BACK TO
TOP
Κοινωνία

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κρήτη

Tραγικός είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου καθώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τον τρούλο εκκλησίας στο Αρκαλοχώρι όπου εκτελούσε εργασίες.

seismos-kriti

22
0

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τη σεισμική δόνηση τραυματίστηκαν 9 άτομα, εκ τω οποίων τα 7 με ελαφρές εκδορές, ενώ ακόμα 2 αναφέρουν κατάγματα και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ο σεισμός που ταρακούνησε όλο το νησί ήταν έντασης 5,8 Ρίχτερ, ενώ ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι επισημαίνοντας ότι ο σεισμός ήταν μεγαλύτερης έντασης από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ., ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Άρβης στο νομό Ηρακλείου.

Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν έντρομοι στον δρόμο. Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη Σαντορίνη.



Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, για βράχους που έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

Αναφορές για εγκλωβισμένους

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στο Αρκαλοχώρι και στον Πατσίδερο.

Ειδικότερα, όπως προαναφέρθηκε, νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ένας εργάτης ο οποίος εκτελούσε εργασίες στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, που κατέρρευσε λόγω του σεισμού. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον ηλικιωμένο, που ανασύρθηκε νεκρός.

Όπως ανέφερε σοκαρισμένος ο ιερέας του ναού, ο ηλικιωμένος «έτυχε να μπει μέσα για να δει. Ο γιος του ήταν υπεύθυνος. Κάναμε κάποιες αναστηλώσεις στο ναό, έφερε τους εργάτες, και μπήκε απλώς για να δει έτσι… κι έγινε το κακό εκείνη την ώρα».

Ο ηλικιωμένος, φέρεται να καταπλακώθηκε από τη στέγη της εκκλησίας.

«Είχε σοβαρό πρόβλημα ο ναός. Το ιστορικό μνημείο του Αρκαλοχωρίου ήταν» τόνισε ο παπάς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε στο Open, λέγοντας ότι «ήταν ισχυρή σεισμική δόνηση και είχε μεγάλη διάρκεια. (…) Υπήρξε ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες κανενός. Στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βγήκαν στις αυλές των σχολείων».

Λέκκας: Έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε

«Δεν έχουμε αρκετές ζημιές, ούτε επιπτώσεις στους κατοίκους», σχολίασε για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε -μιλώντας στον ΑΝΤ1- κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της δόνησης και συμπλήρωσε πως «έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε».

Συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση» και είπε πως «τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης», εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά».

Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα

Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο. «Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Παπαζάχος: Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλών μετασεισμών στην Κρήτη κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα.

Η περιοχή έχει αρκετά μελετημένα ρήγματα, ωστόσο σπάνια δίνουν δραστηριοποίηση. Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».

«Απλά η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου» πρόσθεσε, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση πως η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.

Εν τω μεταξύ, καταγράφεται μπαράζ μετασεισμών. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί 7 μετασεισμοί 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

Nέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 7:48 το πρωί της Τρίτης στην Κρήτη. 

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, και αναθεωρήθηκε σε 5,3 Ρίχτερ ,σημειώθηκε 21 Χλμ. ΔΒΔ της Άρβης και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Ακουλούθησε 11 λεπτά αργότερα ένας σεισμός 3 Ρίχτερ που σημειώθηκε 11 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης και έχει εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. 

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο νησί, καθώς συνολικά πάνω 100 είναι οι σεισμοί- μετά τον ισχυρή σεισμική δόνσηση μεγέθους 6 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και οδήγησε στον τραυματισμό πολλών άλλων. Μάλιστα τα ξημερώματα σημειώθηκαν συνεχείς σεισμικές δονήσεις από 3 έως 4,4 Ρίχτερ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία