BACK TO
TOP
Δρώμενα

Τα capital controls επηρεάζουν τον εσωτερικό τουρισμό

«Οι Έλληνες δοκιμάζονται» το τελευταίο διάστημα καθώς από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο καταγράφηκε άνοδος 18% από την εσωτερική αγορά, η οποία περιορίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό τον Ιούλιο.

Φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την περίοδο του Πάσχα η Αθήνα

1
0

Μια δυναμική θετική πορεία συνεχίζει να καταγράφει η Αθήνα, παρασύροντας προς τα πάνω το σύνολο των διεθνών αφίξεων στη χώρα, σε μια περίοδο όπου ακόμη και δημοφιλείς θερινοί προορισμοί της επικράτειας είχαν διακυμάνσεις. Έπειτα από μια πενταετία - ως το 2013 - με πολλές απώλειες σε έσοδα και με 89 ξενοδοχεία λιγότερα, ο προορισμός από το 2014 και μετά ανακάμπτει.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμαίνεται σε ένα υψηλό ποσοστό 80%, «οι τιμές όμως εξακολουθούν να είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με ετήσια αύξηση περίπου 2%-3%, ενώ τον Ιούνιο είχαμε και μια μικρή μείωση» σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. «Ουσιαστικά την πληρότητα έχουν "χρηματοδοτήσει" οι ξενοδόχοι, κρατώντας μια ελκυστική τιμολογιακή πολιτική» σχολιάζει. Ενώ εκτιμά ότι η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο μπορεί να οφείλεται σε γκρουπ που είχαν κλείσει σε πεντάστερα ξενοδοχεία, με χαμηλότερες χρεώσεις.

Υπάρχει «ανησυχία από εδώ και πέρα, καθώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν υπάρχει εξάρτηση από την ελληνική πελατεία» υπογραμμίζει. Όμως οι εταιρείες, τα σεμινάρια και τα συνέδρια έχουν παγώσει και από τον Σεπτέμβριο, αν δεν έχουν χαλαρώσει τα capital controls, η εσωτερική αγορά θα επηρεάσει πολύ. Την ίδια περίοδο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού παρουσιάζουν χειρότερη εικόνα, καθώς αυτά εξαρτώνται από την ελληνική πελατεία, η απουσία της οποίας είναι πλήγμα.

 «Ο δείκτης για ζήτηση είναι εύθραυστος» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, καθώς «υπολείπεται το κομμάτι της στρατηγικής. Εισπράττουμε συγκυριακά μια τάση της αγοράς. Πρέπει να γίνουν πράγματα για να ορίσουν τον προορισμό στο μέλλον» δηλώνει.

Τον Ιούνιο η Αθήνα μαζί με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ενίσχυσαν το σύνολο των διεθνών αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τον μήνα αυτόν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας κατέγραψε 507.000 αφίξεις, με αύξηση 25,6% σε ετήσια βάση. Στο εξάμηνο (Ιανουάριος - Ιούνιος 2015) οι αφίξεις ανήλθαν σε 1.788.014, ενισχυμένες κατά 25,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για τη χρονική περίοδο 1-30 Ιουλίου οι επιβάτες στον ΔΑΑ έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014. Όμως η αύξηση των αφίξεων δεν αντανακλάται εξ ολοκλήρου στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό διαφεύγει σε καταλύματα που λειτουργούν παράνομα.

«Η Αθήνα εξακολουθεί να έχει διψήφια αύξηση στους ξένους επισκέπτες» τονίζει η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου. Στην κίνηση από το εξωτερικό το ανοδικό ρεύμα συνεχίζεται, όμως «στους Έλληνες υπάρχει επιβράδυνση στις κρατήσεις, με την αύξηση να είναι μονοψήφια. Η μείωση ήταν αισθητή, ειδικά τον Ιούλιο» υπογραμμίζει. «Οι Έλληνες δοκιμάζονται» το τελευταίο διάστημα καθώς από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο καταγράφηκε άνοδος 18% από την εσωτερική αγορά, η οποία περιορίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό τον Ιούλιο.

Από το εξωτερικό οι αφίξεις από ΗΠΑ, Καναδά και Δυτική Ευρώπη «παρουσιάζουν υψηλά διψήφια νούμερα σε σχέση με το 2014» λέει. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΔΑΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση παρουσιάζουν οι αφίξεις από Ιταλία (67%), Αυστραλία (60%), ΗΑΕ (46%), Τουρκία (43%), Καναδά (37%), Γαλλία (36%), Ισπανία (34%), Κίνα (33%), Μεγάλη Βρετανία (30%), ΗΠΑ (25%) και Γερμανία (22%). Tην περίοδο 1-25 Ιουλίου, οι αφίξεις των ξένων αυξήθηκαν συνολικά κατά 29% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι αφίξεις από Καναδά (267%), Σουηδία (127%), Ολλανδία (119%) και ακολουθούν Ιταλία (67%), ΗΠΑ (58%), Γαλλία (50%), Γερμανία (47%), Βρετανία (36%), Κύπρος (29%) και Βέλγιο (16%).

Στην προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής αγοράς εντάχθηκε η ενέργεια του ΔΑΑ με 15.000 εισιτήρια σε πολύ χαμηλές τιμές, η οποία ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν πλέον ακυρώσεις

Από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο «η μέση πληρότητά μας κυμαίνεται στο 80%» λέει ο β' αντιπρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, περιφερειακός διευθυντής της Starwood Ελλάδας και Κύπρου και γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George» κ. Τιμ Ανανιάδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι το προηγούμενο διάστημα «τα capital controls επηρέασαν, όχι όμως σε τεράστιο βαθμό. Εκτός απροόπτου, βλέπουμε ότι οι ακυρώσεις δεν υπάρχουν πλέον και τα πράγματα ομαλοποιούνται». Προϋπόθεση για αυτό είναι βέβαια «να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα. Αυτό έχει αντίκτυπο προς το παρόν», καθώς «κλείνουμε όλα τα γκρουπ για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016» τονίζει.

Πηγή: Το Βήμα

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία