BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Καταλυτικός ο ρόλος της αειφόρου γεωργίας μετά την πανδημία

Οι προτεραιότητες του πληθυσμού θα μετατοπιστούν σε έναν κόσμο μετά τον κορωνοϊό, απαιτώντας ολοένα και περισσότερη βιώσιμη παραγωγή από αγρότες και διανομείς τα επόμενα χρόνια. Το νερό στα κανάλια της Βενετίας είναι καθαρό, τα δελφίνια και οι φάλαινες εντοπίζονται στα λιμάνια, τα ελάφια και οι αρκούδες περιφέρονται στις αστικές περιοχές. Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός πέρασε αυτήν την άνοιξη κλειδωμένος στο σπίτι και αναφορές από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η ρύπανση μειώνεται σημαντικά, ενώ η φύση επιστρέφει ήσυχα σε περιοχές από τις οποίες είχε κυνηγηθεί.

a0c1d24b-78e9-4eb4-9fa3-8b2273acab87

54
0

Ο δορυφόρος Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος αποκάλυψε μια δραστική μείωση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου (NO2) στη βόρεια Ιταλία από τότε που η χώρα τέθηκε σε κλειδαριά στις 9 Μαρτίου. Παντού, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επηρεάσει το περιβάλλον, όπως φαίνεται στην έντονη ανακούφιση τώρα που έχουμε μειώσει το πέλμα μας στο τοπίο.

Αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν γίνει αντιληπτές από ειδικούς, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι η γεωργία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε έναν καλύτερο, μετα-πανδημικό κόσμο.

«Υπάρχει επιτέλους πλήρης συνειδητοποίηση της σημασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο ιδρυτής της Εθνικής Εταιρείας Ελαιολάδου, Pasquale Di Lena, ο οποίος έχει μακρά ιστορία επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. «Γνωρίσαμε ότι πολύ συχνά τα εδάφη μας έχουν κακοποιηθεί από ένα σύστημα που εκμεταλλεύτηκε τους πόρους σαν να ήταν απεριόριστοι. Αλλά η γη χρειάζεται σεβασμό.»

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση σχετικά με τη χρήση γης από το Κέντρο Μελέτης του Ιταλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος (Ispra), τα τελευταία έξι χρόνια, η Ιταλία έχει χάσει περιοχές που ήταν ικανές να διασφαλίσουν την απορρόφηση 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και παραγωγής 330,000 τόνοι γεωργικών προϊόντων και 2,200 τόνοι προϊόντων ξύλου.

«Σε ένα νέο επιτυχημένο σύστημα, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσει η κατάχρηση της περιοχής», δήλωσε ο Ντι Λένα. «Η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται επίσης από τον τρόπο διαχείρισης της γης και αυτό θέτει τη γεωργία στον πυρήνα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.»

Ζήτησε περιορισμούς στη βιομηχανική γεωργία και στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν δίκαιες και βιώσιμες πολιτικές. Άλλοι ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων.

«Ακολουθώντας μια αειφόρο πορεία, η γεωργία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μετά την πανδημία», δήλωσε ο Maurizio Pescari, σύμβουλος επικοινωνίας με 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του ελαιολάδου

Ο Πεσκάρι είπε ότι οι ελαιοκαλλιεργητές γνωρίζουν ήδη τον ρόλο που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στη συγκομιδή της ελιάς και στην παραγωγή λαδιού και ότι η τρέχουσα πανδημία πρέπει να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ένα υγιές οικοσύστημα.

«Οι «παίκτες» του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να επανασχεδιάζουν το ρόλο τους, για να ξεπεράσουν όχι μόνο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19, αλλά και τις επιπτώσεις των ειδικών τομεακών προβλημάτων όπως η Xylella,» είπε ο Πεσκάρι. «Προκειμένου να υπερέχουν, οι παραγωγοί πρέπει να δώσουν πρώτα σεβασμό στους καταναλωτές… μπορούμε ήδη να δούμε πώς οι επιλογές τους σε μια περίοδο καραντίνας περιλαμβάνουν μια ανανεωμένη προσοχή στα τρόφιμα που βάζουν στο τραπέζι καθημερινά.»

Παρατήρησε ότι η γεωργία ήταν ένας από τους λίγους τομείς που δεν έκλεισαν εντελώς λόγω της πανδημίας και προέβλεψε ότι, παρά την ασταθή και πολύπλοκη αγορά, οι καλλιεργητές θα μπορούσαν να πουλήσουν τις συγκομιδές τους.

Από την έναρξη των μέτρων κλειδώματος, η ζήτηση για ελαιόλαδα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) έχει αυξηθεί, δήλωσε η σύμβουλος παραγωγού και φροντίδας ελαιολάδου Mariagrazia Bertaroli Olive Oil Times

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια επιχείρηση επωνυμίας», δήλωσε ο Bertaroli. «Μπορούμε να ξαναρχίσουμε τον τομέα του ελαιολάδου, δημιουργώντας νέες σχέσεις, αλλάζοντας ορισμένες πτυχές.»

Ο Bertaroli είπε ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να δίνουν προσοχή στις ηθικές επιλογές των παραγωγών και προέβλεψαν ότι η δεοντολογία των εταιρειών θα γίνει πιο σημαντική στην αγορά μετά το COVID-19. Υποστήριξε ότι η βιομηχανία ελαιολάδου πρέπει να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον των καταναλωτών για βιωσιμότητα και σχετικούς παράγοντες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για την πιστοποίηση και τον εντοπισμό κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων εταιρειών.

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του Απριλίου για την ανάπτυξη της μάρκας σε περιόδους κρίσης υποστηρίζουν τις παρατηρήσεις του Bertaroli. Η έρευνα, από την εταιρεία ερευνών Ipsos, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ως προτεραιότητες των καταναλωτών με αντιξοότητες, είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην καλή υπηκοότητα και την προσεκτική κατανάλωση σε σχέση με άλλους παράγοντες.

"Σε έναν κόσμο μετά την πανδημία όπου το περιβάλλον των καταναλωτών μπορεί να αλλάξει και πάλι, οι άνθρωποι θα θυμούνται τι ρόλο έκαναν ή δεν έπαιξαν οι μάρκες και οι εταιρείες στη ζωή τους κατά τη διάρκεια των περιπτώσεων δυσκολίας », έγραψαν ερευνητές στην έρευνα.

Σκεπτόμενοι πώς οι παραγωγοί πρέπει να προσεγγίσουν μια πιθανή μετατόπιση των προτεραιοτήτων των καταναλωτών, ο γεωπόνος Angelo Bo προέβλεψε τη δημιουργία ενός «νέου συμφώνου εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές». Οι παραγωγοί πρέπει να προσπαθούν να παρέχουν αυθεντικά προϊόντα, να διαχειρίζονται τους ελαιώνες τους καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, δήλωσε ο Bo, ο οποίος ειδικεύεται στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια.

«Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τελειοποιήσουμε τις παραγωγικές μας διαδικασίες, δίνοντας προσοχή στην υπερπλοκότητα του οικοσυστήματος της ελιάς, με στόχο την ενίσχυση αυτού του συνδυασμού εδάφους, βιοποικιλότητας και αγρονομικών τεχνικών ικανών να δώσουν ασύγκριτοους καρπούς», αναφέρει. «Και αυτό συνεπάγεται ένα έργο συνεχούς προσαρμογής».

Ο Μπο δήλωσε ότι το πλαίσιο τιμολόγησης πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα να αποζημιώνει όλους τους εμπλεκόμενους προστατεύοντας το περιβάλλον από τη διαδικασία. Σημείωσε ότι οι εσκεμένες χαμηλές τιμές συχνά οδηγούν σε υπο-αποζημίωση, δόλια ή παράνομη δραστηριότητα, ή απλά μια παράλογη αντίληψη από τον καταναλωτή για το τι συνιστά δίκαιη αμοιβή.

Αλλά ακόμη και αν όλοι συμφωνούν ότι τα τρόφιμα πρέπει να παράγονται βιώσιμα, ένας αυξανόμενος πληθυσμός ασκεί πίεση στα κανάλια εφοδιασμού τροφίμων. Οι πληθυσμιακές προβλέψεις για το 2050 ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια άτομα. Πώς θα παράγει ο κόσμος αρκετή τροφή για να ταΐσει όλους, ενώ προσπαθεί επίσης να μειώσει τον αντίκτυπο στον πλανήτη;

Η περιβαλλοντική ανθρωπολόγος και ειδικός της παγκόσμιας κληρονομιάς Margherita Monti είπε, «Δεν υπάρχει ενιαία, παγκόσμια εφαρμόσιμη λύση διαχείρισης, επειδή οι γεωργικές πρακτικές εξαρτώνται από συγκεκριμένες τοποθεσίες μεταβλητές, όπως το κλίμα, η οικολογία, η γεωγραφία, η δημογραφία, η ευημερία και η ρύθμιση. Ωστόσο, οι αρχές της αειφορίας μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά συστήματα διαχείρισης.»

Ο Μόντι σημειώνει ότι τώρα ζούμε σε μια νέα εποχή, που ονομάζεται εποχή Ανθρωποκενίου (Anthropocene era), που χαρακτηρίζεται από τη βαριά επιρροή της ανθρωπότητας στα φυσικά συστήματα της Γης. Αν και η μέση υγεία των πολιτών παγκοσμίως έχει βελτιωθεί τον τελευταίο αιώνα, η υγεία του πλανήτη μας έχει μειωθεί απότομα - μια ιστορία που λέγεται από την κλιματική αλλαγή, τη μείωση της βιοποικιλότητας, τις ελλείψεις καλλιεργήσιμης γης και τη ρύπανση των γλυκών υδάτων. Η ζημιά στο περιβάλλον μας θέτει σε κίνδυνο τα πρόσφατα και εύθραυστα οφέλη της δημόσιας υγείας.

«Έχουμε επηρεάσει δραματικά το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων, την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε, τη βιωσιμότητα των τόπων όπου ζούμε και την έκθεσή μας σε μολυσματικές ασθένειες. Όλα συνδέονται - αυτό που κάνουμε στον κόσμο επιστρέφει για να μας επηρεάσει», είπε ο Monti. «Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτούν μαζική συνεργασία πέρα από τα πειθαρχικά και εθνικά σύνορα για τη διαφύλαξη της υγείας μας.»

 

Πηγή: oliveoiltimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία