BACK TO
TOP
Green reports

Με παρέμβαση του Μαξίμου σώθηκαν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Mε διαπραγματεύσεις στο παραπέντε της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου και παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον επιτεύχθηκε τελικά η εξαίρεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών από την προσαύξηση της έκτακτης εισφοράς.

Με παρέμβαση του Μαξίμου σώθηκαν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

1
0

Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, η προδημοσίευση των επίμαχων διατάξεων και η οργισμένη «κάθοδος» των αγροτών στην Αθήνα και το υπουργείο Περιβάλλοντος λειτούργησαν ως «καμπανάκι» που ανάγκασε την κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή, ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και το αρνητικό κλίμα που μετέφεραν στο Μαξίμου βουλευτές από την επαρχία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποδέκτης των έντονων διαμαρτυριών έγινε και ο βουλευτής Επικρατείας και, κατά πολλούς, «δεξί χέρι» του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος διαμήνυσε στην αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια ευνοϊκή λύση.

Τελικώς, με τροπολογία που κατατέθηκε το Σάββατο αποσαφηνίστηκε ότι τα φωτοβολταϊκά των κατ’ επάγγελμα αγροτών (εφόσον δεν ξεπερνούν τα 100kW) δεν θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη εισφορά, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα φωτοβολταϊκά των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Έτσι, για τα συστήματα των επαγγελματιών αγροτών θα εξακολουθήσει να ισχύει η εισφορά του
● 30% επί του τζίρου, εφόσον τέθηκαν σε λειτουργία μετά την 1/1/2012 και είχαν την εγγυημένη τιμή που ίσχυε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 και
● 27% εφόσον τέθηκαν σε λειτουργία μετά την 1/1/2012 με εγγυημένη τιμή του διαστήματος Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2012 η έκτακτη εισφορά από 27% αυξάνεται στο 34%

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο προέβλεπε για τα «αγροτικά κατοστάρια» εισφορά 35% και 32% αντίστοιχα, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι για τους σταθμούς μέχρι 100 kW των κατ’ επάγγελμα αγροτών, για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από 1/7/2011 έως 12/11/2012, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης

Έρχεται και δίμηνη παράταση
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αρμόδιος υφυπουργός, Ασ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε επίσης μια ακόμα δίμηνη παράταση για τα φωτοβολταϊκά των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ενώ ανέφερε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται να βρεθεί μια οικονομικώς αποδοτική λύση τόσο για το ΦΠΑ όσο και για τον φόρο που πληρώνουν ειδικά οι αγρότες αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί που είναι στις ΑΠΕ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα έρθει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει «μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» το οποίο θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου μέσω της ΡΑΕ το Μάιο.

Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
Μεταξύ των μέτρων που φέρνει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ περιλαμβάνεται : 
● Η εισφορά για νέες εγκαταστάσεις που είναι μετά την 1η Ιαναουρίου του 2013 με νέα ποσοστά.
● Η εγγυητική επιστολή ώστε να μην δεσμεύεται ο ηλεκτρικός χώρος από εκείνους που δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν αλλά να εμπορευθούν την άδεια.
● Η μη παράτασης του τέλους διακράτησης σε πολύ μικρό διάστημα.
● Η αναστολή φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013.
● Η αλλαγή υπολογισμού της τιμής ώστε να πάνε με την μέση τιμή κόστους των θερμικών μονάδων.

Να σημειωθεί ότι για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (νησιά), «μέτρησε» το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει τον εθνικό στόχο του 2014, όπως έχει γίνει στο διασυνδεδεμένο σύστημα καιφυστικά το ότι  το αποφευχθέν κόστος στα νησιά είναι μεγάλο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής που έχει εκεί το ρεύμα από τα ορυκτά καύσιμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία