BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις εγχώριες μονάδες βιοαερίου από γερμανικές επιχειρήσεις

Nέες επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, αναµένεται να προσελκύσει στα αµέσως επόµενα χρόνια στην Ελλάδα ο τοµέας της αξιοποίησης λυµάτων και οργανικών αποβλήτων αγροτοβιοµηχανικών εκµεταλλεύσεων, για την παραγωγή θερµικής και ηλεκτρικής ενέργειας µε χρήση τεχνολογίας καύσης βιοαερίου, που κεντρίζει το ενδιαφέρον και επιχειρήσεων από τη Γερµανία, όπου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγµένος.

Vioenergia_Nigritas_2

Γιώργος Κοντονής

62
0

Την εκτίµηση αυτή, για τη δυναµική που έχει αρχίσει και αναπτύσσεται στον κλάδο, διατύπωσε στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσµου Παραγωγών Βιοαερίου Σπύρος Τζιάκας, αποκαλύπτοντας πως αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχουν πολλές άδειες σε εκκρεµότητα για έγκριση από τις αρµόδιες αρχές, µε τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναζήτηση κεφαλαίων για να προχωρήσουν στην υλοποίηση.

Συναντήσαµε τον θεσµικό εκπρόσωπο του νεοσύστατου φορέα κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για την «Εξοικονόµηση Ενέργειας και Εκµετάλλευση Οργανικών Απορριµµάτων στην Ελληνική Βιοµηχανία Τροφίµων», που οργάνωσε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνογερµανικό Εµπορικό Επιµελητήριο και όπως µας ανέφερε το διαδικαστικό κοµµάτι για να αδειοδοτηθεί µια µονάδα εξακολουθεί να είναι προβληµατικό, παρά την πρόοδο που έχει σηµειωθεί.

«Απαιτείται αρκετός χρόνος για να καταλήξει ένας επενδυτής να πάρει όλες τις απαιτούµενες άδειες και στο τέλος πρέπει να λύσει και το θέµα της χρηµατοδότησης. Ειδικά µέσα στην κρίση είχαµε µεγάλο πρόβληµα στην πρόσβαση σε ρευστότητα», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιάκας, αν και παραδέχθηκε πως «προοδευτικά ο τραπεζικός τοµέας άρχισε να εµπιστεύεται τις επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και βλέπει µε καλό µάτι, πλέον, τις µονάδες βιοαερίου».

Έχουν κατασκευαστεί 26 μονάδες βιοαερίου

Ήδη, τα 22 µέλη του Συνδέσµου έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν 26 µονάδες βιοαερίου, µε συνολική εγκατεστηµένη δυναµικότητα που προσεγγίζει τα 30 MW, οι οποίες ξεκινούν από τα 300 κιλοβάτ και είναι σε επίπεδο κτηνοτροφικής µονάδας και φτάνουν µέχρι τα 5,5 MW που είναι η µεγαλύτερη στην Ελλάδα. «Υπάρχουν και κάποιες άλλες επενδυτικές προσπάθειες που είναι στο στάδιο της κατασκευής και θα γίνουν µέλη του Συνδέσµου µόλις συνδεθούν µε το σύστηµα», εξήγησε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως αρκετές επενδύσεις που είναι σε τροχιά υλοποίησης αφορούν επέκταση της υφιστάµενης δυναµικότητας.

Το «έδαφος», παρόλα αυτά, σε µεγάλο βαθµό παραµένει «παρθένο» αν κρίνει κανείς από την πρώτη ύλη που υπάρχει διαθέσιµη στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά δεν αξιοποιείται. «Είναι πολύ µεγάλες οι ποσότητες. Θα σας πω µόνο το εξής: Αν τυχόν όλα τα λύµατα που υπάρχουν σήµερα στη χώρα µας, από πηγές όπως βουστάσια, χοιροστάσια, πτηνοτροφία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκοµεία και βιοµηχανίες επεξεργασίας φρούτων, λαχανικών ή τροφίµων εν γένει, οδηγούνταν οργανωµένα σε µονάδες, θα µπορούσαν να τροφοδοτούνται και να λειτουργούν χωρίς κανένα πρόσκοµµα πάνω από 100 µονάδες βιοαερίου», υποστήριξε ο κ. Τζιάκας, υπενθυµίζοντας πως µε µια µονάδα δυναµικότητας 1 MW το ισοδύναµο ηλεκτρικού που παράγεται θα µπορούσε να ηλεκτροδοτήσει ένα χωριό µε 1.000-1.500 κατοίκους και ταυτόχρονα να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωµα των πηγών προέλευσης των λυµάτων, που αξιοποιεί και να τα επιστρέψει ως φυσικό λίπασµα ή εδαφοβελτιωτικό.

Ανοίγει ο δρόμος της χρηματοδότησης

Την κινητικότητα που καταγράφεται στον κλάδο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργεια (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης, τονίζοντας πως «τώρα που άνοιξε σιγά σιγά ο δρόµος για τη χρηµατοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τον τραπεζικό τοµέα, υπάρχει µια δυναµική, κυρίως από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και ξένα, τα οποία έρχονται και θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι µόνο γιατί υπάρχει πολύ διαθέσιµη βιοµάζα, αλλά και γιατί η χώρα µας έχει τις καλύτερες τιµές σε όλη την Ευρώπη για το ηλεκτρικό ρεύµα που ρίχνουν οι µονάδες βιοαερίου».

Στο ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο αναφέρθηκε κι ο Achim Kaiser, µέλος του ∆.Σ. του German Biogas & Bioenergy, που συµµετείχε στη γερµανική επιχειρηµατική αποστολή, µαζί µε άλλες επτά γερµανικές επιχειρήσεις, τις οποίες προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερµανικό Επιµελητήριο.

«Η Ελλάδα για εµάς έχει µεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, καθώς στο διάστηµα αυτό διαπιστώνουµε πως πολλοί Έλληνες επενδυτές απευθύνονται σε µέλη µας και ζητούν συνεργασία στην κατασκευή µονάδων βιοαερίου και για µεταφορά τεχνογνωσίας», είπε ο κ. Kaiser, ενώ η κ. Laura Eras, σύµβουλος πωλήσεων της PlanET Biogas Global BmbH σηµείωσε πως «ιδιαίτερα στο βιοαέριο η Ελλάδα αποτελεί έναν γοητευτικό προορισµό για επενδύσεις» και πως αυτό ισχύει και «και για εταιρείες σαν και τη δική µας.

εν έκρυψε ακόµη πως η ίδια βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και πως µετέβη στη Θεσσαλονίκη, µε σκοπό να δηµιουργήσει ένα δίκτυο επαφών µε τοπικούς συνεργάτες προσβλέποντας πως στα επόµενα δύο χρόνια θα έχει ωριµάσει κάποια από αυτές και «θα µπορούµε πλέον να συζητήσουµε την ανάπτυξη συγκεκριµένων έργων», όπως η ίδια είπε στην Agrenda.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία