BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πάει Οκτώβριο η εκκαθάριση, γεμάτος αμφιβολίες ο Ιούνιος

Ένα ακόµη καλό «πάτηµα» στις αρµόδιες αρχές για περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωµές των επιδοτήσεων και δη των άµεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες, δίνει η απόφαση του Επιτρόπου Χόγκαν µε την οποία παρατείνεται µέχρι 15 Οκτωβρίου, αντί για τις 30 Ιουνίου, ο χρόνος εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης 2015 (τσεκ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πάει Οκτώβριο η εκκαθάριση, γεμάτος αμφιβολίες ο Ιούνιος

3
0

Και µπορεί να πρόκειται για µικρά υπόλοιπα, της τάξεως του 5-10%, σε αγρότες που πληρώθηκαν κανονικά τις προηγούµενες δύο δόσεις (∆εκέµβριο και Απρίλιο), ωστόσο, το χαλάρωµα αυτό αφήνει περιθώρια για γενίκευση των καθυστερήσεων στις πληρωµές. Άλλωστε, τις τελευταίες ηµέρες ήταν φανερή µια κατάσταση νιρβάνας που επικρατούσε στις αρµόδιες υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά πληρωµές ενισχύσεων, που δείχνει ότι κάτι ήξεραν πριν από την επίσηµη δηµοσιοποίηση της απόφασης. Το γεγονός ότι πολλοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα 100 ευρώ για τη δήλωση ΟΣ∆Ε, λίγους απασχολεί.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι αίρεται ο κοινοτικός περιορισµός της εξόφλησης του τσεκ µέχρι τις 30 Ιουνίου, ανοίγει το δρόµο στους αρµόδιους για ένα νέο χρονοδιάγραµµα πληρωµών, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, λένε ότι πιο έτοιµες προς πληρωµή είναι κάποιες από τις συνδεδεµένες, η πίστωση των οποίων αρχικά είχε τοποθετηθεί για την επόµενη εβδοµάδα. Αν όλοι οι έλεγχοι ολοκληρωθούν οµαλά και δεν δοθεί «σήµα» για διαδικασίες χωρίς «πίση», τότε αναµένεται να αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά οι συνδεδεµένες σε βιοµηχανική ντοµάτα, ροδάκινα, πορτοκάλια και ρύζι, των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί και οι αποφάσεις µε την τιµή ενίσχυσης. Πάντως, σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο για εξόφληση της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης το τελευταίο δεκαήµερο του Ιουνίου, καθώς και κάποιων συνδεδεµένων περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες για τα ζωικά πάνε για αργότερα µέσα στο καλοκαίρι.

Άλλωστε, ακόµα εξετάζονται οι δηλώσεις για τις συνδεδεµένες στα ζωικά, που ανέρχονται περία τα 87,7 εκατ. ευρώ και φαίνεται πως «δυσκολεύουν» αρκετά τους αρµόδιους. Πάντως, από το υπουργείο διαµηνύουν ότι µόλις λάβουν τα στοιχεία από τους διασταυρωτικούς ελέγχους, θα τσεκαριστούν και θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις µε την τιµή της ενίσχυσης, για να δροµολογηθεί και η πληρωµή των δικαιούχων.

 

∆εν φαίνονται στον ορίζοντα εξισωτικές

Μεγάλη δυσκολία εντοπίζεται στην πληρωµή των εξισωτικών και των βιολογικών (ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους), παρά τις δεσµεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για διευθέτηση των εκκρεµοτήτων µέσα στον Ιούνιο. Άλλωστε, το «έδαφος» για την πορεία των πληρωµών έχει ήδη στρώσει προ ηµερών ο ίδιος ο Αποστόλου τονίζοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο µε τον οποίο θα εισρεύσει το χρήµα, µετά το κλείσιµο της συµφωνίας». Άλλωστε, η «αναµπουµπούλα» που επικρατεί τόσο στο οικονοµικό πεδίο αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, µεταθέτει ως φαίνεται σε δεύτερο επίπεδο σηµασίας τη διευθέτηση αυτών των εκκρεµοτήτων, αφού κανείς από τους πολιτικά αρµόδιους δεν δείχνει διατεθειµένος να «πιστωθεί» την ευθύνη µιας πληρωµής, που αναµένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις. 

Πάντως, υπενθυµίζεται ότι η πληρωµή του τσεκ θα αφορά την εξόφληση όσων έχουν κανονικά πληρωθεί, αλλά και την πληρωµή των περίπου 22.000 παραγωγών που έµειναν εκτός τον περασµένο ∆εκέµβριο επειδή βρίσκονταν σε έλεγχο (αιτήµατα µεταβολών δικαιωµάτων, ορισµός του ενεργού γεωργού) και όσων έχουν υποβάλλει ένσταση.

Άδειες σταύλων µπλοκάρουν τη βιολογική κτηνοτροφία

Βιολογική κτηνοτροφία και το πρόγραµµα σπάνιων φυλών, προς το παρόν δείχνουν να µεταφέρονται για αργότερα στο όποιο πλάνο πληρωµών επεξεργάζονται το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, η απόφαση µε την οποία δόθηκε παράταση στη διαδικασία νοµιµοποίησης ενός σταύλου ως 12 Σεπτεµβρίου 2016, αποτελεί το νέο «πάτηµα», για καινούργια καθυστέρηση στις πληρωµές της βιολογικής κτηνοτροφίας. Όπως ενηµερώνονται οι κτηνοτρόφοι από τους αρµόδιους, «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία µε την αδειοδότηση των σταύλων, για να υπάρχουν ολοκληρωµένα τα στοιχεία και µετά να ξεκινήσει η πληρωµή των δικαιούχων της βιολογικής».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι στην Agrenda, µαζί µε αυτούς που δεν έχουν άδεια, µετατίθεται και η πληρωµή όσων δεν έχουν πρόβληµα. Άλλωστε, υπενθυµίζεται ότι από το πρόγραµµα της βιολογικής κτηνοτροφίας έχουν πληρωθεί ελάχιστοι παραγωγοί – µόλις τριψήφιος αριθµός – και µόνο για το 2012.

 

Μέχρι 15 Οκτωβρίου δυνατότητα εξόφλησης των άµεσων ενισχύσεων

Την πρόθεσή του να δοθεί παράταση στις πληρωµές των άµεσων ενισχύσεων ως τις 15 Οκτωβρίου, αντί για τις 30 Ιουνίου που ήταν ο αρχικός προγραµµατισµός, χωρίς ποινές από την ΕΕ προς τα ενδιαφερόµενα κράτη ανακοίνωσε στις 8 Ιουνίου ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Κοµισιόν, «η πρωτοβουλία αυτή του Επιτρόπου έρχεται ως απάντηση στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν µια σειρά από κράτη όσον αφορά την ολοκλήρωση των πληρωµών µέχρι 30 Ιουνίου». «Η παρέκκλιση αυτή σηµαίνει ότι οι πληρωµές µπορούν να συνεχίσουν να γίνονται και µετά τις 30 Ιουνίου, χωρίς την επιβολή τυχόν µειώσεων για καθυστερήσεις. Σύµφωνα µε τους συνήθεις κανόνες, οι µειώσεις είναι 10% για τις πληρωµές που πραγµατοποιούνται τον Ιούλιο, 25% για τις πληρωµές που πραγµατοποιούνται τον Αύγουστο και 45% για τις πληρωµές που πραγµατοποιήθηκαν το Σεπτέµβριο», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο Επίτροπος, βέβαια, τονίζει ότι «η παρέκκλιση αυτή δεν πρέπει να χρησιµοποιείται ως δικαιολογία για να επιβραδυνθεί ο ρυθµός πληρωµών, µε στόχο τη µεγιστοποίηση του επιπέδου των πληρωµών µέχρι τις 30 Ιουνίου».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία