάλιστα δίνονται από χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού και όχι όπως τον Οκτώβριο από την Ευρώπη.

Το αναφέρουμε διότι δεν στέκει νομικά, να εξαιρεθούν από τα De minimis οι παραγωγοί που έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις 72,7 ευρώ / στρέμμα (Ουκρανόμετρο) από την Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467), για την αντιμετώπιση ανισορροπιών της αγοράς , οι οποίοι ασκούσαν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες με επιδίωξη των παρακάτω στόχων:

α)         κυκλική οικονομία

β)         διαχείριση θρεπτικών στοιχείων

γ)         αποδοτική χρήση των πόρων

δ)         μέθοδοι παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα

Έτσι λοιπόν με τη νέα ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ προκύπτουν τα εξής σφάλματα και αδικίες εις βάρος των παραγωγών:

- Θα μπορούσαν από το ΥΠΑΑΤ να δώσουν τα 72,7 ευρώ / στρέμμα και στους υπόλοιπους αγρότες που δεν τα έλαβαν, αλλά διεκδικώντας νέα ευρωπαϊκά κονδύλια (αίτηση για το 200% του προηγούμενου αποθεματικού κρίσης 26 εκ. ευρώ) ή δίνοντας τα, από οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ακόμη και από εθνικούς πόρους (De minimis κ.α.) αλλά σε καμία περίπτωση, να μην τα αφαιρούσαν από τα ποσά που είχαν ανακοινώσει στις 20 Ιανουαρίου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (135 και 150 ευρώ / στρέμμα).

- Το καλοκαίρι του 2022 οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο , Ιούλιο και Αύγουστο, προκάλεσαν ζημιές άνευ προηγουμένου, σε καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί μετά από σύσκεψη υπουργών (Γεωργαντάς , Τριαντόπουλος κ.α.) ότι ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα (Δείτε τι ανακοίνωνε τότε το ΥΠΑΑΤ  έρχεται τώρα με νέο δελτίο τύπου, να ανατρέψει τα όσα είχε ανακοινώσει , καταβάλλοντας ποσά "ψίχουλα" σε σχέση με το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, αλλά και με όσα είχε αρχικά ανακοινώσει (135 και 150 ευρώ/στρέμμα).

- Όπως προαναφέραμε παραπάνω ,για τα 70 ευρώ / στρέμμα  ενίσχυση λόγω ενεργειακής κρίσης, ανακοινώθηκε ότι θα τη λάβουν όσοι δεν είχαν λάβει τα 72,7 ευρώ / στρέμμα που δόθηκαν τον Οκτώβριο 2022 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ (Πακέτο 26 εκ. ευρώ). Εκείνα τα χρήματα όμως τα έλαβαν οι παραγωγοί για όλα τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούσαν ενώ τώρα βλέπουμε να προορίζονται μόνο για τα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Άραγε αφού ήθελε να απονέμει δικαιοσύνη το ΥΠΑΑΤ, θα δώσει τα ίδια χρήματα και για τον ίδιο λόγο και στα δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτούς κ.α. όπως και σε σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια ; Αν δεν το κάνει, είναι άδικο.

- Επίσης, στο πακέτο των 26 εκ. ευρώ οι παραγωγοί που έλαβαν τα 72,7 ευρώ / στρέμμα πληρώθηκαν αυτά τα χρήματα και για τα μη παραγωγικά δέντρα, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή τα μη παραγωγικά δέντρα.

- Τέλος, να σημειώσουμε ότι όσοι παραγωγοί ήταν δικαιούχοι των 72,7 ευρώ από το αποθεματικό κρίσης ακόμη και αν ήταν μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έλαβαν το 100% του παραπάνω ποσού, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα λάβουν το 50% του ποσού, δηλαδή αντί για 70 ευρώ / στρέμμα , 35 ευρώ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις , όπου οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν, αντί των 65 και 80 ευρώ / στρέμμα  , 32,5 και 40 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του ΑΣ Ημαθίας».



 

Σχόλια (36)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2023 21:24ΜΗΤΣΑΡΑΣ

Γαμιεται όλη η νδ.γαμω ΤΑ σπιτάκια ΣΑΣ κλέφτες απατεώνες λωποδυτες

Απάντηση

08-03-2023 07:46Μάρω

Όλα τα άλλα φρούτα δεν είχαν επιπτώσεις από την Ουκρανική κρίση? Κεράσια δαμάσκηνα κυδώνια.... Μια ζωή διακρίσεις και λάθη για τους παραγωγούς που αγωνίζονται όλο το χρόνο.Ντροπη σας

Απάντηση

07-03-2023 12:07Βασίλης

Αχλάδια?όχι ! Ελάτε για ψήφους....

Απάντηση

07-03-2023 10:15αγροτκτηντφος

Ο ελγα πρέπει να εκσυγχρονιστει να διαχωρισθει ανά καλλιέργεια σε ταμεία ...Οι δεντρωδεις καλλιεργ έχουν ζημειες .....Οι αροτριαιες κ οι κτηνοτροφοι πληρώνουν κ ποτε δεν παίρνουν πολυ σπάνια κ ψίχουλα Τα ασφαλιστα πρέπει να αυξηθούν ανάλογα με τις ζημιες κ την συχνότητα....

Απάντηση

07-03-2023 05:43Τούλα Πυρκα

Από 150 τόνους εβερτ πήραμε 80 τόνους εσείς φωστήρες της αγροτιάς ποια νομιεται ότι είναι η ζημιά μας;πάνω από 20.000 ευρώ και μου δίνετε 3000?μπράβο βρε είστε άξιοι του μισθού δας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-03-2023 22:34Θυμιος

Μπραβο ρε φωστηρες.!κατορθώσατε να σας βριζουν και αυτοι που σας ψηφιζουν.ρε τι μυαλά υπαρχουν εκει στην αθηνα;δεν ξερω αλλα αμφιβάλλω αν κυκλοφορησουν οι βουλευτες.καθε μερα αυτογκόλ βαζετε ηλίθιοι.!

Απάντηση

06-03-2023 21:30ΝΔ

Ούτε έβρισα ούτε είπα κάτι κακό ούτε κατακρίνω καμια καλλιέργεια απλά ρωτάω αφού κάτι δεν τραβάει γιατί συνεχίζουν και μπαίνουν νέα χωράφια με αυτές της καλλιέργειες σας φαίνεται λογικό αυτό και σας φαίνεται ωραίο να παρακαλάτε κάθε χρόνο τους πολιτικούς αν θέλουν να σας βάλουν αποζημίωσεις για να ζήσετε αλλά μάλλον αυτό αρέσει σε κάποιους όσο για το σκουπίδι και ότι άλλο γράφεις μάλλον εσύ κάθεσαι στα τέσσερα και παρακαλάς όχι εγώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

06-03-2023 19:43Κωστας

Εσύ ρε μεγάλε με το όνομα ΝΔ στα σχόλια πες μας λίγο ποιός απ'ολους σε γαμαει;;;ο υπουργός ο υφυπουργός οι υπάλληλοι των γραφείων τους η οποίος έχει καύλες και ασχολείσαι με το τι καλλιεργεί ο καθένας και λες ότι παρακαλάει ο καθένας εδώ μέσα;;; Πριν απαντήσεις πες μας πρώτα τίνος παιδί είσαι εσύ που λένε και στο χωριό μου..βολεμενο σκουπίδι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-03-2023 19:33🍀🍀🍀🍀

Φίλε αγρότη εσύ που κατακρηνεις τους καλιεργητες των κερασιών ,ροδάκινων ,κτλ ότι παρακαλάμε το κράτος για ενισχύσεις kαι ότι είμαστε μέσα στην κλαψα όπως έγραψες. Λοιπόν όταν το ,το ΥπΑΑΤ ανακοίνωση de minimis λόγω Ουκρανία για τα προϊόντα που παράγεις και εσύ . Μην τα πάρεις . Γιατί ; Εσύ παράγεις και δεν θες την βοήθεια του κράτους. Μην τα πάρεις γιατί εσύ δεν είσαι κλαψιαρης ,σαν όλους εμάς που κλεγομαστε .

Απάντηση

06-03-2023 18:50Κώστας

Λίστα με ποικιλίες για ροδάκινα δεν υπάρχει και εσείς στα σχόλια λέτε για ποικίλες και πράσινα άλογα. Όχι δεν είναι όλες οι ποικιλίες μέσα με 80€ το στρέμμα για βροχοπτώσεις. Η αναφορά που γίνεται για όλες τις ποικίλες είναι μόνο για τα 70€ τα οποία αφορούν το ουκρανικό. Για βροχοπτώσεις είναι ΕΩΣ 80€ το στρέμμα,πράγμα που σημαίνει ότι όταν μάθουμε ποικιλίες θα είναι και ποικιλίες που θα πληρωθούν και με λιγότερα χρήματα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία