BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Μακροχρόνια παύση πληρωμών

Μακροχρόνια παύση πληρωµών και όχι µακροχρόνια παύση γαιών έπρεπε να λέγεται το πρόγραµµα, λένε οι απλήρωτοι από το 2014 παραγωγοί. Πλήρη απώλεια εισοδήµατος για τις ενταγµένες στο περιβαλλοντικό πρόγραµµα εκτάσεις φέρνει η καθυστέρηση στις πληρωµές, ειδικά όταν πρόκειται για καλλιεργήσιµα χωράφια. Αν δεν είχε ενταχθεί κάποιος στο πρόγραµµα, τουλάχιστον θα είχε ένα εισόδηµα ο παραγωγός, άσε που δεν πρόκειται για ενίσχυση «µπόνους», αλλά για αντιστάθµισµα στη χαµένη παραγωγή από τη µη εκµετάλλευση των εκτάσεων. Ευτυχώς κάτι ξεκόλλησε µέσα στην εβδοµάδα….

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0
Πέρασαν τόσες µέρες, αλλά τελικά λύθηκε το θέµα µε τις πιστώσεις για τις παλιές εξισωτικές, αποζηµιώσεις που προκάλεσε την έντονη αντίδραση αγροτών. Τόσες δεσµεύσεις βγήκαν εκτός προγραµµατισµού και η υποµονή εκτός ορίων! Και να ήταν και πολλά λεφτά, να πεις… Αλλά πρόκειται για συγκεκριµένο µπάτζετ, το ύψος του οποίου µάλιστα έχει εγκριθεί εδώ και 15 σχεδόν ηµέρες! Άσε που όσοι είχαν θέµα µε την τεχνική λύση δεν πρόκειται να δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους… 
Την πληρωµή του 2012 περιµένουν ακόµα οι κτηνοτρόφοι βιολογικής της Αιτωλοακαρνανίας, που τους κρατούν πίσω µια µερίδα παραγωγών που δεν έστειλαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους. Από την αρµόδια ∆ΑΟΚ λένε πως περιµένουν υπουργική απόφαση για να ενταχθούν και οι εκπρόθεσµοι, γεγονός που τους εµποδίζει να στείλουν τις λίστες πληρωµής στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το γραφείο του διευθυντή δηλώνουν έτοιµοι να στείλουν τα χαρτιά από ∆ευτέρα… Τι χρωστάνε όµως οι συνεπείς να περιµένουν αυτούς που καθυστέρησαν

 «Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στο βλαστικό στάδιο της φυσικής ωρίµανσης καρπού, δυσχεραίνουν και καθυστερούν τη συγκοµιδή των καρπών, µε αποτέλεσµα να παρατηρείται µερικές φορές µεγαλύτερη της συνήθους καρπόπτωση («πεσέδες»). Η ζηµιά αυτή δεν είναι «άµεση ζηµιά» και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ». Αυτό ξεκαθαρίζει το ασφαλιστικό εγχειρίδιο του Οργανισµού για τα ροδάκινα στη σελίδα 95. Για να προστεθεί η καρπόπτωση στις καλυπτόµενες ζηµιές, πρέπει να γίνει µε αναλογιστική µελέτη και αύξηση των ασφαλίστρων! Τέλος!
Το είπε κι ο πρόεδρος σε πρόσφατη συνάντηση µε ροδακινοπαραγωγούς! Ο κανονισµός του οργανισµού θεωρεί άµεση ζηµιά σίγουρα το «σκάσιµο» των καρπών, αλλά επιφυλάχθηκε ως προς την καρπόπτωση και την αλλοίωση των καρπών, µεταθέτοντας όποια εξέλιξη στο πόρισµα της επιστηµονικής επιτροπής τις επόµενες ηµέρες! Μ’ αυτά κι αυτά οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν αποφασισµένοι να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διαδικασία για αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ο Μλοκατζής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία