BACK TO
TOP
Δρώμενα

Λύρες και μαντινάδες σιμά στα ρακοκάζανα

Τα µαντολίνα ακούγονται και φέτος έξω από τα ρακοκάζανα στα στενάκια των χωριών και οι µαντινάδες «δίνουν και παίρνουν» κάνοντας ακόµα πιο όµορφες τις ώρες της απόσταξης της τσικουδιάς. Ορισµένοι Κρητικοί µάλιστα δεν διστάζουν να βγάλουν έξω τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, κυρίως σε εκδηλώσεις συλλόγων, για να χαρούν µαζί µε φίλους, συντέκνους, κουµπάρους και συγγενείς την παραγωγή του παραδοσιακού προϊόντος της Κρήτης, µε ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Λύρες και μαντινάδες σιμά στα ρακοκάζανα

4
0
Εκκίνηση στις 26 Σεπτεµβρίο
Η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης στις 26 Σεπτεµβρίου και θα λήξει δύο µήνες αργότερα. Και φέτος είναι αρκετές οι ποσότητες τσικουδιάς που παράγονται στα παραδοσιακά ρακοκάζανα.

Πρόκειται για µία από τις πιο ωραίες περιόδους στην Κρήτη, µε τους περισσότερους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, να πίνουν τσικουδιά και να περιµένουν µε τις ώρες την απόσταση του παραδοσιακού προϊόντος.

Και επειδή παρά την οικονοµική κρίση, το κέφι δεν λείπει, στις περισσότερες παρέες υπάρχουν και εκείνοι που παίζουν λύρα, µαντολίνο, ασκοµαντούρα. Ήχοι παραδοσιακοί, που συνοδεύονται από µαντινάδες για τον έρωτα, τη φιλία, την αγάπη για το νησί, το φεγγάρι, τη θάλασσα, τα πουλιά και γενικά την οµορφιά της φύσης

Οι παρέες είναι πάντα ανοικτές όχι µόνο σε φίλους και γνωστούς, αλλά και στους περαστικούς ακόµα τους ξένους, που κατά την προσφιλή συνήθεια των Κρητικών προσκαλούνται «για µια ρακή!»

Οι συνδαιτυµόνες µπορεί να µην προτιµούν πια το πολυδάπανο κρέας, αλλά για… πείσµα στην κρίση,  το αντικατέστησαν µε πατάτες «οφτές» δηλαδή ψηµένες στα κάρβουνα, ωµά λάχανα, καρότα, κουνουπίδια µε µπόλικο λεµόνι, ντάγκους (παξιµάδια) µε αρκετό λάδι, τοµάτα και τυρί, ελιές και χοχλιούς.  Όλοι προσφέρουν ό,τι έχουν και απολαµβάνουν την κρητική παράδοση.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία