BACK TO
TOP
Green reports

Παραγωγή ρεκόρ παγκοσμίως για τους ελαιούχους

Σε διορθωτική τροχιά εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιµές των ελαιούχων σπόρων στη διεθνή αγορά.

Άνοδο 17,2% στην παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ευρώπη

1
0

Μάλιστα, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας USDA η παγκόσµια παραγωγή τους αναµένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 505,9 εκατ. τόνων, την περίοδο 2013-2014.

Πιο συγκεκριµένα, η παγκόσµια παραγωγή σόγιας υπολογίζεται στους 286,8 εκατ. τόνους, αυξηµένη κατά 1,9 εκατ. τόνους εξαιτίας της υψηλής παραγωγής σε ΗΠΑ και Βραζιλία. Μάλιστα η παραγωγή στη Βραζιλία αναµένεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. τόνους, στα επίπεδα ρεκόρ των 89 εκατ. τόνων. Η παγκόσµια παραγωγή ηλίανθου υπολογίζεται αυξηµένη κατά 1,3 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 43,7 εκατ. τόνους, εξαιτίας των παραγωγών ρεκόρ σε Ουκρανία, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, αναµένεται αύξηση στην παραγωγή βαµβακόσπορου από την Κίνα και την Αργεντινή και υψηλότερη παραγωγή ελαιοκράµβης από τη Ρωσία.

Σύµφωνα µε την έκθεση, οι εισαγωγές ελαιοκράµβης στην Ε.Ε. αναµένεται να αυξηθούν κατά 100.000 τόνους, στα 3,4 εκατ. τόνους. Την ίδια στιγµή οι εξαγωγές ηλίανθου αναµένεται να αυξηθούν επίσης κατά 100.000 τόνους, φτάνοντας συνολικά τους 700.000 τόνους. Οι τιµές εξαγωγής της αµερικανικής σόγιας διαµορφώθηκαν στα επίπεδα των 538 δολαρίων ο τόνος, τον περασµένο µήνα, ενώ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση από το διεθνές εµπόριο. Να σηµειωθεί πως οι αντίστοιχες τιµές είχαν φτάσει µέχρι και τα 650 δολάρια ο τόνος το φθινόπωρο του 2012.

Μέχρι και το τέλος του 2013, οι εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ µε προορισµό την Κίνα είχαν διαµορφωθεί στους 25,7 εκατ. τόνους, ποσότητα αυξηµένη κατά 34,5% σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα πριν από ένα χρόνο.

Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας έχουν φτάσει στους 40,6 εκατ. τόνους, σηµαντικά υψηλότερα από τους 30,8 εκατ. τόνους που είχαν εξαχθεί το ίδιο διάστηµα πριν από ένα χρόνο. Τα παγκόσµια αποθέµατα ελαιούχων σπόρων αναµένεται να φτάσουν στους 85,1 εκατ. τόνους, αυξηµένα κατά 2,3 εκατ. τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία