BACK TO
TOP
Green reports

Τα χρονοδιαγράμματα δεν βγαίνουν για τα αιολικά

Φόβοι ΕΛΕΤΑΕΝ για περαιτέρω «πάγωμα» της επενδυτικής δραστηριότητας με το νέο καθεστώς.

Τα χρονοδιαγράμματα δεν βγαίνουν για τα αιολικά

2
0

Τα στενά χρονοδιαγράμματα και η οριστικοποίηση τελικών ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ με υπουργικές αποφάσεις, δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που κάνουν οι φορείς της αγοράς στο σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα η ΕΛΕΤΑΕΝ (Αιολικά) εκφράζει φόβους για περαιτέρω «πάγωμα» της επενδυτικής δραστηριότητας στα αιολικά πάρκα, με το νέο καθεστώς, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί. Έτσι, για τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ότι η όποια ανάπτυξη, θα προέλθει από τα ώριμα αδειοδοτικά έργα που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το παλαιό καθεστώς έως 31.12.2015.

Η πρώτη παρατήρηση που κάνουν οι επενδυτές αιολικών, αφορά στο ότι πάρα πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθορισθούν στο μέλλον με αποφάσεις, είτε του υπουργού είτε της ΡΑΕ. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ετοιμαστούν, να εκδοθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή έγκαιρα όλες αυτές οι αποφάσεις που προβλέπονται. Εκφράζει δε η ΕΛΕΤΑΕΝ το φόβο ότι ελάχιστα νέα αιολικά πάρκα θα μπορέσουν να υπογράψουν τις νέες προβλεπόμενες συμβάσεις και να ενταχθούν στο νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2016.

Επίσης, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για τις αποφάσεις σχετικά με τις τεχνολογίες για τις οποίες θα γίνουν διαγωνισμοί. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης σε τέτοιες αλλαγές είναι καταστροφικά αργός. Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά φοβούμαστε πως το καλύτερο σενάριο είναι ότι εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμούς, ο πρώτος θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2017. Αυτό σημαίνει ότι - αν όλα πάνε καλά - νέες συμβάσεις μετά από διαγωνισμό μπορεί να φθάσουν να υπογραφούν μέσα στο 2018» τονίζει με έμφαση στις παρατηρήσεις της.

Αν δε ληφθεί υπόψη, ο κίνδυνος να μην προλάβουν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με το προηγούμενο καθεστώς (feed in tariff) μέσα στο 2016 ή να υπογραφούν για ελάχιστα έργα, τότε διαγράφεται το φάσμα ενός υπερδιετούς παγώματος της αγοράς, που διαρκεί ήδη από 1.1.2016 και το οποίο θα είναι καταστρεπτικό για τις εταιρείες του κλάδου, που είναι ήδη επιβαρυμένες από την οικονομική κρίση και τις διάφορες επιβαρύνσεις (Διακοψιμότητα) και φορολογία.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολτταϊκών, στις παρατηρήσεις του θεωρεί ότι τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα όπως προθεσμίες για κατάθεση εγγυητικών επιστολών δεν επαρκούν και πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Επίσης χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή και ότι πρέπει να αυξηθεί η ισχύς των 40 μεγαβάτ η οποία πρόκειται να διατεθεί σε επενδυτές μέσω δημοπρασίας.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία