BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Μόνιμοι φταίχτες στο βαμβάκι

Άλλη µία δυσάρεστη είδηση για τους βαµβακοπαραγωγούς φέτος

zaria_15

16
1

Τα στρέµµατα που σπάρθηκαν το 2019 είναι αυξηµένα από την προηγούµενη χρονιά, άρα η ειδική ενίσχυση αναπόφευκτα θα µειωθεί. Αυτό σηµαίνει και µείωση του καθαρού κέρδους των παραγωγών, όπως παραδέχεται και ο υπουργός. Ο ίδιος, µάλιστα, τα… ρίχνει αφενός στις αυξηµένες εκτάσεις και αφετέρου στη διεθνή χαµηλή τιµή. Για τους εκκοκκιστές, ούτε κουβέντα…

Έξαλλοι οι παραγωγοί βάµβακος µε τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος τους καθησυχάζει, γιατί σου λέει, «αυτό δεν αποτελεί µόνιµη κατάσταση για τον τοµέα, αφού το βαµβάκι αποτελεί έναν από τους ευνοηµένους κλάδους και µε τη νέα ΚΑΠ». Εν τω µεταξύ, τρέχουν οι ελεγκτές του Οργανισµού Πληρωµών, να εντοπίσουν τυχόν επιτήδειους που δεν προχωρούν σε ολοκληρωµένη καλλιέργεια και κάνουν εικονικές δηλώσεις. Με τηλεπισκόπηση και επιτόπιους ελέγχους θα τους τσακώσουν όλους, διαβεβαιώνει ο Βορίδης.

Το ζήτηµα της επαναφοράς του αγροτικού πετρελαίου εξετάζεται από την κυβέρνηση, η οποία κατανοεί ότι πρέπει να γίνει, αλλά όταν θα υπάρξει συνολική δυνατότητα στο πλαίσιο του δηµοσιονοµικού κόστους, ξεκαθάρισε για ακόµα µία φορά ο υπουργός της πλατείας. Από την Καρδίτσα τόνισε ότι κάτι τέτοια θα γίνει, «µόλις δοθεί δηµοσιονοµικός χώρος µόνιµος, κάτι που σηµαίνει συνολική βελτίωση, γιατί και το µέτρο θα είναι µόνιµο, δε θα έχει χαρακτήρα επιδοµατικής πολιτικής, θα το υλοποιήσουµε»… Αρκεί να υπάρξει κάποια στιγµή, µια συνολική βελτίωση των δηµόσιων οικονοµικών. Απλόν απλούστατον!

Σχετικά µε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Βορίδης ήταν µάλλον πιο «αυστηρός»! ∆εν θα υποδείξει αυτός, σου λέει, σε οποιαδήποτε τάξη, κοινωνική οµάδα, παραγωγική οµάδα το πώς θα επιλέξει να διεκδικήσει τα θέµατα που την αφορούν. Άσε που δεν έχει µαγικό ραβδί, όπως τόνισε. Πρέπει, σου λέει, να χτίσουµε συνθήκες ανταγωνιστικής γεωργίας, που σηµαίνει µια στρατηγική που πρέπει να είµαστε όλοι µαζί. Το κράτος, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισµοί. Γι’ αυτό µάλλον ξεκίνησε από το νοµοσχέδιο των συνεταιρισµών! Έχει πλάνο δηλαδή και σκοπό…. 

Στον Χαρακόπουλο φάνηκαν λίγα τα λεφτά για το de minimis στα αµύγδαλα, λέει ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, και καλά κάνει. Ξέρει καλά ότι µπορεί να καταφέρει να τα αυξήσει, όπως το κατάφερε και το 2015 που η Λάρισα µαζί µε την Πέλλα, του τότε υπουργού Καρασµάνη, εισέπραξαν 220 ευρώ το στρέµµα, σε αντίθεση µε την Ηµαθία που πήρε 185 ευρώ το στρέµµα και την Κοζάνη 165 ευρώ. Οι βουλευτές της Νάουσας άραγε κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση;, αναρωτιέται ο Μάκης Αντωνιάδης…                                                   ο µΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-01-2020 13:04Αποστολος

Καθε χρονο μειωνονται τ στρεματα στ βαμβακι κ καθε καινουργια χρονια βρισκονται αυξημενα Ελλαδα βαρελι διχως πατο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία