BACK TO
TOP
Green reports

H Ευρώπη ρίχνει τον πήχη στα συμβατικά βιοκαύσιμα

Περιορισμούς στην παραγωγή βιοκαυσίμων σκέφτεται να θέσει η Κομισιόν. Η σχετική νομοθετική πρόταση που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.

Μείωση των εκπομπών για τα αυτοκίνητα μέσω βιοκαυσίμων

3
0

Το 2009, η Ε.Ε. είχε θέσει το στόχο ως το 2020 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καλύπτουν το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το 10% του κλάδου των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίχθηκε ιδιαίτερα η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Όμως μια σειρά από νέες μελέτες έδειξε ότι τα βιοκαύσιμα είχαν αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα του εδάφους, την αποψίλωση των δασών αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια. Άλλωστε, αμφισβητείται έντονα το κατά πόσο συμβάλλουν στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα και οι πιέσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναγκάζουν τώρα την Κομισιόν να αναθεωρήσει τους στόχους της.

Σε έγγραφό της, αναφέρει «ότι μετά το 2020, τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να προωθούνται μόνο εφόσον συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και δεν παράγονται από δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμο ή ζωοτροφή».

Το κείμενο προτείνει ως το 2020 να μπει ένα πλαφόν της τάξης του 5% επί της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης, στα συμβατικά βιοκαύσιμα. Ήδη σήμερα, το ποσοστό τους φτάνει το 4,5%.

Από την άλλη, η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει βάρος στην ανάπτυξη καινοτόμων βιοκαυσίμων από πηγές όπως τα φύκη και τα απόβλητα, που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία