BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ανείπωτη τραγωδία από τη φωτιά στην ανατολική Αττική

Μια ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα μας από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, από την φονική πύρινη λαίλαπα που άρχισε να «καταπίνει» από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μάτι, Νέος Βουτζάς, Ραφήνα, Πεντέλη).

Ανείπωτη τραγωδία από τη φωτιά στην ανατολική Αττική

4
0

Στους 60 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους.

Αποκαρδιωτικός είναι και ο αριθμός των τραυματιών. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συγκεντρωτικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 ενήλικες εγκαυματίες-τραυματίες, από τους οποίους πλέον οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Αρκετοί από αυτούς που αρχικά είχαν μεταφερθεί ή προσέλθει με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ άλλοι θα μπορέσουν φύγουν μετά την παρέλευση 48 ωρών. Επίσης, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση.

 

Δραματικές προβλέψεις για τριψήφιο αριθμό νεκρών

Σε μια δραματική πρόβλεψη προέβη το πρωί στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, εκφράζοντας φόβους για τριψήφιο αριθμό νεκρών. «Κάποιοι οικισμοί έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η φωτιά δεν αξιολογήθηκε σωστά κατά την έναρξή της.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδή, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.


Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια, αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν.

 

Μεγάλες καταστροφές - Εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Η καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι φλόγες σε περιοχές της ανατολικής Αττικής είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεκάδες σπίτια έχουν καεί. Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου εκτίμησε ότι «πάνω από 1.000 σπίτια που έχουν καταστραφεί, το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα».


Πάντως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά είναι πλέον βελτιωμένη, καθώς το πύρινο μέτωπο δεν έχει επέκταση, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο, ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.


Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής. Ανακοίνωσε ότι κυβερνητικά κλιμάκια ξεκίνησαν ήδη αυτοψία στον χώρο των πυρκαγιών και θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό. Επισήμανε, ακόμα, ότι η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική είχε αστραπιαία εξέλιξη με 14 ταυτόχρονες εστίες και τρία παράλληλα μέτωπα, ενώ η ταχύτητα του ανέμου έφτανε σε ένταση ακόμα και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές.  «Από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σκάφη του Λιμενικού και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών χτενίζουν τις ακτές για εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων, ενώ έχουν απεγκλωβίσει συνολικά τουλάχιστον 715 άτομα, κυρίως από την περιοχή Μάτι».

 

Μέτρα από το ΥΠΟΙΚ

Πακέτο μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές εξήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Αυτά περιλαμβάνουν την παράταση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, την απαλλαγή των κατοικιών από τον ΕΝΦΙΑ και την εξάμηνη παράταση για την καταβολή δόσεων που απορρέουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης

Πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από εννέα σκάφη του λιμενικού, δύο του πολεμικού ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι στιγμής το Λιμενικό έχει απεγκλωβίσει από τις παραλίες 696 άτομα, έχει διασώσει από τη θάλασσα 19 άτομα, ενώ έχει ανασύρει και τέσσερις νεκρούς.


Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έγινε γνωστό πως η φρεγάτα "ΕΛΛΗ" περισυνέλλεξε 72 άτομα από τη θάλασσα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ, αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.

Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

 

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε την Τρίτη 24 Ιουλίου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτων, κ.λπ.).

 

Το χρονικό της καταστροφής

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα, στις 16:57 σε δασική έκταση, στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης έντασης των ανέμων. Η πυρκαγιά έφτασε σε χρόνο ρεκόρ και κατέκαψε δεκάδες σπίτια στον οικισμό Μάτι και συνέχισε έως τη Ραφήνα. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η φωτιά ήταν μέσα στην πόλη της Ραφήνας. Από πιο νωρίς είχε μιλήσει στη δημόσια τηλεόραση για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, κάνοντας λόγο για βιβλική καταστροφή.


Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε πολλά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς. Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα η επιχείρηση επιστροφής των οποίων στην Αθήνα ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, ενώ εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα, ενώ εκκενώθηκαν και κατασκηνώσεις.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού, ενώ λίγη ώρα αργότερα η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε και αυτοκίνητα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία