BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Αντί για καπνά, τρόφιμα ζητά από τους αγρότες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος την Τετάρτη 31 Μαΐου, ο ΠΟΥ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι 3,2 εκατομμύρια στρέμματα εύφορης γης σε 124 χώρες χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια θανατηφόρου καπνού – ακόμη και σε μέρη όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν.

image1170x530cropped

225
0

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «δαπανούν εκατομμύρια για την υποστήριξη των καπνοκαλλιεργειών» και ότι η επιλογή της καλλιέργειας τροφίμων αντί του καπνού θα επιτρέψει στον κόσμο «να δώσει προτεραιότητα στην υγεία, να διατηρήσει τα οικοσυστήματα και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια για όλους». 

Η νέα έκθεση του οργανισμού, «Καλλιεργήστε τρόφιμα, όχι καπνό», υπενθυμίζει ότι ένα ρεκόρ 349 εκατομμύριων ανθρώπων αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, πολλοί από αυτούς σε περίπου 30 χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπου η καλλιέργεια καπνού έχει αυξηθεί κατά 15 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εννέα από τους 10 μεγαλύτερους καλλιεργητές καπνού είναι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το περιβάλλον και οι κοινότητες που βασίζονται στις καπνοκαλλιέργειες υποφέρουν επίσης, καθώς η επέκταση της καλλιέργειας οδηγεί στην αποψίλωση των δασών, τη μόλυνση των πηγών νερού και την υποβάθμιση του εδάφους. 

Ο Δρ. Krech, Διευθυντής Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε πως η καλλιέργεια συνεισφέρει λιγότερο από το 1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στις περισσότερες καπνοπαραγωγικές χώρες και τα κέρδη πηγαίνουν στους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιγάρων στον κόσμο, ενώ οι αγρότες αγωνίζονται κάτω υπό το βάρος του χρέους που έχουν συνάψει με τις καπνοβιομηχανίες. 

Ο Δρ. Krech εξήγησε ότι οι καπνοκαλλιεργητές βρίσκονται εκτεθειμένοι σε δηλητηρίαση από νικοτίνη και επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Ο ευρύτερος αντίκτυπος σε κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι καταστροφικός, καθώς περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά εργάτες υπολογίζεται ότι εργάζονται σε καπνοβιομηχανίες αντί να πηγαίνουν σχολείο. 

Ο ΠΟΥ, μαζί με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ένωσαν τις δυνάμεις τους γύρω από την πρωτοβουλία Tobacco Free Farms, για να βοηθήσουν χιλιάδες αγρότες σε χώρες όπως η Κένυα και η Ζάμπια να καλλιεργήσουν βιώσιμες καλλιέργειες τροφίμων αντί για καπνό. 

 

Το πρόγραμμα παρέχει στους αγρότες μικροπιστώσεις για να εξοφλήσουν τα χρέη τους στις καπνοβιομηχανίες, καθώς και γνώση και εκπαίδευση για την καλλιέργεια εναλλακτικών καλλιεργειών. 

«Μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε αγρότη στον κόσμο να εγκαταλείψει την καπνοκαλλιέργεια αν θέλει», είπε ο Δρ. Krech.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία