BACK TO
TOP
Green reports

Σχέδιο για μικρότερο «κούρεμα» με παράταση αδειών στα φωτοβολταϊκά

Πενταετή παράταση των αδειών λειτουργίας, «πάγωμα» των τραπεζικών δόσεων και της απόδοσης ΦΠΑ για ένα εξάμηνο και, εν τέλει, μικρότερο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά που επεξεργάζεται τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σχέδιο για μικρότερο «κούρεμα» με παράταση αδειών στα φωτοβολταϊκά

3
0

Την πρόταση φέρονται να υποστηρίζουν τόσο θεσμικοί φορείς όσο και τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν χορηγήσει δάνεια σε παραγωγούς και τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «κόκκινα» σε περίπτωση οι ταρίφες περικοπούν κατά 45%, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση του ΥΠΕΚΑ.

Το εναλλακτικό σχέδιο «πατάει» πάνω στη λογιστική μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να μην κόβουν για ένα εξάμηνο τιμολόγια πώλησης του ρεύματος –δεδομένου ότι, ούτως ή άλλως, πληρώνονται με καθυστέρηση έξι μηνών- και, επιπλέον, να μην πληρώνουν ΦΠΑ ούτε τις δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες. Επιπλέον «αντάλλαγμα» θα είναι η πενταετής επιμήκυνση των αδειών λειτουργίας των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ο λογιστικός τρόπος μηδενισμού του ελλείμματος (κάτι που, υπενθυμίζεται, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας) θα έχει ως αποτέλεσμα η μείωση στις ταρίφες να μη χρειαστεί να ξεπεράσει το 25%-30% (αντί για 45% που πρότεινε το υπουργείο) και οι απώλειες θα «ισοσταθμιστούν» από την παράταση των συμβάσεων.

Παράλληλα επιτυγχάνεται συγχρονισμός των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ με τις χρηματικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το κράτος. Αλλά και οι τράπεζες έχουν όφελος, αφού θα υπάρχει μια συνεχής ροή αποπληρωμής των δανείων των παραγωγών.

ΠΑΣΥΦ: Αγρότες έδωσαν "κοψοχρονιά" το καλαμπόκι για να αποπληρώσουν τα δάνεια

Το γεγονός πως οι φόβοι και οι ανησιχίες των αγροτών έγιναν πράξη με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το ΥΠΕΚΑ, επισημαίνει με επιστολή του προς τους βουλευτές ο ΠΑΣΥΦ.

«Έχουμε αρκετές περιπτώσεις όπου πουλήθηκε το καλαμπόκι 0.13 λεπτά κατευθείαν στους έμπορους, αντί για 0.24 επειδή οι παραγωγοί έπρεπε να απολπηρώσουν τραπεζικά δάνεια φωτοβολταϊκών» δήλωσε στο Αgronews.gr ο Κώστας Σπανούλης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιόκτητων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών .

Ο κύριος Σπανούλης τόνισε πως «οι αντισυνταγματικές στρεβλώσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών κοστίζουν ακριβά στους αγρότες, αρκετοί από τους οποίους δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε καλλιεργητικό τραπεζικό δάνειο καθώς είχαν ήδη υψηλά «φωτοβολταϊκά» χρέη, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το φετινό τους κόστος παραγωγής και να ξεπουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές προκειμένου να καλύψουν μερικά από τα ελλείμματα.

Οι αγρότες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά παρουσιάζονται ως ο ενεργειακά «αδύναμος κρίκος» καθώς σε κιλοβατώρες παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος από ότι οι μεγάλες εταιρίες, είναι όμως και περισσότεροι σε αριθμούς.

«Το γεγονός αυτό το ξέχασαν όταν λάμβαναν αποφάσεις χωρίς εμάς», δήλωσε ο κ. Σπανούλης.

Σήμερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, ο οποίος έχει πλέον περισσότερα από 500 μέλη, ζήτησε την άμεση θέσπιση στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ειδικής κατηγορίας για ηλεκτροπαραγωγή από αγροτικά φωτοβολταϊκά, με επιστολή του προς τους βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή του συνδέσμου τονίζει:

1.  Δεν γίνεται σε κανένα σημείο του Νομοσχεδίου λόγος για ξεχωριστή κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπως αυτό προβλέπεται ρητά στο Νόμο 3851/2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ Α’ 85) καθώς και στην Υπουργική Απόφαση 19598/1-10-2010 (ΦΕΚ 1630 Β’/11.10.2010), με θέμα την «Επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Α.Π.Ε.». Είναι νομική υποχρέωση των κ.κ. εμπνευστών, δημιουργών και συντακτών του Νομοσχεδίου να υφίσταται κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ άρθρου 143 του Ν. 4001/2011 ως εξής: «Αγροτικά Φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100kWp».

2.  Στο άρθρο 7 αυτού γίνεται λόγος για ρύθμιση θεμάτων τιμών αποζημίωσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, αναφέροντας ότι ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας με μία απλή δική του Υπουργική Απόφαση θα είναι σε θέση να «μεταβάλλει» και να «εξειδικεύει» τις τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος…!!

3.   Στο άρθρο 17 αυτού μαθαίνουμε πως το νέο έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στην πολύπαθη αγορά ενέργειας από τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος στους βιομηχανικούς καταναλωτές θα το πληρώσουμε πάλι εμείς οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Δηλαδή δεν μας φθάνει ένα έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που έχουμε φορτωθεί και χωρίς να φέρουμε καμία ευθύνη επ΄ αυτού βάση κείμενης Νομοθεσίας, θα πρέπει να επωμιστούμε και ένα επιπλέον έλλειμμα για να τύχουν χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος οι μεγάλες βιομηχανίες. Ειλικρινά χάνεται κάθε είδους λογική και δημιουργούνται προκλητικά επικίνδυνες καταστάσεις για όλους μας.

Ζητούμε από εσάς την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή σας, απαιτώντας από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας αρχικά την άμεση θέσπιση στο Νομοσχέδιο κατηγορίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως ορίζει ρητά ο Νομοθέτης στο άρθρο 15 παρ. 6 περ. β΄ του Ν. 3851/2010(ΦΕΚ Α’ 85), στην 19598/01.10.2010 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1630 Β’/11.10.2010), αλλά και στους δύο μετέπειτα Νόμους ήτοι 4093/2012 (Α’ 222) άρθρο 1 παρ. 1 και 4152/2013 άρθρο 1 περ. 8. Και στην συνέχεια να μνημονεύσει στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 αυτού ότι ρητώς εξαιρείται της ανωτέρω εξουσιοδότησης η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών επαγγελματιών αγροτών της περίπτωσης (β) του παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, λόγω ΜΗ επίτευξης της επιδιωκόμενης αναλογίας ισχύος της συγκεκριμένης κατηγορίας, έτσι όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 1 της Αριθμ. Α.Υ./Φ1/οικ.19598 (Φ.Ε.Κ. 1630 της 11.10.2010). Για την ανωτέρω κατηγορία παραγωγών οι τιμές τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν αμετάβλητες όπως ισχύουν μέχρι της δημοσίευσης του παρόντος.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω στοιχεία και πληροφορία απαιτείται. Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι στο Νόμο 3851/2010 (ΦΕΚ Α’ 85) καθώς και στην Υπουργική Απόφαση 19598/1-10-2010 (ΦΕΚ 1630 Β’/11.10.2010), γίνεται σαφές σε όλους  ότι οι αγρότες δεν δημιουργήσαμε κανένα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ έλλειμμα στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ, καθώς προβλέπεται ρητά δέσμευση 750MW στον ενεργειακό χώρο για την κατάληψή τους ΜΟΝΟ από αγρότες και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έως το 2020(Εθνικός στόχος) και εμείς έως και σήμερα έχουμε χρησιμοποιήσει ΜΟΝΟ τα 140MW.

Σε αντίθεση με τους λοιπούς εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών που είχαν ρητή δέσμευση τα 1450MW έως το 2020 (Εθνικός στόχος) και ήδη έχουν 2.100MW περίπου. Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, εμείς απλά τους ερμηνεύουμε και σας ενημερώνουμε για την αδικία που πρόκειται να συμβεί εις βάρος των άμοιρων και ξένων με τον χώρο της ενέργειας αγροτών.

Μετά τιμής το Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Φ.

 

 Γιάννης Τσατσάκης - Βασίλης Ζαρίτας

(Πληροφορίες και από: energypress.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία