BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η βιομηχανία βόειου Βραζιλίας επιχαίρει τη συμφωνία ΕΕ-Μercosur

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μπλοκ των χωρών της Νοτίου Αμερικής που συμμετέχουν στη Mercosur, θα μπορούσε να διευκολύνει και άλλες συμφωνίες για τη βιομηχανία συσκευασίας μοσχαρίσιου κρέατος της Βραζιλίας. Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της, με στόχο να μειωθούν τα εμπόδια στο εμπόριο των βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, ο Antônio Camardelli, επικεφαλής της Ένωσης για το μοσχαρίσιο κρέας Βραζιλίας Abiec. Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο διαπραγμάτευσης για την πρόσβαση σε νέες αγορές ή επέκτασης του εμπορίου με τους ήδη υπάρχοντες εταίρους. «Μια συμφωνία αυτού του μεγέθους προσκαλεί σε συνομιλίες με άλλες χώρες και εμπορικά μπλοκ», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη στο Reuters πριν λίγες ημέρες.

amercosurbraziliangrouptrade

11
0

O Camardelli αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ινδονησία και την Ταϋλάνδη σαν πιθανές καινούριες αγορές για τα προϊόντα της Βραζιλίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγέα μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο με πωλήσεις που προσέγγισαν τα εφτά δις δολάρια πέρυσι.

Η Ευρώπη αποτελεί, σύμφωνα με τον Camardelli, τον καλύτερο πληρωτή του ποιοτικού κομμένου μοσχαρίσιου κρέατος, παρόλο που δεν είναι πρώτη στο μέγεθος των αγορών.
Ο ίδιος παρατήρησε, ακόμη, ότι η πρόσφατη συμφωνία έχει την προοπτική να αυξήσει τις πωλήσεις μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ από τη Βραζιλία, καθώς υπολογίζεται ότι την τελευταία θα αφορά το 42.5% του νέου στόχου για 99.000 τόνους εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος ετησίως μέσω της Mercosur. Η σχετική φορολόγηση θα είναι 7.5%.

Ο ετήσιος στόχος πωλήσεων αφορά εκτός από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Η εφαρμογή των εμπορικών όρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα, θα συνεπάγεται τον μηδενισμό από το 20% του φόρου στις εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ με βάση την «αναλογία Hilton (Hilton quota)», η οποία επιτρέπει στην Αργεντινή και τη Βραζιλία να εξάγουν στην ΕΕ μέχρι 10.000 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος και 29.500 τόνους σε ποιοτικά κομμάτια ίδιου τύπου τον χρόνο.

Με την εξαίρεση των όσων ορίζονται βάσει Hilton, η συμφωνία ΕΕ- Μercosur δεν επηρεάζει άλλους ευρωπαϊκούς δασμούς, μετέφερε ο Camardelli, δείχνοντας στην κατεύθυνση των φόρων ύψους από 12.8 μέχρι 20% που ισχύουν ακόμη και τους οποίους καταβάλει η Βραζιλία προκειμένου να πουλά μοσχαρίσιο κρέας στην ΕΕ, με βάσει άλλες ποσοστώσεις.

Ο Camardelli προσδοκά η συμφωνία να ανοίξει τον δρόμο για πωλήσεις μερών κρέατος με χαμηλότερη αξία στην ΕΕ και ιδιαίτερα σε επεξεργαστές τροφίμων, που αποθαρρύνονταν με το προηγούμενο καθεστώς.

Όπως μετέδωσε το Reuters, με βάση επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Abiec, κατά μέσο όρο τον χρόνο η Βραζιλία εξήγαγε την τελευταία δεκαετία στην ΕΕ, 120.000 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος. Η Ένωση εκτίμησε ότι συνολικά οι εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος θα ανέβουν το 2019 κατά 10%, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

 


Πηγή: reuters.com, independent.ie

 

 

Προηγούμενες σχετικές δημοσιεύσεις του agronews.gr εδώ , εδώ και εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές