BACK TO
TOP
Green reports

Οι θέσεις του ΣΠΕΦ για το μέτρο της διακοψιμότητας

Σύσκεψη υπό τον Γεν. Γραμματέα Βιομηχανίας κο Ι. Τόλιο και Υπηρεσιακά στελέχη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο ΠΑΠΕΝ την Τετάρτη 6/5/15 για το θέμα του μέτρου της Διακοψιμότητας, με την παρουσία στελεχών του ΑΔΜΗΕ, την συμμετοχή του Προέδρου του ΣΠΕΦ κου Στέλιου Λουμάκη και εκπροσώπων και άλλων φορέων των παραγωγών από ΑΠΕ.

Εκδικάστηκε η προσφυγή του ΣΠΕΦ κατά της έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά

1
0
Στην σύσκεψη ο κος Λουμάκης επανέλαβε τις θέσεις του Συνδέσμου για το μέτρο, οι οποίες συνοπτικά είναι:

1. " Οι αμοιβές των βιομηχανικών καταναλωτών από την διακοψιμότητα βασίζονται σε εικονική λειτουργία του μέτρου. Δηλαδή δεν απαιτείται καν να υπάρχει συμφόρηση φορτίου και εντολές περιορισμού ισχύος από τον ΑΔΜΗΕ για να υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα σύμφωνα με το σχέδιο της επίμαχης Υ.Α.. Οι απολαμβάνοντες το μέτρο προβλέπεται να εισπράττουν το αντίτιμο με βάση τον μαθηματικό τύπο που ορίζεται στην απόφαση, στο άρθρο 7 παρ. 5 σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε υπάρχουν εντολές διακοπών-περιορισμού ισχύος από τον Διαχειριστή είτε όχι.

2. Επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε στο ελληνικό σύστημα υπάρχ ει υπερεπάρκεια ισχύος, είναι προφανές πως εντολές από τον ΑΔΜΗΕ για περιορισμό ισχύος δεν πρόκειται ουσιαστικά να εκδοθούν για την επόμενη 3ετία που καταρχήν αφορά η διακοψιμότητα. Έτσι τα χρήματα της θα πληρώνονται ως ευθεία επιδότηση της βιομηχανίας και χωρίς εν τοις πράγμασι καμία ουσιαστική αντιπαροχή.

3. Οφείλει ωστόσο να επισημανθεί πως επί της αρχής δεν υπάρχει διαφωνία στο να επιδοτηθεί το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Ενοχλεί όμως που ειδικά τα Φ/Β ποινολογούνται κατάφωρα μέσω της ΥΑ με υπερβολικό οριζόντιο χαράτσι 3,6% επί του τζίρου τους σε τεράστια απόσταση από οποιουδήποτε άλλου, την στιγμή που τα Φ/Β είναι ακριβώς εκείνα που εξαφάνισαν την παραδοσιακή μεσημεριανή πανάκριβη αιχμή, η οποία και ήταν η μόνη που εμφάνιζε συμπτώματα έλλειψης ισχύος, απομειώνοντας δραματικά και την αντίστοιχη ΟΤΣ προς όφελος των βιομηχανικών καταναλωτών. (ακολουθεί διάγραμμα όπου γλαφυρά απεικονίζεται η μείωση αυτή στην ΟΤΣ λόγω των Φ/Β).

 Η προκλητικά επιφανειακή μελέτη που προηγήθηκε του σχεδίου Υ.Α. επιλεκτικά κοστολογεί μόνο τα αρνητικά των φωτοβολταϊκών και δεν πιστώνει απολύτως τίποτα από τις θετικές για το σύστημα επιπτώσεις τους αυτές, τόσο κεντρικά (εξαφάνιση μεσημεριανής ακριβής αιχμής συστήματος), όσο και διεσπαρμένα στην εξισορρόπηση του δικτύου και την μείωση των απωλειών μεταφοράς – διανομής. Πολύ χειρότερα μάλιστα τώρα που επιβαρύνονται τα Φ/Β για μηδενική ουσιαστικά αντιπαροχή του μέτρου, αφού όπως προαναφέρθηκε το όλο στήσιμο της διακοψιμότητας είναι virtual δηλαδή εικονικό (θα πληρώνονται χρήματα χωρίς να υπάρχουν καν πραγματικές εντολές περιορισμού ισχύος).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία