BACK TO
TOP
Κοινωνία

«Καίγεται» η Ευρώπη από το σφοδρό κύμα καύσωνα

Η Ευρώπη εξακολουθεί να «ψήνεται» από τον προωτοφανή καύσωνα, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα τις επόμενες ημέρες.

AP_19177490788195

10
0

Μέχρι στιγμής έχουν μάλιστα καταγραφεί 7 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη. Οι τρεις στη Γαλλία, τρεις στη Γερμανία και άλλος ένας στην Ιταλία, όπου οι αρχές εντόπισαν νεκρό έναν 72χρονο άστεγο από τη Ρουμανία, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Μιλάνο.

Ένας νέος άνθρωπος μόλις 17 χρόνων είναι το τελευταίο θύμα του καύσωνα που πλήττει την υπόλοιποη Ευρώπη. Ο 17χρονος πέθανε από θερμοπληξία σε χωριό της Ανδαλουσίας. 

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, ο νεαρός άνδρας ζαλίστηκε και βούτηξε στην πισίνα του χώρου όπου εργαζόταν, αλλά όταν βγήκε από το νερό είχε σπασμούς και διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο: 38,9 βαθμοί Κελσίου στην Τσεχία, 38,6 στη Γερμανία, 40,9 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας. Μάλιστα, στη Γαλλία ενδέχεται να σπάσει το "εθνικό ρεκόρ" που ανάγεται στον Αύγουστο του 2003 και είναι οι 44,1 βαθμοί που είχαν καταγραφεί στο Γκαρ.

Η Meteo France, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» τέσσερα διαμερίσματα στα νότια της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για "ζωτικές ανάγκες" και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro, οι Αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν πως ο νεαρός είναι θύμα του καύσωνα που μαίνεται για μια ακόμη ημέρα στη χώρα, αλλά και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που θα «εκτινάξει» τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να πλήξει και τη χώρα μας από την προσεχή Δευτέρα.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος, η θερμοκρασία θα πάρει ξανά την ανιούσα από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Όπως όλα δείχνουν, εν τέλει, το δροσιστικό μελτέμι της Ελλάδας θα «λυγίσει» απέναντι στο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και οι υψηλές θερμοκρασίες θα κυριεύσουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από τη Δευτέρα, ενώ το κύμα καύσωνα, όπως υποστήριξε, θα φέρει θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου και θα συνεχίσει να πλήττει τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, από την επόμενη Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, συνθήκες που πιθανώς θα παραμείνουν έως και την Κυριακή των εκλογών, 7 Ιουλίου.

Με στοιχεία από: thetoc.gr, cnn.gr, iefimerida.gr και cretalive.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία