BACK TO
TOP
Green reports

Παραγγελιά «εκτέλεσης» στα φωτοβολταϊκά

Mε χαριστική βολή ισοδυναμεί για τους μικρούς επενδυτές των φωτοβολταϊκών το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ που έδωσε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και με το οποίο «παγώνει»- τυπικά μέχρι το τέλος του 2013 αλλά ουσιαστικά... μέχρι νεωτέρας - κάθε διαδικασία σύνδεσης.

Παραγγελιά «εκτέλεσης»  στα φωτοβολταϊκά

0
0

Οι επενδυτές της κατηγορίας αυτής που έχουν λάβει όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ αλλά δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις σύνδεσης ή συμβάσεις πώλησης με το ΛΑΓΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα αφού ουδείς γνωρίζει εάν και πότε τα έργα τους θα ηλεκτρισθούν. ούτε, βεβαίως, με ποια εγγυημένη τιμή η οποία, πάντως, θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από αυτή που θα εξασφάλιζαν αν υπέγραφαν τις συμβάσεις στο διάστημα που θα διαρκέσει το «απαγορευτικό».

Μάλιστα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό ΠΕΚΑ να καθορίζει εφεξής ο ίδιος μέσω υπουργικών αποφάσεων τις τιμές εισόδου για κάθε νεοεισερχόμενο σταθμό ΑΠΕ- των φωτοβολταϊκών συμπεριλαμβανομένων- κάτι που μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει μόνο με νόμο! Το δε κερασάκι στην τούρτα έρχεται από τις αυξήσεις στην «έκτακτη εισφορά» η οποία πλέον φτάνει μέχρι και το 40% επί του τζίρου της μονάδας.

Το νομοσχέδιο  κινείται στο πνεύμα των αλλαγών που, όπως είχε αποκαλύψει με σχετικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της η Agrenda, «εισηγούνταν» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου συγκεκριμένοι φορείς και εκπρόσωποι των «μεγάλων» του κλάδου. Ένα από τα προτεινόμενα «δραστικά» μέτρα,  υπό το πρόσχημα των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών και της διογκούμενης τρύπας στον «πράσινο» λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, ήταν και η επ’ αόριστον αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων σύνδεσης με στόχο να αποκλεισθούν από το σύστημα όσο το δυνατόν περισσότεροι νεοεισερχόμενοι.

Το ΥΠΕΚΑ υιοθέτησε τελικά μια πιο light εκδοχή του «παγώματος» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όμως στην πράξη κανείς δε βεβαιώνει ότι το μέτρο θα αρθεί με την είσοδο του 2014…

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
● Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Επίσης, αναστέλλεται κατά το ίδιο διάστημα και η σύναψη συμβάσεων πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

● Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών η οποία πλέον διαμορφώνεται στο  40% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν κλειδωμένες ταρίφες πριν την 31η Ιανουαρίου του 2012 και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/2012 με τον οποίο θεσπίστηκε η ειδική εισφορά και στο 37% για τις επενδύσεις που είχαν κλειδώσει ταρίφα μετά την 31η Ιανουαρίου του 2012 και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.

● Δίνεται Δυνατότητα επιστροφής εγγυητικών που έχουν δώσει επενδυτές στην περίπτωση που δηλώνουν ρητά –με υπεύθυνη δήλωση- ότι δεν θα υλοποιήσουν την επένδυσή τους. Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να υποβάλλονται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

● Μειώνεται κατά 50% περίπου σε σχέση με τα αρχικά νούμερα το ύψος των εγγυητικών επιστολών και καθορίζεται από 10.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ/ MW. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, δε θα ισχύσει άμεσα αλλά από την 1/5/2014.

Ποιοι εξαιρούνται από το «πάγωμα»
Από το «απαγορευτικό» νέων συνδέσεων εξαιρούνται όσοι έχουν προλάβει να υπογράψουν συμβάσεις σύνδεσης με τη ΔΕΗ ή συμβάσεις πώλησης με ΛΑΓΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ. Εξαιρούνται επίσης τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι αυτοπαραγωγοί για τους οποίους υπάρχει ειδική διάταξη. Για τους τελευταίους, ότι περισσεύει από τη δική τους κατανάλωση δεν θα μπορούν να το πωλούν, αλλά θα απορροφάται στο σύστημα δωρεάν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία