BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Δάνεια και εγγυήσεις ΕΤΕΑΝ στα Leader για κάλυψη ίδιας συμμετοχής

Τους όρους με τους οποίους οι επενδυτές θα ενισχυθούν με το «ευνοϊκό» 65% των δαπανών για έργα κάτω των 300.000 ευρώ ορίζει τροποποιητική απόφαση για τα προγράμματα Leader, η οποία παράλληλα προβλέπει και τη χρήση δανείου ή εγγύησης από το ΕΤΕΑΝ για την κάλυψη ίδιας συμμετοχής.

leader_katalima2

Γιώργος Κοντονής

102
0

Την ίδια ώρα οι Αναπτυξιακές όπως η Κοζάνης, Βορείου Έβρου και Κιλκίς ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα την προδημοσίευση των προκηρύξεών τους. Συγκεκριμένα, η Αναπτυξιακή Βορείου Έβρου αναφέρει:

«Αναλυτικές λεπτομέρειες και προϋποθέσεις, υποδείγματα φακέλου υποψηφιότητας (αίτηση στήριξης), οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων, απαιτούμενα δικαιολογητικά κ.λ.π, θα γίνουν γνωστά με την έκδοση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (Οκτώβρης-Νοέμβρης/2018)».

Bρείτε εδώ την πρώτη τροποποιητική απόφαση για τα Leader

Όσον αφορά ειδικότερα την τροποποιητική, στην απόφαση προβλέπεται συγκεκριμένα η χρήση του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων (Καν. (ΕΕ) 702/2014), δηλαδή πιο απλά όποιος δικαιούχος κάνει έργα κάτω των 300.000 ευρώ μπορεί να επιλέξει να λάβει μεγαλύτερη ενίσχυση από την προβλεπόμενη (που φτάνει το 65%), ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από τις επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες περιγράφονται στην τροποποιητική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το άρθρο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο:

Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ.

α) παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής,

β) την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.

Σε περίπτωση που χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ συνδυάζονται με επιχορηγήσεις:

α) οι διατάξεις που ισχύουν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές στήριξης για τις εν λόγω πράξεις,

β) πρέπει να τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων και συνδυασμού επιχορηγήσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ,

γ) πρέπει να διενεργούνται χωριστές λογιστικές εγγραφές για την κάθε μορφή στήριξης,

δ) μπορεί ο συνδυασμός τους να καλύπτει την ίδια δαπάνη υπό τον όρο ότι το άθροισμα όλων των συνδυασμένων μορφών στήριξης δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό της συγκεκριμένης δαπάνης (το τμήμα χρηματοδοτικού εργαλείου υποστηριζόμενο από το ΕΣΠΑ μαζί με την Επιχορήγηση να είναι μικρότερο ή ίσο του επιχορηγούμενου π/υ του επενδυτικού σχεδίου),

ε) οι επιχορηγήσεις δεν χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή στήριξης που ελήφθη από χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ,

στ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ δεν χρησιμοποιούνται για τη προχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι όταν το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής σωρεύει με την επιχορήγηση κατά τον υπολογισμό του ορίου που θέτουν οι Κανονισμοί χορήγησης των ενισχύσεων.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η κάλυψη της Ιδιωτικής Συμμετοχής αποτελεί βαθμολογούμενο κριτή- ριο, η προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης βαθμολογείται με μηδέν (0).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία