BACK TO
TOP
Green reports

Κλείδωσε η ταρίφα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει εκατοντάδες αγρότες-επενδυτές των φωτοβολταϊκών αποφάσισε να δώσει τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος συνοδεύοντας τη δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης με αντίστοιχη παράταση για τις συμβάσεις πώλησης του ρεύματος.

Κλείδωσε η ταρίφα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

2
1

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες που θα κάνουν χρήση της παράτασης να «κλειδώσουν» την εγγυημένη τιμή με την οποία υπέγραψαν στο ΔΕΔΗΕ και, με αυτό τον τρόπο, να προστατέψουν τη βιωσιμότητα της επένδυσής τους.

Αφορά δε κυρίως τους εκατοντάδες «εγκλωβισμένους της ATELeasing» οι οποίοι, όπως έγραψε σε παλαιότερα ρεπορτάζ η Agrenda, λόγω των «παρενεργειών» της συγχώνευσης ΑΤΕbank-Πειραιώς (βλέπε: εκκαθάριση της ATELeasing, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις/ εκταμιεύσεις δανείων) αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να απωλέσουν το 18μηνο και, μαζί, με αυτό την «παλαιά», υψηλότερη τιμή.

Η ρύθμιση θα δρομολογηθεί μέσω «διορθωτικής» τροπολογίας στο επίμαχο Άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τα πετρελαιοειδή που βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή, όπως προανήγγειλε την Τρίτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου. 

«Επιπλέον, στο άρθρο 24 προστίθεται παράγραφος με σκοπό να διασφαλιστεί η τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική τράπεζα, η έγκριση / εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης της τελευταίας με την τράπεζα Πειραιώς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής ο κ. Παπαγεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική μορφή του το Άρθρο 24 έκανε λόγο μόνο για παράταση δίμηνης διάρκειας στις συμβάσεις σύνδεσης (μέχρι τις 30 Μαΐου 2013 για όσες έληγαν την  31η Μαρτίου 2013) χωρίς να γίνεται λόγος και, βεβαίως, δίχως να διασφαλίζεται η «τιμή αναφοράς».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι διατηρείται ως έχει η δεύτερη ρύθμιση η οποία, όπως αναφέραμε σε παλαιότερο ρεπορτάζ, δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα, μέσω μιας απλής δήλωσης (ότι δεν ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό) να πάρουν πίσω την εγγυητική που έχουν καταβάλει. 
«Πλαφόν» στο τέλος ΑΠΕ

Με άλλη τροπολογία μπαίνει πλαφόν ύψους 1 εκατ. ευρώ στο ύψος του πρώην «τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και νυν ΕΤΜΕΑΡ το οποίο καλούνται να καταβάλλουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ρεύματος. Το ανώτατο ποσό της ετήσιας επιβάρυνσης Πελάτη κατά θέση κατανάλωσης, (1 εκάτ. ευρώ) θα αναπροσαρμόζεται ετησίως από τη ΡΑΕ. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και στην αποφυγή υπέρογκης οικονομικής επιβάρυνσής τους από την επιβολή ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

Αντιδράσεις από ΣΕΦ
Πάντως, στα σχέδια του υπουργείου αντιδρούν τόσο ο ΣΠΕΦ όσο και ο ΣΕΦ οι οποίοι ζητούν η δίμηνη παράταση να ισχύσει για όλους τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών για λόγους «ισότιμης μεταχείρισης όλων των επενδυτών από το νόμο».

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του –πριν ακόμα προαναγγείλει τις νέες ρυθμίσεις ο κ. Παπαγεωργίου- ο ΣΕΦ σημειώνει ότι το ίδιο επιχείρημα (σ.σ. των καθυστερήσεων στα δάνεια της πρώην Aγροτικής) ισχύει για όλους τους επενδυτές οι οποίοι, ενώ είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο, με το ν.4093/2012 καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013 αν δεν θέλουν να χάσουν την συμβολαιοποιημένη ταρίφα. Οι επενδυτές αυτοί καλούνται εντός μόλις τεσσάρων μηνών να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, να εξασφαλίσουν και να παραγγείλουν εξοπλισμό, να κατασκευάσουν τα έργα εν μέσω χειμώνα και άσχημων καιρικών συνθηκών και να προλάβουν τις προθεσμίες, ρισκάροντας να χάσουν σημαντικά ποσά και να μπουν σε οικονομικές περιπέτειες αν δεν προλάβουν».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2013 11:57enver

borite na sinergazete me tin alvania ke pia ine i proipothesis

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία