BACK TO
TOP
Green reports

Ανακάμπτουν ορισμένα απειλούμενα είδη της Ευρώπης

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν τα τελευταία 50 χρόνια ο θαλασσαετός, που διαβιεί στο εθνικό πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, ο ευρωπαϊκός βίσωνας, ο κάστορας της Ευρασίας και η καφέ αρκούδα.

Ανακάμπτουν ορισμένα απειλούμενα είδη της Ευρώπης

0
0

Αυτά τα είδη είναι μεταξύ των απειλούμενων ειδών που τα τελευταία 50 χρόνια παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από οργανώσεις ανά την ήπειρο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για την τάση αυτή ευθύνονται τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι περιορισμοί στο κυνήγι, αλλά και η απομάκρυνση των ανθρώπων από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα.

«Η άγρια ζωή θα ανακάμψει εάν της το επιτρέψουμε, όπως δείχνει αυτή η έκθεση», ανέφερε ο Φρανς Σέπερς, διευθυντής της οργάνωσης Rewilding Europe, για λογαριασμό της οποίας διενεργήθηκε η έρευνα. «Με διαρκή και ισχυρή νομική προστασία, η ενεργός ενίσχυση των υπαρχόντων πληθυσμών άγριων ζώων και η εισαγωγή τους με σκοπό την επιστροφή αφανισμένων ειδών, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανοχή προς την άγρια ζωή, θα οδηγήσει οπωσδήποτε στην ανάκαμψη περισσότερων ζώων».

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 37 είδη -18 θηλαστικά και 19 πτηνά- για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις ανάκαμψης από τη δεκαετία του 1960. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από είδος σε είδος και από περιοχή σε περιοχή, ενώ η τάση ανάκαμψης δεν περιορίζεται μόνο στα ζώα και στα πτηνά που επέλεξαν για την έρευνά τους.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα αφορά την ενίσχυση του ευρασιατικού κάστορα, που κάποτε είχε συρρικνωθεί στα 1.200 μέλη, κατά 14.000%. Το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο στην ήπειρο, ο ευρωπαϊκός βίσωνας, ενισχύθηκε κατά 3.000% χάρη σε μεγάλης κλίμακας προγράμματα εκτροφής και εισαγωγής στην άγρια φύση.

«Ο κόσμος έχει αυτή τη γενική εικόνα μιας Ευρώπης που έχει χάσει όλη τη φύση και την άγρια ζωή της», δήλωσε ο Σέπερς στο BBC. «Πιστεύω ότι το δίδαγμα που μπορεί να αντλήσει και ο υπόλοιπος κόσμος είναι ότι οι προσπάθειες διατήρησης αποδίδουν, εάν έχουμε τους πόρους, μια κατάλληλη στρατηγική και καταβάλλουμε προσπάθεια».

Από τα 18 θηλαστικά που μελετήθηκαν, μόνο ένα -ο ιβηρικός λίγκας- εξακολουθεί να οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς τον αφανισμό, αφού πιθανολογείται ότι σήμερα ζουν ελεύθερα λιγότερα από 300 μέλη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία