BACK TO
TOP
Green reports

Σε λειτουργία μονάδα βιοαερίου στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ξεκίνησε η λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 0,999 MWe στη θέση Αριδίνα στον Πεντάλοφο του δήμου Ωραιοκάστρου, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

 Σε λειτουργία μονάδα βιοαερίου στη Θεσσαλονίκη

17
0

Η μονάδα τροφοδοτείται από τα απόβλητα βουστασίων και πτηνοτροφείων της περιοχής, καθώς απορροφά το 40% των αποβλήτων, περί τους 100.000 τόνους κοπριά. Ανήκει στην Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ, μια εταιρία με μετόχους τον κ. Ανανία Αρενίκη (51%), τον κ. Αχιλλέα Χατζηνίκο (20%) και την ΔΑΚ ΑΕ –συμφερόντων του κ. Αθανάσιου Δανιά (29%). Για την κατασκευή της επενδύθηκαν 4,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,77 εκατ. χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα JESSICA, που θα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δανειοδότησε την επιχείρηση με άλλα 850.000 ευρώ. Η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται ότι θα γίνει σε τέσσερα με πέντε χρόνια, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διατίθεται μέσω του εθνικού δικτύου διανομής. Παράλληλα η μονάδα παράγει λίπασμα, το οποίο μέχρι σήμερα διατίθεται δωρεάν ως εδαφοβελτιωτικό στους αγρότες της περιοχής, αλλά σε ένα δεύτερο στάδιο υπάρχει σχεδιασμός για εμπορική αξιοποίηση του από την εταιρία.

Με την καθοδήγηση της Πειραιώς

«Η Τράπεζα Πειραιώς μας υπέδειξε το JESSICA ως μέθοδο χρηματοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης και μας καθοδήγησε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών» επισημαίνει ο κ. Ανανίας Αρενίκης, ο οποίος ως επιχειρηματίας δείχνει να πιστεύει πολύ στη σύγχρονη αντίληψη για το φιλικό προς το περιβάλλον green business. Όπως υπογραμμίζει η αξιοποίηση και αδρανοποίηση αποβλήτων που είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον, σε συνδυασμό με την αειφόρο παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την δυνατότητα κατοχύρωσης λογικού κέρδους, είναι παράγοντες που κάνουν τις επενδύσεις στο βιοαέριο ιδιαιτέρως επιθυμητές όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στη Γερμανία λειτουργούν ήδη περί τις 7000 μονάδες βιοαερίου διαφόρων δυναμικοτήτων, ενώ στην Ελλάδα αυτές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι αυτή τη στιγμή περισσότερες από δέκα. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν πρωτοπόρες και καινοτόμες δραστηριότητες με υψηλή τεχνολογική εξάρτηση, οι οποίες μέχρι πολύ πρόσφατα είχαν εξαιρετικά περιορισμένη διείσδυση στη χώρα.

Κοινωνική αποδοχή 


Ο κ. Αρενίκης δίνει μεγάλη σημασία και στην αποδοχή των συγκεκριμένων επενδύσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Όπως λέει η σχέση της εταιρίας του με το δήμο Ωραιοκάστρου είναι άψογες, ενώ οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν πλήρως αντιληφθεί τα οφέλη που προκύπτουν από την απορρύπανση της περιοχής. «Όταν πλησιάσαμε στην αρχή τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες για να ζητήσουμε τα απόβλητα δεν είχαν αντιρρήσεις να τα παίρνουμε, αλλά τώρα πια έχουμε προσφορές να μας τα φέρνουν στην πόρτα» λέει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ήδη η Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ σχεδιάζει τη δημιουργία και δεύτερης μονάδας βιοαερίου, αφού η πρώτη έχει εξαντλήσει την παραγωγική δυνατότητα που προκύπτει από την αδειοδότησή της. Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και λίγο πιο μακριά, υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης από την εκτροφή ζώων και πτηνών παρέχει την δυνατότητα επιχειρηματικών σχεδιασμών και επενδύσεων με σίγουρο λίγο πολύ αποτέλεσμα.

(Πηγή: greenagenda.gr)


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία