BACK TO
TOP
Green reports

Χωρίς αμοιβή το περίσσευμα ρεύµατος µε net metering

Τρία χρόνια διάρκεια θα έχει ο ενεργειακός συµψηφισµός (virtual net metering) για τους αυτοπαραγωγούς αγρότες µε φωτοβολταϊκά που θα ενταχτούν στο πρόγραµµα, ωστόσο το κακό είναι πως το περίσσευµα ενέργειας, µετά την χρονική αυτή περίοδο και την εκκαθάριση, δεν θα αποζηµιώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Χωρίς αμοιβή το περίσσευμα ρεύµατος µε net metering

5
0

Αυτό προβλέπει το Άρθρο 8 σχεδίου Απόφασης, που τέθηκε σε διαβούλευση στις 19 Οκτωβρίου από το υπουργείο Ενέργειας. Το θετικό βέβαια είναι πως ο «εικονικός» συµψηφισµός θα είναι τριετής, όπερ σηµαίνει, ότι οι αυτοπαραγωγοί θα µπορούν να διαθέτουν ρεύµα που παράγει το φωτοβολταϊκό τους για τις ανάγκες των µονάδων τους και ό,τι περισσεύει θα µεταφέρεται ως πρόσθετη ενέργεια στον επόµενο εκκαθαριστικό λογαριασµό.

Πιο αναλυτικά το άρθρο 8 του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης, που περιλαµβάνει τη συγκεκριµένη διάταξη αναφέρει τα εξής: «Η διαδικασία συµψηφισµού πραγµατοποιείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασµούς κατανάλωσης κατά τους κύκλους καταµέτρησης της καταναλισκόµενης ηλεκτρικής ενέργειας, σύµφωνα µε τη Σύµβαση Προµήθειας (σηµείο ιδ΄ του προοιµίου).

Πιο αναλυτικά, σε κάθε κύκλο καταµέτρησης, δηλαδή ανά µήνα, δίµηνο ή τετράµηνο, προκειµένου για καταναλωτές µηνιαίου, διµηνιαίου και τετραµηνιαίου κύκλου καταµέτρησης αντιστοίχως, ο προµηθευτής υπολογίζει τη διαφορά της εισερχόµενης ενέργειας από την εξερχόµενη ενέργεια προς το ∆ίκτυο.

Τυχόν πλεόνασµα µεταφέρεται ως πρόσθετη εξερχόµενη ενέργεια στον επόµενο εκκαθαριστικό λογαριασµό, ενώ τυχόν έλλειµµα θα τιµολογείται κατά τα ανωτέρω αναφερόµενα στο άρθρο 5, µε συνακόλουθη υποχρέωση εµπρόθεσµης εξόφλησης του λογαριασµού από τον αυτοπαραγωγό µε εικονικό ενεργειακό συµψηφισµό, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Προµήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες.

Τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασµό µετά την παρέλευση 3ετίας από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήµατος διενεργείται η τελική εκκαθάριση. Τυχόν πλεονάζουσα, µετά την τελική εκκαθάριση, ποσότητα εξερχόµενης ενέργειας δεν µεταφέρεται περαιτέρω και ο αυτοπαραγωγός µε εικονικό ενεργειακό συµψηφισµό δεν αποζηµιώνεται µε οποιοδήποτε τρόπο για την ποσότητα αυτή».

Αντιρρήσεις ΣΠΕΦ

Επιφυλάξεις για το περιεχόµενο του σχεδίου εξέφρασε ο Σύνδεσµος Παραγωγών Ενέργειας (ΣΠΕΦ).

«Αν υιοθετηθεί το σχέδιο ως έχει και δεν παραµείνει ο υπολογισµός του ΕΤΜΕΑΡ επί της πραγµατικά απορροφούµενης ενέργειας όπως τώρα ισχύει, τούτο θα σηµαίνει πως κάθε αυτοπαραγωγός netmetering στρεβλά θα χρεώνεται ΕΤΜΕΑΡ όχι για το ρεύµα που πραγµατικά απορρόφησε σε πραγµατικό χρόνο αλλά για το λογιστικό συµψηφιστικό αποτύπωµα της κατανάλωσης του σε κάθε κύκλο καταµέτρησης», καταλήγει ο Σύνδεσµος στις παρατηρήσεις του προς το αρµόδιο υπουργείο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία