BACK TO
TOP
Green reports

Τέλος στο αναδρομικό κούρεμα, ειδική κατηγορία τα αγροτικά φ/β

Την αναγνώριση των αγροτικών φωτοβολταϊκών ως ειδικής κατηγορίας ούτως ώστε να αποφευχθεί το «τσουβάλιασμά» τους με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, κάτι που έθετε σε εν δυνάμει κίνδυνο ακόμα και την ιδιότητα του ενεργού αγρότη βάσει της νέας ΚΑΠ, προβλέπει στη «διορθωμένη» του εκδοχή νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που ψηφίζεται την Πέμπτη από τη Βουλή.

«Ψήνεται» λύση για τα φωτο-δάνεια

4
0

Επιπλέον, με άλλη τροπολογία, διευκρινίζεται ότι το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές για όλα τα φωτοβολταϊκά (όχι μόνο τα αγροτικά δηλαδή) θα μπορεί μεν να υλοποιείται μεν με μια απλή υπουργική απόφαση (και όχι με νέο νομοσχέδιο) ωστόσο θα αφορά μόνο τους «νεοεισερχόμενους» στο σύστημα και όχι τα έργα εκείνα τα οποία έχουν συνδεθεί με το δίκτυο και συμβασιοποιηθεί.

Πιο αναλυτικά, με τροπολογία  που προσέθεσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης την Τρίτη 15 Οκτωβρίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή (απ’ όπου ψηφίσθηκε τελικά επί της αρχής) περιλαμβάνονται οι «αγροτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβάτ, στις μονάδες εκείνες των οποίων ο συντελεστής διαφοροποίησης θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση».

Επιπλέον, με άλλη τροπολογία που έχει στη διάθεσή του το Agronews σημειώνεται ότι «στον πίνακα της παραγράφου 2 του άρθρου 143Β του ν. 4001/2011, όπως προστίθεται με την παράγραφο 11 του άρθρου 17 του προς ψήφιση σχεδίου Νόμου μετά τη φράση «Φωτοβολταϊκά Ισχύος > 100 ΚWp» προστίθεται η φράση «Φωτοβολταϊκά της περίπτωσης β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του ν. 3851/2010, ισχύος μκρότερης ή ίσης των 100 ΚWp».

Σχετικά με το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές πώλησης του ρεύματος, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου προστέθηκε παράγραφος (αρ. 12) η οποία αναφέρει ότι «Οι διατάξεις του δεύτερου και του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως αντικαθίστανται με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, ισχύουν για συμβάσεις που θα συναφθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη τροπολογία αποτελούσε ένα από τα πάγια αιτήματα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών ο οποίος με παρεμβάσεις του αλλά και με συγκεκριμένα στοιχεία ανέδειξε το ζήτημα.

H πρόταση Μωραϊτη

Το αίτημα για αντιμετώπιση των αγροτικών φωτοβολταϊκών ως ειδικής κατηγορίας διατύπωσε στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο, Θάνος Μωραϊτης και την έκανε   αποδεκτή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα προχώρησε σε μια συνολική τοποθέτηση για το θέμα. Έκανε λόγο για «συστηματική,  εσκεμμένη παραπληροφόρηση και συκοφάντηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών», παρουσιάζοντας στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Μίλησε για «παιγνίδια της ΔΕΗ και των τραπεζών» αλλά και «ελιτιστική αδιαφορία της πολιτείας». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή για την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών σε ειδική κατηγορία, ενώ ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τα σχέδια βελτίωσης των καπνοπαραγωγών.

Ο κ. Μωραΐτης υπενθύμισε ότι παλαιότερη δήλωσή του στην οποία υποστήριζε ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του και οτι τα φωτοβολταϊκα είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα από το οποίο όμως ο αγρότης δεν πρέπει να αποκλειστεί, ώστε να στηριχτεί και να κάτσει στον τόπο του. Και μάλιστα να τον στηρίξουμε με έναν τρόπο που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά. Σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο είπε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες εντάχθηκαν «στήθηκε μια φάμπρικα κατασυκοφάντησης και παραπληροφόρησης από κάποιους που φαντάζονται τον αγρότη κολλημένο στη δεκαετία του 50. Υπήρξε μια προσπάθεια δαιμονοποιήσης από διαφόρους ελιτίστικους κύκλους της πλατείας κολονακίου οι οποίοι είχαν έναν και μοναδικό στόχο και το λέω ξεκάθαρα: Για μια ακόμη φορά την πίτα να την μοιραστούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και κάποιοι κολλητοί. Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούνται οι αγρότες για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ».

Όμως, όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης «αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν παρασύρθηκαν» ενώ θύμισε ομιλία του το 2010 όπου είχε τονίσει ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του. Τα φωτοβολταϊκα δεν είναι δουλειά, είναι επένδυση με όλα τα ρίσκα που αυτή απορρέει» συνεχίζοντας: «Ένα μεγάλο μερίδιο των αγροτών μπήκε με δανειοδότηση 100%, με επιτόκια11%. Εκεί ακριβώς αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Διότι, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, με τις έκτακτες εισφορές, με την πολιτική των τραπεζών και τα παιχνίδια - θα το πω  δημοσίως – που έπαιξε η Δ.Ε.Η κόντρα στους αγρότες, αυτή η επένδυση κατέστη ασύμφορη για πολλούς».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε με στοιχεία την πραγματική εικόνα γύρω από τα φωτοβολταϊκα  των αγροτών: «Μιλάμε για περίπου, 1.500 αγροτικά φωτοβολταϊκα σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μόλις  το 2,89% του συνολικού όγκου των ΑΠΕ. Για να τελειώνουμε με τους μύθους θυμίζω ότι ο εθνικός στόχος για τα αγροτικά  φωτοβολταϊκα ήταν 500 MW μέχρι το 2014 και συνολικά 750 μέχρι το 2020. Τελικά, δέσμευσαν μόνο τα 150 MW. Τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στις άλλες κατηγορίες».

Ο κ. Μωραΐτης με ένα γύρο επαφών αλλά και τοποθετήσεων στη βουλή ζητούσε επιτακτικά εδώ και μήνες να ενταχθούν οι αγρότες σε ειδική κατηγορία χαρακτηρίζοντας μάλιστα το εν λόγω αίτημα ως «δίκαιο και αυτονόητο».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, στην επιτροπή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντάς του ότι «αν αυτό δεν γίνει θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα με τη νέα ΚΑΠ  η οποία δίνει βάρος στον ορισμό του ενεργού αγρότη».

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τα σχέδια βελτίωσης των επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι έχουν φτιάξει αγροτικά φωτοβολταϊκά. Όπως είπε «αφορά  χρήματα από τον δεύτερο πυλώνα τα οποία οι αγρότες και ειδικά οι καπνοπαραγωγοί δικαιούνται».



Παρέμβαση και από Κόλλια

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, στα πλαίσια της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι γνωστό ότι στη χάραξη και την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής από το 2010 υπήρξαν προχειρότητες, υπήρξαν λάθη. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να έχει δημιουργηθεί ένα εξωπραγματικό έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε τον Ιούλιο τα 513 εκατ. ευρώ και σήμερα ενδέχεται να έχει ξεπεράσει τα 600 εκατ. Επιπλέον, οι εθνικοί στόχοι για το 2020 για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα τέλη και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια που χρειάζονται, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι μικροί παραγωγοί ενέργειας και ιδιαιτέρως οι αγρότες που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά. Οι αγρότες αυτοί εμπιστεύτηκαν το κράτος, επένδυσαν με επαχθείς όρους δανεισμού και σήμερα βλέπουν την πληρωμή τους από τη Δ.Ε.Η, να καθυστερεί πάνω από επτά μήνες, βλέπουν την τιμή πώλησης να πέφτει διαρκώς, επιβαρύνονται με υπέρογκη φορολόγηση και διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται να αποσβέσουν ποτέ την επένδυσή τους.

Ενώ ξεκίνησαν ένα μικρό φωτοβολταϊκό για να ενισχύσουν το εισόδημα τους, δυστυχώς σήμερα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την αγροτική παραγωγή για να ξεπληρώσουν το φωτοβολταϊκό. Σήμερα ο αγρότης θα προτιμούσε να πουλήσει μισοτιμής το φωτοβολταϊκό προκειμένου να απαλλαγεί απ” αυτή την επένδυση. Αν συνεχίσει αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι στο τέλος αντί να επιδοτούμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα επιδοτούμε το ξήλωμα τους, όπως τείνει να συμβεί στην Ισπανία.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν αυτοί οι αγρότες, και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν επενδύσει σε μειονεκτικές περιοχές. Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της ενέργειας απαιτεί διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, και το κόστος της κιλοβατώρας θα είναι απαγορευτικό, και η όλη προσπάθεια για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ακυρωθεί λόγω κόστους.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση και πιστεύω ότι σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, το Υπουργείο θα θέσει τις βάσεις για μια νέα τολμηρή ενεργειακή πολιτική, που θα στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, υπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του καταναλωτικού κοινού.»

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο

Η πληθώρα παραπομπών σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που διέπει το νομοσχέδιο, υπήρξε και μία από τις αιτίες της καταψήφισής του εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με το ΑΠΕ, στηλίτευσε τις "υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, καθώς και στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας".

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, "όλα τα ανοιχτά θέματα παραμένουν ορθάνοιχτα, όπως οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος".

Ο κος Παπαδημούλης, τόνισε παράλληλα πως "από το τέλος για τις ΑΠΕ που μετονομάζεται τώρα σε ΕΤΜΕΑΡ, το 40% πάει για την επιδότηση πραγματικών ΑΠΕ και το 60% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλους επενδυτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο".

Από πλευράς του, ο Γιάννης Μανιάτης αναγνώρισε την προβληματικότητα των παλαιότερων νομοθετικών και αναπτυξιακών δομών - χαρακτήρισε δε, το νομοσχέδιο "ένα βήμα μπροστά".

Αναφερόμενος στην εισαγωγή της "διακοψιμότητας", (δηλαδή στην δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων ηλεκτροδότησης, με τις οποίες θα περιορίζεται η ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, έναντι μειωμένου τιμολογίου), ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως το οικονομικό αντιστάθμισμα για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όλη την παραγωγή ενέργειας μέσω του "μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού".

Άλλα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία στάθηκε ο υπουργός Ενέργειας, είναι η εισαγόμενη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταικών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς, καθώς και η κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογική ανάπτυξη τους. Επίσης, ο κος Μανιάτης, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου νομοσχεδίου για τα λατομεία, με το οποίο ενδυναμώνεται ο κλάδος, αλλά και οι προϋποθέσεις μιας κοινωνικά δίκαιης κατανομής των αυξανόμενων κρατικών εσόδων από τα μισθώματα. Σοβαρά θα είναι επίσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

"Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μοχλό επιτάχυνσης της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξασφάλιση βιώσιμου και υγιούς επενδυτικού κλίματος, για σιγουριά και ασφάλεια για τους επενδυτές, για όφελος του τελικού καταναλωτή" διαπίστωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κριτσιώτης.

"Στο σχέδιο νόμου, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ - ρυθμίσεις που θέτουν ως στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του καταναλωτή" εκτίμησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως "υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας".

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως καταψηφίζει το "πρόχειρο" νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. "Περιμένουμε εκείνο που θα έρθει στο τέλος του χρόνου για την γενικότερη ενεργειακή πολιτική, το οποίο θα εσωκλείει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" δήλωσε η Νίκη Φούντα.

Η συζήτηση των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

 

Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου: «Να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις»

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου ενημερώνει ότι συμμετείχε στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ που  διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών: 

"Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε  μελή από 2 νομούς  Θεσπρωτίας και Άρτας και  τα μελή από Ιωάννινα και Πρέβεζα να συμμετέχουν σε επομένη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας . Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι τα περισσότερα μελή μας είναι κτηνοτρόφοι  και  χρειάστηκε να μείνουν  χωρίς ύπνο περισσότερες από 24 ώρες. το λεωφορείο με τις στάσεις που έπρεπε να γίνουν  σε πολλά χώρια χρειάστηκε περισσότερες από 8 ώρες για να έρθει Αθήνα και άλλες τόσες στην επιστροφή  συν  4 ώρες διαμαρτυρίας  στο ΥΠΕΚΑ  ενώ κάθε κτηνοτρόφος είχε 4 ώρες δουλειάς  που δεν μπορούσε να αναβληθεί πριν  την εκκίνηση και μετά την άφιξη του στην Ήπειρο σύνολο περίπου 28 ώρες χωρίς ύπνο ωστόσο είμαστε πρόθυμοι να το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί.  Επίσης  επειδή γίνεται λόγος για κούρεμα της τάξης  του  80% για ένα έτος ( έξι μήνες δωρεάν παραγωγής συν κάποιου είδους εισφοράς ) για να μειωθεί το έλλειμμα της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. θα συνιστούσαμε οι δυνάμεις   όσων δεν είναι αγρότες να  κατευθυνθούν εκεί ( οι αγρότες ήδη το παρακολουθούν ) γιατί ένα τέτοιο κούρεμα δίνει την πλασματική εικόνα ότι ο ΛΑΓΗΕ Α.Ε.   και οι καταναλωτές  μπορούν  να ανταποκριθούν  σε πληρωμές  περισσότερων ΑΠΕ  ενώ αυτό που είναι πιθανότερο  ότι να συμβεί  είναι  σε λιγότερο από 2 έτη να είναι πάλι ελλειμματικός. Καλούμε λοιπόν σε επαγρύπνηση και ενότητα  όλους όσους  πληρώνονται από το ΛΑΓΗΕ Α.Ε.  έτσι ώστε να τηρηθούν  κάποτε  οι συμβάσεις μας στο ακέραιο. Ας δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν". 

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία