BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ξανθές, κόκκινες ή µαύρες οι μπύρες της µικροζυθοποιίας υπόσχονται πολλά

Είναι ενίοτε ξανθές, άλλοτε µε κόκκινες αποχρώσεις και πολλές φορές µαύρες στο χρώµα του έβενου. ∆ιαθέτουν απαράµιλλη φρεσκάδα, καθώς προσφέρονται όπως τις… γέννησε η διαδικασία της ζύµωσης, χωρίς, δηλαδή, επιπρόσθετες επεξεργασίες και κυρίως είναι έτοιµες, µε την ένταση των αρωµάτων και των γεύσεων που κρύβει το µεστό τους σώµα, να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Ξανθές, κόκκινες ή µαύρες οι μπύρες της µικροζυθοποιίας υπόσχονται πολλά

0
0
Αρκεί να µπορέσεις να τις βρεις, διότι… κυκλοφορούν σε περιορισµένο αριθµό φιαλών και φυσικά να είσαι άνω των 18 ετών για να τις δοκιµάσεις, καθώς περιέχουν αλκοόλ και σε ορισµένες περιπτώσεις, µάλιστα, σε υψηλή περιεκτικότητα

Οι µπύρες από µικροζυθοποιίες –περί αυτών ο λόγος- όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Χρόνο µε το χρόνο «ξεπηδούν» νέες προσπάθειες, παρακινηµένες και από το γεγονός ότι οι καταναλωτές τις γνωρίζουν, σιγά σιγά, µε αποτέλεσµα να αυξάνει η ζήτησή τους και µαζί και η πίτα της αγοράς. Η δίψα για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στον τοµέα της µικροζυθοποιίας αλλά και για τη δοκιµή νέων γεύσεων από τους, ολοένα και περισσότερους, φανατικούς του είδους, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικής Μικροζυθοποίας, το διήµερο 7 και 8 Ιουλίου, που οργάνωσε το «biscotto Coffee+», στη Θεσσαλονίκη.  
Μια σχετικά µεγάλη παρέα από… µικρούς, ορεξάτους και µε µεράκι, παραγωγούς µπύρας, βρέθηκε στην παραδοσιακή πλατεία εµπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη και έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες µύστες του είδους, που έσπευσαν να τους επισκεφτούν να γευτούν ιδιαίτερες γεύσεις ελληνικής µπύρας

«Η µικροζυθοποιία έχει µεγάλη προοπτική στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγµή υπάρχουν 35 µικροζυθοποιεία και πιστεύω ότι θα φτάσουµε στα 150-200 µέσα στα επόµενα 5-10 χρόνια», ανέφερε στην Agrenda ο συνιδρυτής της Πρότυπος Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης «Sknipa» Άγγελος Κανιατσάκης, προσθέτοντας ότι «το καλό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας αρχίζει κι αντιλαµβάνεται τι σηµαίνει µικροζυθοποιία και τι µπορεί να του προσφέρει από θέµα γεύσεων και αρωµάτων. Υπάρχουν βέβαια και προβλήµατα, όπως µεταξύ άλλων το ό,τι κάποιοι φτιάχνουν µπύρα στο εξωτερικό και την πουλάνε, κατόπιν, ως ελληνική, αλλά ο κόσµος σιγά σιγά τους καταλαβαίνει»

∆υναµική στο χώρο «βλέπει» και ο Κώστας Αβραµίδης, εκ των ιδιοκτητών της µικροζυθοποιείας Εξέλιξη από τη ∆ροσιά Χαλκίδας, που ιδρύθηκε το 2013, όταν η οικογένεια Αβραµίδη, αποφάσισε να µεταπηδήσει από τον τοµέα της ένδυσης στη ζυθοποίηση γιατί «διαπιστώσαµε ότι δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά µπύρα που να µπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα καλό φαγητό». Μετά από τρία χρόνια η εµπειρία του του επιτρέπει να επισηµάνει κάποια προβλήµατα. «Η µεγαλύτερη µάστιγα στην εµπορία των προϊόντων µικροζυθοποιίας είναι οι ίδιοι οι µαγαζάτορες, οι οποίοι για να βάλουν ένα προϊόν στον κατάλογό τους, θα πρέπει να τους κάνεις δώρο τις οµπρέλες τους, τα ψυγεία τους, να τους περάσεις και ένα χρώµα στους τοίχους» τονίζει χαρακτηριστικά

Μια ετικέτα από κάθε τόπο

Εκτός από την Εξέλιξη από τη ∆ροσιά Χαλκίδας, τη µικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης που παράγει τη µπύρα «ΑΛΗ», τη µικροζυθοποιία Αθήνας µε την ετικέτα «Noctua», την Κορφή ΑΕ από την Πιερία, παρούσες δια αντιπροσώπων, στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Μικροζυθοποιίας ήταν επίσης η Θεσσαλική Ζυθοποιία µε τις Θήτα, Ζήτα, Ήτα, Έψιλον και Ωµέγα, η Μικροζυθοποία Τήνου «Νήσος» και οι αντίστοιχες της Σαντορίνης, µε τις ετικέτες Donkey και Volkano, της Χίου, της Κέρκυρας, η ΒΑΠ της Ρόδου και οι Κίρκη και Πικρή από την Εύβοια. «Η Σαντορίνη βγάζει τέσσερις κωδικούς, τις yellow, red και white Donkey και την Crazy  Donkey, οι οποίες είναι τύπου ALE και Weiss µπύρες. Η Κέρκυρα έχει 7-8 κωδικούς, pils, ale, weiss, bitter ale, ginger beer και IPA, η Κίρκη Μικροζυθοποιία έχει την ALE και την IPA, ενώ η φρέσκια µπύρα Χίου βγάζει τρεις κωδικούς, την Χίος ALE, την Porter και τώρα έβγαλε και την καπνιστή, την BBQ», εξήγησε στην Agrenda o Κώστας Μπαλτούµης, πωλητής της «Μπίλιας Beers», που αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα ελληνικά µικροζυθοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία