BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Στις παρυφές του Κτήματος Τατοΐου αγροτική δραστηριότητα και αμπελώνας γηγενών ποικιλιών

Στην αναβίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας του κτήματος στο Τατόι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την δημιουργία ελληνικού αμπελώνα.

tatoi_4

47
0

Τη μελέτη βιωσιμότητας για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, παρουσίασε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου η Λίνα Μενδώνη. Η μελέτη βασίζεται σε πέντε θεματικές-δράσεις που θα πλαισιώσουν το συνολικό έργο που θα στοιχίσει από 97 έως 130 εκατ ευρώ  και μέρος του θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο έργο περιλαμβάνεται πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α.

 Στη θεματική που θα καλύψει την Αγροτική Οικονομία, μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες στις διαθέσιμες εκτάσεις/κτίρια του κτήματος στην περιοχή του «Χωριού», αναβιώνοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες και προσδίδοντας ειδικό χαρακτήρα στο κτήμα. Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν κυρίως χαρακτήρα επιδεικτικό - αγροτουριστικό και θα αποτελέσουν έναν επιπρόσθετο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.   Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των υφιστάμενων κτιρίων, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν για τις διάφορες αγροτικές /κτηνοτροφικές δραστηριότητες (οινοποιείο, ελαιώνας, αρωματικά φυτά, κλπ.), ενώ εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας ξενώνα αγροτουρισμού, εστιατορίου με τοπικά προϊόντα, αλλά και πιθανή εκτεταμένη αγροτική εκμετάλλευση.

Το κτήμα Τατοΐου, έκτασης περίπου 42.000 στρ., εντός της οποίας περιλαμβάνονται ο ιστορικός πυρήνας περίπου 1.600 στρ., αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.   Διαθέτει πολλά είδη κωνοφόρων και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, με ξενικά και ενδημικά είδη χλωρίδας, καθώς και σπάνια, απειλούμενα είδη πανίδας. Εντός του υπάρχουν συνολικά 55 κτίρια (κτιριακό απόθεμα περίπου 15.000 τ.μ.), από τα οποία τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003.  

Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας, η ανάπτυξη του κτήματος θα ακολουθήσει δύο βασικές αρχές: σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την κοινωνία, που σημαίνει διάσωση των κτιρίων, ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του κτήματος, προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισορροπία μεταξύ Πάρνηθας και Κτήματος, προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όλους.   Δεύτερη αρχή είναι η οικονομική βιωσιμότητα.

Δηλαδή, ισχυρός χαρακτήρας, ταυτότητα και συνοχή δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία μοναδικών σημείων αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης για επισκέπτες, αξιοποίηση του κτήματος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση, δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων & δωρεών για τη χρηματοδότηση κ.α.   Συνολικά επιλέχθηκαν πέντε θεματικές κατευθύνσεις και ισάριθμες οικονομικές δραστηριότητες. Οι θεματικές αυτές αφορούν την Ιστορία και Πολιτισμό, την Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και Γνώση, την Ευεξία και Ηρεμία. Αντίστοιχα, οι οικονομικές δραστηριότητες σχετίζονται με Παροχή υπηρεσιών, Καταστήματα/πωλήσεις αγαθών, Παραγωγή, Φιλοξενία, Ανάπτυξη και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία