BACK TO
TOP
Δρώμενα

Το βιβλίο Ακολουθώντας τα Αποτυπώματα της Ελιάς είναι ένας θησαυρός

«Είναι μια εγκυκλοπαίδεια για την ελιά και τα προϊόντα της, και όχι άλλο ένα βιβλίο, αφού αναφέρεται στην ιστορία, την καλλιέργεια, το πολιτισμό, τη λαογραφία, τις παραδόσεις και τη γαστρονομία της ελιάς σε 41 χώρες». Αυτά είπε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης παρουσιάζοντας το βιβλίο Ακολουθώντας τα Αποτυπώματα της Ελιάς (Olea europaea L.) του Κωνσταντίνου Σ. Χαρτζουλάκη, γεωπόνου-ερευνητή, τ. διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.

Το βιβλίο Ακολουθώντας τα Αποτυπώματα της Ελιάς είναι ένας θησαυρός

0
0

Η παρουσίαση έγινε το Σάββατο 23 Αυγούστου  στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά και ο κ. Μαλανδράκης  αναφέρθηκε στη γεωγραφική κατανομή της ελιάς, το ρόλο της στις κοινωνίες, τις χρήσεις των προϊόντων της, την οικονομία, και το τουρισμό, όπως περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου. ‘Είναι ένας θησαυρός 498 σελίδων  στο οποίον συνεργάστηκαν 99 επιστήμονες από 5 ηπείρους και αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης για το μυαλό και την ψυχή, αφού ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αναγνωστών: επιστημόνων, παραγωγών, καταναλωτών και μη ειδικών με την κάλυψη ενός πλήθους θεμάτων για κάθε χώρα’ τόνισε ο ίδιος.

Ο φιλόλογος και τέως λυκειάρχης Μανώλης Μαλαθράκης αναφέρθηκε στην ιστορία και  γεωγραφική εξάπλωση της ελιάς από τη Μεσόγειο μέχρι την Άπω Ανατολή, την Αυστραλία, την Αμερική και την Ν. Αφρική, τις πρακτικές επεξεργασίας, τις παραδόσεις, την ποίηση και τη λογοτεχνία σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο. ‘Στο βιβλίο υπάρχει τεκμηριωμένο υλικό με ιστορικές φωτογραφίες (851) και το κεντρικό θέμα του είναι «ελιά και άνθρωπος» και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ελιά πολλά και ποικίλα έχουν να μάθουν και να πληροφορηθούν διαβάζοντας το βιβλίο΄ κατέληξε ο κ. Μαλαθράκης.

Ο Λουκάς Ανδριανός, περιβαλλοντολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ αναφέρθηκε στη σχέση της ελιάς με το περιβάλλον, τη θρησκεία και τη διατροφή του ανθρώπου, όπως παρουσιάζεται στις σελίδες του βιβλίου. ‘Είναι καταπληκτικό πώς λαοί με διαφορετικό πολιτισμό έχουν κοινά στοιχεία για την ελιά και τα προϊόντα της στη θρησκεία τους, στη γαστρονομία, στην ιατρική και την προστασία του περιβάλλοντος’. Στοίχους από ποιήματα και γνωμικά από διάφορες χώρες διάβασαν ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Απόστολος Κουγιτάκης και ο ψυχολόγος-ηθοποιός Νίκος Τριποδάκης ενώ την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Κατερίνα Καραπατάκη.

Ο κ. Χαρτζουλάκης ανέφερε  ότι στόχος του βιβλίου είναι να κρατήσει ζωντανή την ιστορία, το πολιτισμό και τις παραδόσεις που συνδέονται με την ελιά, πριν χαθούν με το χρόνο μαζί με τις παλαιότερες γενιές. Επιπλέον να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού και των προϊόντων της ελιάς στην υγεία του ανθρώπου. «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές της παρουσίασης, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης που μας φιλοξένησε στο σύγχρονο, όμορφο και πάντα φιλόξενο αυτό χώρο και όλους τους συγγενείς και φίλους που με τίμησαν με την παρουσία τους», κατέληξε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία