BACK TO
TOP
Δρώμενα

Υπερχείλισε ο Στρυμόνας, απειλή για τις καλλιέργειες

Με νέες καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών σε τουλάχιστον άλλα 30.000 στρέμματα γης που θα προστεθούν στα ήδη πλημμυρισμένα περίπου 50.000 στρέμματα, απειλείται άμεσα ο κάμπος της παλιάς λίμνης Αχινού στο νομό Σερρών, που εκτείνεται συνολικά σε 100.000 στρέμματα.

Υπερχείλισε ο Στρυμόνας, απειλή για τις καλλιέργειες

0
0

Ο λόγος είναι ότι ο ποταμός Στρυμόνας συνεχίζει να φουσκώνει με πρόσθετους όγκους νερού από τη Βουλγαρία, με συνέπεια να «σπάει» διαρκώς αναχώματα εκατέρωθεν της κοίτης του και να προκαλεί ζημιές σε εκμεταλλεύσεις κι απόγνωση στους παραγωγούς.

«Το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε στο μέσο της εκδήλωσής του και είναι βέβαιο πως τουλάχιστον μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 31 Μαρτίου όλο και μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων από τη Βουλγαρία θα παροχετεύονται μέσα στην κοίτη του Στρυμόνα η οποία σε πολλά σημεία δεν αντέχει πλέον», τόνισε στο Agronews ο αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, προσθέτοντας πως «από τις έντονες βροχοπτώσεις τις προηγούμενες μέρες το έδαφος στη γειτονική χώρα έχει κορεστεί, δεν απορροφά καθόλου το νερό και αυτό στο διάβα του λιώνει και τα χιόνια και όλο μαζί έρχεται στο Στρυμόνα».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι προσπάθειες των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας, καθώς και των δυνάμεων του στρατού, επικεντρώνονται κυρίως στο να μην κινδυνεύσουν οι οικισμοί. Σύμφωνα με τον τοπικό αυτοδιοικητικό παράγοντα το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα χωριά της περιοχής παλιάς λίμνης Αχινού, διότι βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο σε σχέση με τη στάθμη της Κερκίνης, η οποία υποδέχεται μεγάλους όγκους από το Στρυμόνα.

Από υπολογισμούς που έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή το ποτάμι εκβάλει περί τα 450 κυβικά μέτρα υδάτων, ανά δευτερόλεπτο, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως οι όγκοι αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ώρες και σίγουρα έως αύριο το μεσημέρι, οπότε κι αναμένεται να αρχίσει να εκτονώνεται σιγά – σιγά το φαινόμενο.

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην απειληθούν οι οικισμοί, ενώ προστατευμένες είναι και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» μας είπε ο κ. Μωυσιάδης και σημείωσε ότι δύο κοπάδια στην επίμαχη περιοχή, που υπήρξε ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κίνδυνο, μεταφέρθηκαν έγκαιρα σε ασφαλές σημείο.

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες έχουν προκληθεί, επίσης, και στον κάμπο της Ημαθίας, με χιλιάδες στρέμματα αγρών να είναι σκεπασμένα με μεγάλους όγκους νερών και να μην επιτρέπουν καμία φροντίδα από τους παραγωγούς, ενώ και στον Έβρο οι τοπικές αρχές είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν πιθανή υπερχείλιση του ομώνυμου ποταμού, καθώς υπάρχει πληροφόρηση από τη Βουλγαρία ότι στα επόμενα 24ωρα θα αυξηθούν οι όγκοι υδάτων που θα παροχετευτούν στον Έβρο και στον Άρδα.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία