BACK TO
TOP
Green reports

Εύκαμπτα οργανικά φ/β από το ΑΠΘ

Εντυπωσιακές εφαρμογές έχουν τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά της ομάδας του εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων, Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εύκαμπτα οργανικά φ/β από το ΑΠΘ

1
0
Τα συγκεκριμένα φ/β μπορούν να επενδύσουν οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια ή να εφαρμοσθούν σε οποιοδήποτε εύκαμπτο υλικό. Βάσει του παραπάνω τρόπου οι περισσότερες επιφάνειες μπορούν να μετατραπούν σε ηλιακούς συλλέκτες παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία μικρότερων ή μεγαλύτερων συσκευών.

Η πρώτη εμπορική εφαρμογή που έκανε την εμφάνισή της εφαρμόζοντας την παραπάνω τεχνολογία είναι μια τσάντα ώμου που στην εξωτερική της επιφάνεια φέρει εύκαμπτα φ/β, ικανά να παράξουν αρκετή ενέργεια ώστε να φορτισθεί ένα κινητό τηλέφωνο για μία ώρα. Την ίδια στιγμή η ομάδα εργάζεται για να μειώσει το κόστος του προϊόντος της και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό.

Επικεφαλής της ομάδας και διευθυντής του εργαστηρίου είναι ο καθηγητής στο τμήμα φυσικής του Α.Π.Θ δρ Σέργιος Λογοθετίδης. Η ομάδα εργάζεται για περίπου μία δεκαετία στους τομείς της δημιουργίας και εξέλιξης εύκαμπτων φ/β, με την ιδέα να προκύπτει στα τέλη του 20ου αιώνα όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι οργανικές ενώσεις έχουν τη δυνατότητα όπως και οι ανόργανες να μεταφέρουν ηλεκτρισμό.

Εκτός βέβαια των εφαρμογών μεγάλης κλίμακας ή τις οικιακές εφαρμογές της έρευνας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ατομικές εφαρμογές όπως ενδύματα και στολές ατόμων, όπως τροχονόμοι, πυροσβέστες και μεταφορείς, που η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλεια εξαρτάται από την ενέργεια και το φωτισμό. Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να βρει εφαρμογές ακόμη στον ιατρικό τομέα.

Η επιτυχία δεν ήρθε χωρίς κόπο βέβαια για την ομάδα του ΑΠΘ, προβλήματα όπως η κρατική χρηματοδότηση και οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακούς χώρους αποτέλεσαν στο παρελθόν τροχοπέδη αλλά όταν υπάρχει επιμονή και συνέπεια μπορεί να έρθει και η διάκριση όπως στο 1ο διαγωνισμό του ΣΕΒ και της Eurobank. Με τον κ. Λογοθετίδη να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μέσα από το διαγωνισμό άρχισε μια διαδικασία προβολής, διάχυσης, των αποτελεσμάτων της έρευνας» για να προσθέσει «είναι μια πολύ καλή κίνηση τόνωσης της εξωστρέφειας, ανάδειξης της αριστείας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα».

Πηγή: ΣΚΑ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία