BACK TO
TOP
Δρώμενα

Έρχεται καινοτόμο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Με αφιέρωμα στον ρουμανικό κινηματογράφο, τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, τον Γιώργο Λάνθιμο και έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία θα διεξαχθεί από 12 έως 17 Μαρτίου το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας – Artfools.

adiethnesfestivalarisasartfools

20
0

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο ρουμανικός κινηματογράφος, υπό την αιγίδα της ρουμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ενώ έχει συμφωνηθεί συνεργασία με το Bucharest Short Film Festival, του οποίου ο Διευθυντής και βραβευμένοι σκηνοθέτες θα φιλοξενηθούν στη Λάρισα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Θα υπάρχει αφιέρωμα στον Ιταλό σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με προβολές και ομιλίες από μελετητές του.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα κατέχει το έργο του Γ. Λάνθιμου. Συντελεστές των ταινιών του θα μοιραστούν λεπτομέρειες για τη συνεργασία μαζί του, ενώ ο κριτικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νότης Φόρσος και η Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, πτυχιούχος του και η υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ θα συζητήσουν για ταινίες του.

Στην ενότητα Έλληνες Κινηματογραφιστές έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτες Άγγελος Φραντζής και Μπάμπης Μακρίδης. Θα προβληθεί σε avant-première το βραβευμένο στη Χαλκίδα ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού «Ολο γελούσε» στη μνήμη του Έλληνα ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα.



Στις παράλληλες εκδηλώσεις, η έκθεση γλυπτών του Σάκη Παπαγιάννη 'Trojan Women - Ωδή στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη' καθώς και αυτή με χειροποίητες αφίσες του Μεμά Τουλιάτου.



Σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ, η θεματική ενότητα «Έρευνα και Καινοτομία», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση”, με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σε Α' προβολή στην Ελλάδα οι ταινίες:

> The Man Who Stopped the Desert (2010, 64’), Mark Dodd, Ηνωμένο Βασίλειο

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Yacouba Sawadogo, ενός αναλφάβητου αγρότη από τη Μπουρκίνα Φάσο που έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη Δυτική Αφρική.



> The next black (2014, 47’), David Dworsky & Victor Kohler, Σουηδία

Μια εξερεύνηση του μέλλοντος των ειδών ένδυσης. Καινοτόμες προοπτικές σε νέα υλικά και διαφορετικές αντιλήψεις για το ρούχο ως καθημερινό εργαλείο.



> The Finland phenomenon: Inside the World's Most Surprising School System (2011, 62’), Sean Faust, ΗΠΑ

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο για περισσότερο από μια δεκαετία. Η απορία είναι, γιατί η Φινλανδία.

> Thin Ice: The Inside Story of Climate Science (2015, 56’), Simon Lamb & David Sington, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο με θέμα τον γεωλόγο Simon Lamb που διερεύνησε την ιστορία της κλιματικής αλλαγής



Ακόμη, σε Β' προβολή οι ταινίες:

> Neubeginn auf Griechisch (Νέο ξεκίνημα) (2013)

> Where to invade next (Πού να κάνετε την επόμενη εισβολή) (2015, 120'), Michael Moore



> Waste Land (Άγονη Γη) (2010, 99’), Lucy Walker, Karen Harley, João Jardim



> The true cost (Το πραγματικό κόστος) (2015, 92’), Andrew Morgan



Σε στρογγυλό τραπέζι δημιουργοί που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν για καινοτόμες ιδέες και λύσεις θα καταθέσουν εμπειρίες και απόψεις.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, μετά τις προβολές θα παρέμβουν οι Δημήτριος Μπαλαούρας (Chief Technical Officer στην SB Technologies) και ο Παναγιώτης Καρακίτσιος (εταιρεία Geomiso), με συντονιστή τον Γιάννη Γιαλαμά (Operations Manager της startup 'Dr Button').

Εργαστήρια, workshops, στρογγυλά τραπέζια, master classes θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις προβολές σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια αυτά θα έχουν να κάνουν με:

- το κινηματογραφικό έργο του Παντελή Βούλγαρη και το ελληνικό Ιστορικό Φιλμ > θα συντονίζει η Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, κριτικός κινηματογράφου

- τον Ερωτισμό και τη βία στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Άκυ Μητσούλη

- τη φωτογραφία στον κινηματογράφο από τον Φώτη Νατσιούλη

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθούν 100 διεθνείς ταινίες μικρού μήκους και 30 ελληνικές. Ειδικό αφιέρωμα στους Γάλλους μικρομηκάδες όπως κάθε χρόνο προγραμματίζεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, όπου θα παίζουν γαλλικές ταινίες μικρού μήκους.

Οι προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό και θα γίνονται σε τρεις αίθουσες: τον Κινηματογράφο Victoria, το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ενώ εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με την απονομή που θα παρουσιάσει ο Σίλας Σεραφείμ με τιμώμενο καλλιτέχνη τον ηθοποιό Αποστόλη Τότσικα.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ έχει τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Υλοποιείται από 15μελή οργανωτική επιτροπή, πλαισιώνεται από 30 και πλέον νέους εθελοντές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία