BACK TO
TOP
Κοινωνία

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά από 86 χρόνια.

αγια-σοφια-συσκεψη

19
0
Υπενθυμίζεται πως σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», o αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα προστεί, στις 8 το βράδυ, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής. 

Ο διεθνής παράγοντας

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι σ' αυτό της το εγχείρημα η Τουρκία στηρίζεται και από άλλες χώρες, στην τελετή αναμένεται να βρεθούν εκπρόσωποι του Κατάρ (στενός συνεργάτης της Τουρκίας και στήριγμά της στις επιχειρήσεις στη Λιβύη) αλλά και του Αζερμπαϊτζάν, χώρα που στηρίζεται ανοιχτά από την Τουρκία στην ένοπλη διαμάχη που έχει με την Αρμενία.

Είναι όμως γεγονός ότι αυτή η αναιμική παρουσία δεν μπορεί να "κρύψει" την απομόνωση της Τουρκίας σ' αυτό το ζήτημα. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι την Αίγυπτο υπήρξαν ουκ ολίγες καταδικαστικές δηλώσεις που καλούσαν τη γείτονα, έστω και την ύστατη ώρα, να μην προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η UNESCO έδρασε επίσης.

Η Ρωσία, ωστόσο, η οποία συνεργάζεται με την Τουρκία σε πολλά επίπεδα πλέον (κυρίως στους αγωγούς φυσικού αερίου) τόνισε ότι πρόκειται για "εσωτερική απόφαση της Τουρκίας". Ο εκπρόσωπος του Πούτιν μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί δημόσια ότι "από εδώ και πέρα το κόστος επίσκεψης στην Αγία Σοφία για τους τουρίστες περιορίζεται πολύ".

Η ρωσική εκκλησία πάντως, όπως φυσικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το σύνολο της Ορθοδοξίας σ' όλον τον κόσμο, έχει αντιδράσει πολύ δυναμικά.

Ολα αυτά γίνονται ενώ οι τόνοι στο Αιγαίου είναι ακόμη οξυμένοι αφού βρίσκεται εν ισχύ η τουρκική NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσιο χώρο ο οποίος ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ (κάτι που η Τουρκία απορρίπτει). Το σεισμογραφικό Oruc Reis βρίσκεται πάντα στο λιμάνι της Αττάλειας, έτοιμο να αναχωρήσει για το σημείο της NAVTEX για να διεξάγει έρευνες. Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Επίσης, η ημερομηνία της 24η Ιουλίου είναι μία ιδιαίτερη ημερομηνία καθώς πριν ακριβώς 97 χρόνια (στις 24 Ιουλίου του 1923) υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Τη συνθήκη της Λωζάνης έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρώντας ότι η Τουρκία δικαιούται περισσότερα εδάφη από αυτά που της δόθηκαν, κυρίως στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, απολύτως λογικά, θεωρεί τη συνθήκη της Λωζάνης αδιαπραγμάτευτη.

Ακόμα και την Πέμπτη ο Ερντογάν θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα. Επιθεώρησε ο ίδιος την πρόοδο των εργασιών στην Αγία Σοφία και μάλιστα φέρεται να εξέφρασε άποψη ακόμα και για την ακουστική. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκόλλησε επίσης και το χαρτί στην είσοδο του μνημείου το οποίο "αποκάλυψε" το νέο όνομα στα Αγγλικά: Αγία Σοφία, το μεγάλο τζαμί. Και αυτό ήταν μόνο ένα πρελούδιο των όσων ακολουθήσουν...

lifo και το Βήμα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία