BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Μερίδιο της Bell-Carter πήρε η Dcoop για να αποφύγει δασμούς ελιών

O μεγαλύτερος συνεταιρισμός ελαιολάδου της Ισπανίας Dcoop και η συνεργαζόμενη μαζί του εταιρεία από το Μαρόκο Devico απέκτησαν μερίδιο 20% στην εταιρεία Bell-Carter, που έχει ως βάση την Καλιφόρνια και εν μέρει ευθύνεται για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ελιές που εισάγονται από την Ισπανία - σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να πληρώσουν αυτούς τους δασμούς.

dcoop

Γιώργος Κοντονής

12
0

Σύμφωνα με τον Antonio Luque, της Dcoop: «Θα στέλνουμε το προϊόν μας από την Ισπανία αλλά η διαδικασία της οξείδωσης (oxidation process) που απαιτείται για την παραγωγή της μαύρης ελιάς θα λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή των δασμών».

«Με αυτή την συμφωνία η Dcoop ισχυροποιεί την θέση της στην αμερικανική αγορά επιτραπέζιου λαδιού, δίνοντας ώθηση στην εμπορευματοποίηση της παραγωγής 26 σχετικών προϊόντων που τώρα φτάνει περίπου τους 100.000 τόνους» σημειώνει ο συνεταιρισμός σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.

Πηγές προσκείμενες στον συνεταιρισμό μετέφεραν ότι σε περίπτωση «που όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα» οι Dcoop και Devico θα διευρύνουν το ποσοστό ιδιοκτησίας τους στην Bell-Carter στο 50% τα επόμενα χρόνια.

Η Colleen Moris γενική διευθύντρια της Bell-Carter εξήγησε μιλώντας στους Olive Oil Times ότι η εταιρεία με βάση την Καλιφόρνια δεν είναι ανοιχτή στο να πουλήσει επιπλέον μερίδιο στον ισπανικό συνεταιρισμό. «Η Bell-Carter Foods πούλησε 20% του μεριδίου της στην Dcoop για να κλείσει τη συμφωνία και δεν σχεδιάζει να συναινέσει σε αύξηση αυτού του ποσοστού», είπε η ίδια.

Η εξαγορά θεωρείται ευρέως σαν προσπάθεια του μεγαλύτερου συνεταιρισμού παραγωγών λαδιού της Ισπανίας να αποφύγουν τους δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ στις επιτραπέζιες ελιές ισπανικής προέλευσης. Σύμφωνα με τον Antonio Luque, τον πρόεδρο της Dcoop ο συνεταιρισμός θα στέλνει μαύρες ελιές στις ΗΠΑ και θα επιτρέπει αυτές να οξειδώνονται εκεί.

Η Angelique Hardin, εκπρόσωπος της Bell-Carter αρνήθηκε ότι έτσι έχουν τα πράγματα υποστηρίζοντας ότι η πώληση ήταν μια ευκαιρία για την Bell-Carter να αυξήσει αμέσως τις ποσότητες κατάλληλης ελιάς.

H Bell-Carter ήταν μία από τις δύο εταιρείες που υπέβαλαν γραπτή διαμαρτυρία εναντίον του dumping στην Αμερικανική Επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο (US International Trade Commission). Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στον δασμό ύψους 37.4% στη μαύρη ελιά της κυβέρνησης Τραμπ.

Στην Ισπανία οι συνέπειες των δασμών έχουν γίνει αντιληπτές ήδη. Σύμφωνα με την Ένωση Ισπανών Βιομηχάνων και Εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς (Spanish Association of Exporters and Industrialists of Table Olive - Asemesa) οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς από την Ισπανία στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 40% τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

«Η θέση μας για τους δασμούς, όντας μέλος της Asemesa, είναι η ίδια και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κατάργησή τους, αλλά εδώ πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα» σημειώνει ο Luque. «Προσδοκούμε αυξανόμενες πωλήσεις για την Bell-Carter τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα σήμαινε επίσης αύξηση της παραγωγής μας κατά 10.000 ή 20.000 τόνους για εξαγωγή στις ΗΠΑ.»

Σήμερα η Dcoop εξάγει γύρω στους 7.700 τόνους μαύρης και πράσινης ελιάς στις ΗΠΑ, τόσο συσκευασμένες όσο και χύμα. Από αυτούς 4.400 τόνοι είναι μαύρη ελιά που υπάγεται στον δασμό του 37.4%. Ο συνεταιρισμός εκτιμά ότι προσεχώς θα στείλει περισσότερους από 33.000 τόνους στις ΗΠΑ μέσω της Carter-Bell, που αντιπροσωπεύει το μισό του σημερινού ύψους πωλήσεων επιτραπέζιας ελιάς των Dcoop και Devica.

Όπως ορίζει η συμφωνία, οι Dcoop και Devica θα τροφοδοτούν αποκλειστικά την Bell-Carter με τις ελιές τους. «Το πλάνο είναι να μεταφέρουμε όλες τις ελιές που μπορούμε από εδώ στις ΗΠΑ είτε συσκευασμένες είτε χύμα», έκανε γνωστό ο Luque.

Η Acorsa USA, μια αμερικανική θυγατρική εταιρεία της Dcoop θα ‘ενσωματωθεί’ επίσης στη δομή της Bell-Carter.

Όπως εξήγησε ο Luque, ο στόχος της εξαγοράς είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο που εφάρμοσε και η Pompeian, μεγαλύτερη εισαγωγέας λαδιού των ΗΠΑ που επίσης κατέχεται κατά το ήμισυ από τις Dcoop και Devico.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία