BACK TO
TOP
Green reports

Kλειδώνουν μέχρι τις 6 Μαΐου οι ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Περιθώριο μέχρι τις 6 Μαΐου για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους στα φωτοβολταϊκά χωρίς να χάσουν την ταρίφα που έχουν «κλειδώσει» δίνει το σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή.

 Kλειδώνουν μέχρι τις 6 Μαΐου οι ταρίφες των φωτοβολταϊκών

0
0

Πρόκειται για το γνωστό νομοσχέδιο για τα αποθέματα πετρελαίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την παράταση ισχύος τόσο των συμβάσεων σύνδεσης όσο και πώλησης των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύνδεση στο σύστημα να γίνει μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, δηλαδή μέχρι τις 6 Μαϊου 2013.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 24 αναφέρεται ότι «για φωτοβολταϊκούς σταθμούς κατ’ επάγγελμα αγροτών, ισχύος έως 100 kW για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από 1/7/2011 έως την έναρξη ισχύος του ν.4093/2012 (σ.σ. δηλαδή έως τις 12/11/2012), ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους θα λάβει χώρα εντός απώτατου χρονικού διαστήματος 3 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου». 

 Ο ενδιαφερόμενος αγρότης θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα στον διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή στο ΔΕΔΔΗΕ, μέσα σε διάστημα ενός μήνα (σ.σ. από την έναρξη ισχύος του νόμου).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει σημαντική ανάσα σε πολλούς αγρότες-επενδυτές οι οποίοι κινδύνευαν να χάσουν την «τιμή αναφοράς» λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν μετά τη συγχώνευση των τραπεζών Πειραιώς-ΑΤΕ.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται και η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες που θα δηλώσουν υπεύθυνα (στο ΔΕΔΔΗΕ) ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουν την επένδυσή τους και, έτσι, να περιορίσουν τη «χασούρα», καθώς έχουν ήδη δαπανήσει μεγάλα ποσά π.χ. για μελέτες.

Με άλλο άρθρο του νόμου απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Παράταση για όλους;
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάντως, το μέτρο της παράτασης των συμβάσεων πώλησης καθώς και η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί σε όλα τα φωτοβολταϊκά έως 100 kW και αυτό θα γίνει με άλλο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει συνολικά προβλήματα του κλάδου και το οποίο έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΠΗΕΦ νομού Σερρών έκανε λόγο για παραβίαση των αρχών της ισότητας μεταξύ των πολιτών στις διατάξεις του άρθρου για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και προέβλεψε ότι θα καταπέσουν στα δικαστήρια.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία