BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Το ενεργειακό στοίχημα της ΕΕ φέρνει νέα επενδυτικά εργαλεία για βιοαέριο, πάνελ

Από το χωράφι και τον στάβλο φαίνεται ότι περνά µεγάλο µέρος του εγχειρήµατος για την ενεργειακή αυτονοµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε τις δυνάµεις του µπλοκ να κατευθύνουν 83 δισ. ευρώ για επενδύσεις στο πεδίο της παραγωγής βιοαερίου, µε τη βασική φιλοδοξία να δροµολογεί διπλασιασµό έως το 2030.

44-45_pin_12

1428
0

 Οι πληροφορίες θέλουν τις αρµόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να ετοιµάζουν σχετικό επενδυτικό µέτρο, µεταφέροντας πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης από δράσεις χωρίς ιδιαίτερη απήχηση προς τη νέα αυτή κατεύθυνση που ακολουθεί τον κεντρικό κοινοτικό σχεδιασµό REPowerEU.


Ενισχύσεις 1,2 δις στην Ιταλία για φωτοβολταϊκά µε πάνελ

Οι διεργασίες πάντως δεν σταµατούν εκεί. Στο κοµµάτι της ενεργειακής αυτονοµίας της αγροτικής παραγωγής, προ ολίγων ηµερών η Ιταλία εξασφάλισε την έγκριση της Κοµισιόν για να προχωρήσει σε ενισχύσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θα επιδοτήσουν στο 90% δαπάνες αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ µε στόχο την ιδιοπαραγωγή ρεύµατος.

Στο πεδίο του βιοαερίου πάντως, το ενδιαφέρον φαίνεται υψηλό σε διάφορα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης, αρχής γενοµένης από τη Γαλλία, όπου στα περίχωρα του Παρισιού, µια οµάδα παραγωγών έχει ήδη δροµολογήσει επένδυση 5 εκατ. ευρώ για µονάδα βιοαερίου. Μάλιστα, ήδη έχουν µπει τα θεµέλια και έχει οριοθετηθεί το εργοτάξιο. Η µονάδα του χωριού Σονάµπ θα τροφοδοτείται µε 30 τόνους βιοµάζας ηµερησίως, το 80% της οποίας θα αφορά χειµερινό κριθάρι. Για την επένδυση αυτή, οι παραγωγοί του χωριού που βρίσκεται νοτιοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας, έχουν λάβει έγκριση επιδότησης 1 εκατ. ευρώ από το γαλλικό ταµείο ανάκαµψης.


∆ιπλάσια µερίδια βιοαέριου στη Γαλλία

Το βιοαέριο αυτής της µονάδας θα µπορεί να τροφοδοτεί περίπου 2.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις δηµόσιες υποδοµές της κοντινής πόλης Ραµπουιλέ. Για το 2021 το βιοαέριο διατηρούσε µερίδιο µόλις 1% στους γαλλικούς σωλήνες αερίου, ενώ για το 2022 αναµένεται το ποσοστό να ανέλθει στο 2%. Ο στόχος πάντως είναι ως το 2030% το ποσοστό αυτό να διαµορφωθεί στο 20%.

Ενδιαφέρον για αντίστοιχες επενδύσεις εντοπίζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πιο συγκεκριµένα, η Γερµανία προσδοκά σε 9.500 αντίστοιχες µονάδες παραγωγής βιοαερίου µε στόχο τον εφοδιασµό του µεγαλύτερου συνόλου των χωριών και κωµοπόλεων της γερµανικής επικράτειας. Και στην Ιρλανδία γίνονται συζητήσεις για ενίσχυση της παρουσίας του βιοαερίου στο ενεργειακό µείγµα της χώρας, σε συνάρτηση µε τις περιβαλλοντικές δεσµεύσεις της χώρας για το κλιµατικό αποτύπωµα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

 Ακόµα εκκρεµεί ο Κανονισµός

Στο µεταξύ πάντως, η Κοµισιόν δεν έχει ολοκληρώσει τον κανονισµό του προγράµµατος REPowerEU ώστε τα κράτη-µέλη να έχουν ένα οδηγό για να προτείνουν τα έργα τους. Υπάρχει µόνο µια ενδεικτική ηµεροµηνία ότι ο κανονισµός αυτός θα είναι έτοιµος έως το τέλος του Ιουλίου. Η Αθήνα θέλει να διεκδικήσει άλλα 5 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα 225 δισ. των αδιάθετων δανείων του Ταµείου Ανάκαµψης και 1 δισ. από τα 20 δισ. που θα διαθέσει η Επιτροπή από τον λογαριασµό των εσόδων από τα δικαιώµατα των ρύπων.

 Πόροι από ΕΣΠΑ

Σε εθνικό επίπεδο θα χρειαστεί να οριστεί και ποια από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα διατεθούν για το REPowerEU για να συµπληρώσουν τον προϋπολογισµό του νέου προγράµµατος, το οποίο θα αποτελέσει κλάδο του Ταµείου Ανάκαµψης και θα ολοκληρωθεί µαζί µε τα υπόλοιπα έργα του Ελλάδα 2.0 στα µέσα του 2026. Σε περίπτωση που η Κοµισιόν δεν προλάβει τον Ιούλιο
για την εξειδίκευση της συνολικής στρατηγικής, ο προγραµµατισµός
των παρεµβάσεων θα µετατεθεί για τον Σεπτέµβριο του 2022.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία