BACK TO
TOP
Δρώμενα

Η ιστορία του ανθρώπου στο έργο Διαμαντόπουλου

Έως 28 Φεβρουαρίου 2019 θα φιλοξενείται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η έκθεση «Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου» με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου.

adiamantopoylosteratologies

52
0

Τερατολογία 19 | 1949-1978 | Λάδι σε καμβά



Ζωγράφος, γλύπτης και σκηνογράφος ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση Νεοέλληνα καλλιτέχνη που υπηρετεί την τέχνη με συνείδηση του κοινωνικού της ρόλου και των βίαιων ταξικών και θεσμικών συγκρούσεων που διατρέχουν την κοινωνία. Στην έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται εννέα επιλεγμένα έργα του από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη [Χρωματική σπουδή, Tα μωρά, Ο σκοτωμένος, Τερατολογία 12, Τερατολογία 14, Τερατολογία 16 (Η μάνα), Τερατολογία 18, Τερατολογία 19 και Τερατολογία 20].

Τα έργα αυτά εντάσσονται ίσως στην πιο αμφιλεγόμενη ενότητα του ζωγράφου, που ο ίδιος ονόμαζε «Ιστορία του Ανθρώπου» ή «Τερατολογίες». Φιλοτεχνούνται στην κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, σε διάστημα 30 χρόνων, στο οποίο ο ζωγράφος σχεδόν εμμονικά επιστρέφει σε αυτά με συνεχείς παρεμβάσεις. Οι «Τερατολογίες» δέχθηκαν εντονότατη κριτική όταν παρουσιάστηκαν στο Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», στην Αθήνα (1980) και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον –ειδικών και μη– για την ευρηματική ζωγραφική γλώσσα που προτείνει σε αυτά ο Διαμαντόπουλος.

«Στρεβλά και αλλόκοτα φανταστικά όντα με σχήματα που εμπεριέχουν σύμβολα ή νύξεις μετάλλαξης του ανθρώπινου στο απάνθρωπο, τα τερατόμορφα όντα του Διαμαντόπουλου συμπυκνώνουν τις έννοιες της βίας, κυρίως των θεσμών, κρατικών και ιδεολογικών, φυσικών και μεταφυσικών, στην κοινωνία. Τερατολογίες ονόμαζε τις συνθέσεις του, εικόνες, δηλαδή, του λόγου για τη στρεβλή λειτουργία της κάθε λογής εξουσίας που κανοναρχεί τον βίο μας».

Α. Κωτίδης - Ιστορικός Τέχνης

Έντυπο συνοδευτικό υλικό

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο (ελληνικά, αγγλικά) που διανέμεται δωρεάν και πολυτελής δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), με τρία επιστημονικά κείμενα που φέρουν την υπογραφή των ιστορικών της τέχνης, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Κωτίδη, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μάνου Στεφανίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η γραφιστική σχεδίαση του έντυπου υλικού έγινε από τον Δημήτρη Καλοκύρη, σταθερό συνεργάτη του Ιστορικού Μουσείου.

Επιμέλεια της έκθεσης

Το στήσιμο της έκθεσης ανέλαβε το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Μουσείου, υπό τον συντονισμό του Αλέξη Καλοκαιρινού. Επιμελήτριες της έκθεσης είναι οι Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη.


Περισσότερες πληροφορίες:

Οίκος Α. & Μ. Καλοκαιρινού
Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7
Ηράκλειο, Κρήτη, ΤΚ: 71202 
τηλ: (+30) 2810 283219
www.historical-museum.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία