BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Φάμελλος: Δεν θα χαθεί τσεκ λόγω των δασικών χαρτών

Την δέσμευση της κυβέρνησης «να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους» επαναβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά την συνάντησή του την Τρίτη στην Αθήνα με το ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Φάμελλος: Δεν θα χαθεί τσεκ λόγω των δασικών χαρτών

2
3

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΠΕ: «Βασικό θέμα στη σύσκεψη ήταν οι δασικοί χάρτες με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών να επισημαίνουν ότι η ΕΝΠΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις συμβάλλοντας με τεκμηριωμένες προτάσεις στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών καθώς δεν λήφθηκαν υπ’ όψη τα διαγράμματα αναδασμών και διανομών καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας (όπως άδειες εκχέρσωσης, παραχωρητήρια) με αποτέλεσμα να προκύψουν τα εξής προβλήματα:

-Εκτάσεις με νόμιμο τίτλο από αναδασμό ή διανομή (κληροτεμάχια) να φαίνονται ότι διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

- Εκτάσεις με νόμιμες άδειες εκχέρσωσης και παραχωρητήρια να φαίνονται ότι διέπονται και αυτές από της διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Όλες αυτές οι εκτάσεις εμφαίνονται στο Δασικό χάρτη με τους κωδικούς Δ.Α και Χ.Α δηλαδή ήταν δασικές / Χορτολιβαδικές το έτος 1945 και άλλης μορφής σήμερα.

-Αγροτικές εκτάσεις του 1945 οι οποίες σήμερα φαίνονται να είναι δασωμένες με κωδικό χαρακτήρα (Α.Δ) δηλαδή ήταν άλλης μορφής το 1945 όμως σήμερα φαίνονται ως Δασικές.

Επειδή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δοθεί λύση να μη χρειάζεται υποβολή αντίρρησης μέχρι 12 Ιουνίου για τις εκτάσεις των αναδασμών και διανομών που έχουν τίτλο αλλά φαίνονται στους Δασικούς χάρτες ως δασικές η χορτολιβαδικές (Ορθοφωτοχάρτες του 1945) θα πρέπει να εξετασθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να είναι σύννομη και παράλληλα να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών».

Από την πλευρά του ο Σ. Φάμελλος αφού τόνισε ότι μια σειρά από τις προτάσεις που κατέθεσε εξ υπαρχής η ΕΝΠΕ έχουν γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης και η ατέλεια για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού), επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται:

-να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

-να μην υπάρξουν  στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Ο κ. Σ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ και τα οποία προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες και αφορούν γενικότερα τη δασική νομοθεσία. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν

-το τεκμήριο κυριότητας και θέματα ιδιοκτησίας,

-τη δυνατότητα διαχείρισης δασωμένων αγρών

-και τη δυνατότητα των νομαδικών κτηνοτρόφων που κατέχουν τίτλους και αλλάζουν περιοχές και πως συνδέονται με τα σχέδια βόσκησης.

Κάλεσμα ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες για ενστάσεις λόγω δασικών χαρτών
 

Να ελέγξουν τα αγροτεμάχιά τους και κατόπιν να καταθέσουν τις σχετικές αντιρρήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν κι εφόσον συντρέχουν λόγοι, καλεί εν τω μεταξύ ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) τους παραγωγούς περιοχών, όπου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες.

Τέτοιοι λόγοι, αναφέρουν στο AgroNews συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, μπορεί να είναι η εμφάνιση μιας εκχερσωμένης, πριν ή μετά το 1975, έκτασης που συνδέεται με το ΟΣΔΕ στους αναρτημένους χάρτες ως δάσος, ή ένα πρόδηλο λάθος, οπότε και δεν απαιτείται παράβολο.

Σημειωτέον ότι: «Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων» , αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θέτοντας θέμα ομαλής καταβολής των ενισχύσεων.

Παράλληλα σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι: «Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συντείνει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στο ίδιο πνεύμα με πρόσφατες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος είχε δηλώσει στην ΕΡΤ: «ότι ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες είναι ότι αποκαλύπτονται εκχερσώσεις και καλλιέργειες σε περιοχές που επιδοτούνται, περιοχές που το 1945 ήταν κάτω από τη δασική νομοθεσία. Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ζήτημα επιστροφής των χρημάτων των επιδοτήσεων και αναστολής της γεωργικής καλλιέργειας».

Δυνατότητα χρήσης ή εξαγοράς εκχερσωμένων με αντάλλαγμα

«Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο του Απριλίου για τους δασικούς χάρτες, συνέχισε ο υπουργός: «δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς με έκπτωση που ξεπερνά το 80%, σε 100 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ να νομιμοποιήσουν τη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βεβαίωση της επιδότησης από  τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες νομιμοποιούν την αγροτική χρήση, χωρίς τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Οι αγρότες λοιπόν που στην περιοχή τους έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες θα πρέπει έως τις 12 Ιουνίου να προσέλθουν στα Δασαρχεία και να αιτηθούν την νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης». 

«Ως προς το κόστος της αλλαγής χρήσης ένας αγρότης θα έπρεπε να καταβάλει με το προηγούμενο καθεστώς 4.000 ευρώ εφάπαξ, για έκταση 5 στρεμμάτων. Με τις νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ ο ίδιος αγρότης θα πληρώσει  600 ευρώ, σε 100 δόσεις, με ελάχιστη τιμή δόσης το 30 ευρώ μηνιαίως, ποσό που μπορεί να υποστηρίξει το αγροτικό εισόδημα», εξήγησε, για να σημειώσει: «Έτσι, ανοίγει ο δρόμος ώστε οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις τους, να επιδοτούνται νόμιμα και να αναγνωριστούν ως γεωργικά εκμεταλλεύσιμες οι εκτάσεις τους στους δασικούς χάρτες».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Κατόπιν της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων  Ενιαίας  Ενίσχυσης, έως τις 15 /06/2017, ενημερώνουμε τους παραγωγούς στις περιοχές των οποίων έγινε ανάρτηση Δασικών χαρτών να ελέγξουν εάν τα αγροτεμάχια που δήλωσαν και δηλώνουν στην Αίτηση του έτους 2017 για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων, εμπλέκονται χωρικά στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες.

Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συντείνει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-05-2017 22:21F101

Τελικα πιο θα ειναι τοο κοστος εξαγορας?

Απάντηση

26-05-2017 19:54 Αγροτης

Δεν πληρωνω κανένα παράβολο. Δεν πληρώνω καμία εξαγορά. Το νταβατζιλικι της κυρωσης δασικων χαρτων ειναι αλλη μια εξτρα φορολογια. Οταν οι βουλευτές εμπλεκονται σε υποθεσεις εξεταστικής επιτροπης και παραγραφονται τα αδικηματα τους μετα απο δυο τετραετιες, γιατι να πληρωσει ο κοσμακης για δηθεν δασικα μετα απο 72 χρονια.

Απάντηση

18-05-2017 14:35jo

φαμελε δωστε πρωτα αυτα που χρωστατε στους αγροτες .οπως βιολογικα απο οταν βγηκατε.απληρωτα το 2014το 2015και 2016πετραιλεο απληρωτο το 2015 το 2016 ολο ψεματα φαμελε σας βαρεθηκαμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία